Antena 3 Actualitate Stelian Ion cere intervenția președintelui Klaus Iohannis pentru deblocarea proiectului de desființare a SIIJ

Stelian Ion cere intervenția președintelui Klaus Iohannis pentru deblocarea proiectului de desființare a SIIJ

de Claudia Popovici    |    04 Aug 2021   •   19:19
Stelian Ion cere intervenția președintelui Klaus Iohannis pentru deblocarea proiectului de desființare a SIIJ

Ministrul Justiției Stelian Ion susține că blocajul în ceea ce privește proiectul de desființare a SIIJ vine din coaliție și din Parlament și îi cere președintelui Klaus Iohannis să intervină pentru „depășirea acestui blocaj”.

Ministrul Justiției Stelian Ion susține, într-o postare pe Facebook, făcută miercuri, că desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern. „Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună-știință. Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției”, spune Stelian Ion.

Acesta mai spune că a propus coaliției și în grupul de lucru și alte soluții pentru deblocarea acesteia: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

„Faptul că soluțiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură.
Legile justiției puteau fi aprobate din luna aprilie, după ce Ministerul Justiției a transmis proiectele pe 26 martie 2021.

"Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției"

„Astăzi, președintele a transmis semnalul că este nemulțumit de aceste tergiversări, așa cum sunt și eu

Până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare. Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO)”, a mai transmis ministrul Justiției.

Acesta susține că realitatea este evidentă: blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției.

„Astăzi, președintele a transmis semnalul că este nemulțumit de aceste tergiversări, așa cum sunt și eu nemulțumit de atâta vreme. Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene”, a mai scris Stelian Ion pe rețeaua de socializare.

Ministrul mai arată că, în privința legilor justiției, chestiunile esențiale aflate în discuție vizează procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, prerogativele procurorului general, situația poliției judiciare, modalitatea de alegere a membrilor CSM, subiecte aflate „încă în negociere și nu am căzut deocamdată la un acord”.

Stelian Ion spune că a propus o soluție referitor la procedura de numire a procurorilor de rang înalt: „O procedură în două etape, cu implicarea Secției pentru procurori a CSM. Un lucru spun răspicat: varianta pe care o voi promova va fi în sensul diminuării factorului politic în această procedură de numire/revocare. Un rol crescut al Secției pentru procurori este esențial. De-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, și nu ignorate”.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close