Antena 3 CNN Actualitate Suicidul în România, peste media europeană la grupele de vârstă cele mai predispuse

Suicidul în România, peste media europeană la grupele de vârstă cele mai predispuse

Suicidul în România, peste media europeană la grupele de vârstă cele mai predispuse
Sursa foto: Foto: phoenixajournal.com
18 Mar 2014   •   20:30

Frecvenţa suicidului în România este peste media europeană la unele dintre cele mai predispuse categorii - adolescenţii de 15 - 19 ani şi adulţii cu vârste între 50 şi 54 de ani, conform unui studiu Eurostat, prezentat marţi în Capitală, scrie Mediafax.
   
Rezultatele Eurostat a fost prezentate, marţi, la lansarea studiului "Tulburarea depresivă. Noi direcţii de cercetare", de către doctorii Camelia Popa, psiholog clinician, cercetător la Departamentul de Psihologie al Academiei Române, şi Adela Ciobanu, medic primar psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" şi cadru didactic la Universitatea de Medicină Bucureşti.
   
Potrivit Eurostat, grupele de vârstă cu cea mai mare incidenţă a sinuciderii sunt: 15 - 19 ani, 50 - 54 de ani şi peste 85 de ani.
   
Lituania, ţara europeană cu cei mai mulţi sinucigaşi, are o rată a sinuciderilor de zece ori mai mare decât Grecia, ţara cu cei mai puţini sinucigaşi.
   
Ratele sinuciderii sunt reduse în ţările din sudul Europei - Grecia, Cipru, Italia, Malta, Spania şi Portugalia -, dar şi în Marea Britanie, şi ridicate în statele baltice şi din Europa Centrală şi de Est - Lituania, Ungaria şi Letonia, precum şi Finlanda.
   
Ratele de deces prin sinucidere sunt de trei ori mai mari pentru bărbaţi decât pentru femei în întreaga Uniune Europeană, cu variaţii mari între ţări.
   
În România, sinuciderea în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 19 ani înregistrează o rată de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 4,6. Rata suicidului masculin este de 9,2, comparativ cu 6,9, media UE, iar rata suicidului feminin, de 3,2, comparativ cu 2,2, media UE.
   
În cazul grupei de vârstă 50 - 54 de ani, România are o rată de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori pentru ambele sexe, comparativ cu 18,3 media europeană. Dacă rata suicidului în rândul femeilor românce cu vârste între 50 şi 54 de ani s-a situat sub media europeană (5 decese la suta de mii de locuitori, comparativ cu 8,1 decese la suta de mii de locuitori - media UE), rata suicidului masculin a fost una foarte mare, de 40,6, comparativ cu 28,7 la suta de mii de locuitori - media UE.
   
Pe primele locuri în UE, ca frecvenţă a sinuciderii în rândul tinerilor se află ţările baltice şi din nordul Europei - Lituania, Estonia, Finlanda şi Irlanda. Printre ţările europene cu cei mai puţini tineri sinucigaşi se numără Grecia, Spania, Marea Britanie, Germania şi Franţa.
   
O scădere semnificativă şi constantă a ratelor de suicid în rândul tinerilor poate fi observată în cazul Ungariei, care în anul 2010 a avut o rată de suicid pentru grupa 15 - 19 ani mai mică decât cea a României, după ce această ţară s-a situat, timp de decenii întregi, în fruntea clasamentului european ca frecvenţă a sinuciderii.

×
Subiecte în articol: suicid Eurostat sinucidere România Europa
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close