Antena 3 CNN Actualitate TollRo, noua rovinietă pentru români! Cui se aplică și ce amenzi riscă cei care nu o plătesc

TollRo, noua rovinietă pentru români! Cui se aplică și ce amenzi riscă cei care nu o plătesc

TollRo este noua taxă pentru românii care vor să circule pe drumurile publice.

TollRo, noua rovinietă pentru români! Cui se aplică și ce amenzi riscă cei care nu o plătesc
Sursa foto: Gettyimages | marcoventuriniautieri
de Laura Dinu    |    23 Iun 2023   •   16:00

Guvernul a stabilit, ieri, că va exista o nouă lege în ceea ce privește taxarea folosirii drumurilor publice.  

Astfel, posesorii de autoturisme vor plăti mai mult, în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosință a drumurilor publice.  

Noile reguli ar trebui să se aplice începând cu 1 ianuarie 2026. 

Noul proiect de lege face distincție între ”mașini mici” și ”camioane”, fapt care se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Pe scurt, autoturismele vor plăti și pentru gradul de poluare, iar camioanele, ”la kilometru”, scrie avocatnet.ro.

Diferențierea de tarife, în acest moment, în România, este determinată exclusiv de categoria vehiculului.  

Schimbări în cazul rovinietei

Potrivit noilor reglementări, rovinieta se va aplica vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone. Valoarea acesteia va fi stabilită pe noi criterii, diferite de cele valabile în momentul de față. Pe lângă categoria vehiculului (existentă și până acum) vor fi introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum si pe cea de staționare).

Astfel, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.

Mai mult decât atât, rovinieta va putea fi achiziționată pentru 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni, iar nivelul acesteia va fi stabilit prin ordin al Ministerului Transporturilor. În momentul de față, rovinieta poate fi plătită pentru una, șapte, 30, 90 de zile sau pentru un an și se aplica tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice pe care le au. 

Ce este TollRo 

TollRo este un sistem de taxare care se va aplica vehiculelor cu o masă mai mare de 3,5 tone. Acesta va fi interoperabil cu sistemele similare din celelalte țări membre ale UE.  

Noua formulă de taxare va presupune tarifarea utilizatorilor în funcție de distanța parcursă pe drumurile din România. TollRo se va calcula prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă.  

La fel ca în cazul rovinietei, valoarea tarifului unitar ar urma să fie stabilită prin ordin de ministru. 

Sancțiuni 

În cazul șoferilor care nu vor achita contravaloarea TollRo, aceștia vor fi obligați la plata unor tarife compensatorii cuprinse între de 100 de ori contravaloarea TollRo datorat (dar nu mai mult de 1.000 de lei), în cazul în care poate fi determinată distanța parcursă și 2.000 lei, în cazul în care nu poate fi determinată distanța parcursă. 
 
Atenție! Propunerea legislativă NU este încă în vigoare. Proiectul de lege merge acum la Parlament pentru dezbatere și vot. Ulterior, proiectul trebuie să fie și promulgat de președintele țării și va intra în vigoare doar după ce este publicat în Monitorul Oficial. 

×
Subiecte în articol: TollRo rovinieta
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close