Antena 3 CNN Actualitate Studiu: 20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru noul coronavirus

Studiu: 20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru noul coronavirus

20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru coronavirus, arată un studiu MedLife. Cele mai expuse au fost persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani.

Studiu: 20% din populația Sucevei a fost imunizată natural pentru noul coronavirus
Sursa foto: hepta
02 Iun 2020   •   14:51

Principalul obiectiv al studiului MedLife a fost să măsoare rata de imunizare la infecția cu noul coronavirus și măsurarea riscului de infectare, după relaxarea restricțiilor. Rezultatele finale arată că rata de imunizare față de COVID-19 în rândul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici.

Cele mai expuse au fost persoanele cu vârstă cuprinsă între 45 și 54 de ani, în rândul cărora testele de laborator au indicat prezența anticorpilor pentru 29% dintre acestea. La polul opus se regăsesc tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani pentru care nivelul de imunizare naturală este de 3 ori mai mic.

Studiul arată că din cei 512 suceveni testați 3,7% au fost confirmați pozitiv pentru noul coronavirus, aceștia fiind comunicați către DSP conform protocoalelor în vigoare. Raportat la numărul de locuitori de peste 25 de ani din municipiul Suceava, acest procent indică faptul că la acest moment peste 3000 de locuitori din Suceava sunt purtători ai virusului.

Totodată, datele studiului evidențiază că toate persoanele testate al căror test RT-PCR a fost pozitiv erau asimptomatice. Potrivit reprezentanțior MedLife, rezultatul este interesant deoarece arată un tablou clinic mult diferit față de cel descris în studiile publicate în prima lună a pandemiei.

„Am mers în epicentrul epidemiei din România, Suceava, care conduce de departe topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât în valoare absolută, cât și la mia de locuitori. Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtători ai virusului. Totuși, este de remarcat faptul că marea majoritate a celor cu PCR pozitiv aveau un titru relevant de anticorpi, deci este posibil să fi avut doar urme de ARN ale virusului și să nu mai fie contagioși. O altă concluzie surprinzătoare, ținând cont de faptul că probabil în conformitate cu anticorpii dobândiți cca 16.500 suceveni au trecut prin boală și că în Suceava au fost înregistrate până în acest moment doar aprox. 200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de județ, rata de mortalitate este mult mai mică față de cea estimată, respectiv sub 1% sau chiar între 0,3-0.5% . O astfel de afirmație se poate face ținând cont că numărul de decese se referă la județul Suceava, cu aproximativ 600.000 locuitori, iar studiul evidențiază doar persoanele care s-au infectat cu Sars CoV 2 în municipiul Suceava, care are o populație de cca 100.000 locuitori. Pe de altă parte, se impune a fi menționat că toți cei care au avut rezultate pozitive la virusul Sars-Cov 2 erau asimptomatici. Aceast fapt sugerează că numărul oficial de cazuri de infectare este mai mare decât cel estimat, fapt posibil valabil și pentru alte țări din Europa. O asemenea situație subliniază încă o dată importanţa respectării măsurilor de protecție și menţinerii distanţării sociale chiar dacă aparent suntem sănătoşi”, a spus Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

În conformitate cu datele publicate la nivel internațional, pacienții asimptomatici, depistați la screening cu IgG anti-SARS CoV 2 pozitiv și RT PCR pozitiv din exudatul nazal și faringian, foarte probabil, nu mai prezintă risc infecțios pentru contacți.

Studiul MedLife s-a derulat în perioada 18 – 28 mai 2020, pe un eșantion de 512 persoane de peste 25 de ani, în rândul populației municipiului Suceava. 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: imunizare Suceava
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close