Antena 3 CNN Actualitate Măsură de excepție luată de autoritățile tunisiene. Se prelungește starea de urgență cu două luni

Măsură de excepție luată de autoritățile tunisiene. Se prelungește starea de urgență cu două luni

Măsură de excepție luată de autoritățile tunisiene. Se prelungește starea de urgență cu două luni
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de S.T.    |    22 Dec 2015   •   20:23

Președintele tunisian Beji Caid Essebsi a anunțat marți prelungirea cu două luni a stării de urgență, instituită în toată țara după atentatul sinucigaș de la 24 noiembrie într-un autobuz care transporta membri ai securității prezidențiale, provocând moartea a 12 dintre ei, relatează AFP. Șeful statului a decis să prelungească starea de urgență pe întreg teritoriul țării cu încă două luni, până pe 21 februarie 2016, se menționează într-un comunicat al președinției tunisiene. Această măsură de excepție urma să expire miercuri, la 30 de zile după intrarea sa în vigoare.

Starea de urgență le permite autorităților să interzică grevele și manifestațiile „de natură să provoace dezordine”, să închidă temporar „săli de spectacole și baruri” și „să ia toate măsurile pentru a asigura controlul presei și al publicațiilor de orice fel”.

Forțele de securitate și-au intensificat raidurile și arestările — câteva sute conform unor ONG-uri — după acest nou atac sângeros, comis chiar în capitala Tunis.

La 24 noiembrie, un tunisian de 26 de ani s-a aruncat în aer într-un autobuz care transporta membri ai securității prezidențiale, în plin centrul Tunisului, provocând moartea a 12 dintre ei. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, deja responsabilă pentru două atacuri majore în acest an. Primul s-a soldat cu 22 de morți în martie la muzeul Bardo din Tunis, în timp ce al doilea, comis în iunie, în stațiunea Sousse, a provocat moartea a 38 de turiști.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close