Antena 3 CNN Actualitate Teodor Meleșcanu, explicații despre votul din Diaspora: Au fost multe cazuri, mai ales de agresiune verbală, dar şi fizică

Teodor Meleșcanu, explicații despre votul din Diaspora: Au fost multe cazuri, mai ales de agresiune verbală, dar şi fizică

Teodor Meleșcanu, explicații despre votul din Diaspora: Au fost multe cazuri, mai ales de agresiune verbală, dar şi fizică
Sursa foto: Foto: Gov.ro
11 Iun 2019   •   22:47

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a declarat marţi că la alegerile europarlamentare din diaspora "au fost multe cazuri, mai ales de agresiune verbală, dar chiar şi fizice", precizând că sunt probe în acest sens.

"Vă dau imediat. Când doriţi, puteţi veni la minister să citiţi infograma prin care la Bologna au venit cele cinci autobuze cu 200 de oameni şi care s-au pus la coadă imediat şi după aceea au încercat să creeze probleme că de ce se stă aşa de mult la coadă. Au fost multe alte cazuri, mai ales de agresiune verbală, dar din păcate chiar şi de agresiuni fizice. Avem şi poze cu oameni din comisie care au fost bruscaţi, cu vânătăi. Din păcate, e vorba chiar despre femei", a afirmat Meleşcanu la Parlament.

În raportul întocmit de MAE referitor la modul în care s-a desfăşurat votul pentru alegerile europarlamentare din diaspora se precizează că au existat "acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni" cu autocare.

"Un alt factor l-a constituit implicarea unor grupuri de susţinători ai unor anumite formaţiuni politice, deşi prevederile legale nu permit activităţi electorale în ziua votării. Mai mult, au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare sau maşini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secţiilor de votare sau influenţau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secţiilor de votare şi după ce au votat şi au creat incidente, până la venirea forţelor de ordine, care au asigurat închiderea secţiei de votare", se arată în raportul MAE. 

Știre inițială

Senatorii dezbat moţiunea simplă care îl vizează pe ministrul de Externe, Theodor Meleşcanu. Opoziţia îi reproşează acestuia proasta organizare a alegerilor europarlamentare în Diaspora. 

În scurt timp urmează ca ministrul de Externe să vină în plenul Senatului și să explice cum s-a desfășurat votul din Diaspora, în contextul în care cei de la USR și PNL au depus o moțiune simplă în care îi cer astuia să explice cum s-au desfășurat alegerile pe 26 mai. 

441 de secții de votare au fost în străinătate, iar oamenii au spus că au stat la coadă mai bine de 10 ore și nu au reușit să voteze. 

Meleșcanu spunea, în urmă cu câteva zile, că nu are nimic să-și reproșeze în legătură cu votul din străinătate. 

×
Subiecte în articol: europarlamentare alegeri diaspora
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close