Antena 3 CNN Actualitate Tăierea porcului de Crăciun în 2022. În ce condiții este permisă și ce reguli trebuie să respecte românii

Tăierea porcului de Crăciun în 2022. În ce condiții este permisă și ce reguli trebuie să respecte românii

Potrivit tradiției, tăierea porcului sau Ignatul porcilor, cum este cunoscut în popor, se face pe 20 decembrie, atunci când încep oficial sărbătorile de iarnă.

Tăierea porcului de Crăciun în 2022. În ce condiții este permisă și ce reguli trebuie să respecte românii
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   14:00

Obiceiul de tăiere al porcului se păstrează și în 2022. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cei care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți, potrivit ansvsa.ro

Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:

  • Pistolul cu glonte captiv
  • Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței
  • Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.
  • Electronarcoza
  • Expunerea la dioxid de carbon

De asemenea, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.

Carnea trebuie analizată de medicul veterinar

După tăierea porcului, deținătorii trebuie să ia o bucată de carne și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella.

După sacrificare, carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu dă rezultatul negativ la examinarea pentru Trichinella. 

Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Pentru test, oamenii pot tăia o bucată mică de carne (de dimensiunea unei nuci) din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului și să o ducă la medicul veterinar.

Prețul examenului trichineloscopic variază între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA.

Ce semnifică "ziua de Ignat"

În calendarul creștin ortodox, în ziua de 20 decembrie este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, de unde vine și numele zilei de Ignat.

Obiceiul de sacrificare a porcului datează din perioada Romei antice. În antichitate, romanii sacrificau porcul în perioada 17-30 decembrie, cu ocazia sărbătorii Saturnalia. Ritualul era considerat un omagiu adus zeul Saturn, protectorul muncilor agricole și al roadelor pământului.

Pentru romani, porcul era întruchiparea zeului Saturn, a cărui moarte şi reînviere se „consumă” la finalul anului vechi şi în preajma începerii anului nou, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: taierea porcului Crăciun
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close