Antena 3 CNN Actualitate Surse: Guvernul a cerut acordul FMI pentru amânarea coplăţii în sănătate

Surse: Guvernul a cerut acordul FMI pentru amânarea coplăţii în sănătate

Surse: Guvernul a cerut acordul FMI pentru amânarea coplăţii în sănătate
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    09 Aug 2012   •   20:56

Guvernul a solicitat Fondului Monetar Internaţional (FMI) acordul pentru amânarea introducerii sistemului de coplată în sănătate, iar experţii Fondului ar fi dispuşi să accepte această întârziere, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.

"Solicitarea de amânare a coplăţii a fost transmisă fără să fie stabilit şi un termen până la care această plată să fie amânată", au arătat sursele citate.

Coplata reprezintă unul dintre angajamentele Guvernului introdus încă de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi.

La începutul lunii august, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabileşte că asiguraţii vor achita coplata pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate atât prin spitalizare de zi, cât şi prin spitalizare continuă.

Taxa pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi coplata este de până la 60 de lei.

Nivelul minim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul fără grad profesional şi cu grad profesional specialist şi este de 4 lei pe consultaţie, iar cel maxim, care se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultaţie.

Sunt scutite de la coplată mai multe categorii de asiguraţi, respectiv copiii, elevii, studenţii, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pensionarii cu venituri de până la 740 lei/lună, toate femeile însărcinate şi lăuzele.



×
Subiecte în articol: guvern FMI coplata
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close