Antena 3 CNN Actualitate Trei polonezi, inculpaţi în cazul Crulic - românul care a murit de foame într-un spital din Cracovia

Trei polonezi, inculpaţi în cazul Crulic - românul care a murit de foame într-un spital din Cracovia

Trei polonezi, inculpaţi în cazul Crulic - românul care a murit de foame într-un spital din Cracovia
Sursa foto: Claudiu Crulic
09 Apr 2009   •   09:34

Trei polonezi au fost inculpaţi în cazul românului Claudiu Crulic, care a murit într-un spital din Cracovia. Cei trei sunt foşti responsabili ai spitalului de la penitenciarul în care a fost deţinut românul. Ei riscă până la cinci ani de închisoare pentru că nu i-au oferit românului îngrijirile necesare.

Claudiu Crulic, un tânăr în vârstă de 33 ani a fost închis în 2007 într-un penitenciar din Cracovia, în Polonia sub acuzaţia de furt. Pentru că se considera nevinovat, tânărul a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de acuzaţiile ce îi erau aduse. A cerut asistenţă din partea statului român, însă nu a primit-o.

Din cauza grevei, condiţia sa fizică s-a degradat cu fiecare zi. Conducerea închisorii a cerut aprobarea instanţei pentru a-l hrăni forţat când era prea târziu. Cu o săptămână înainte de a muri, fără aprobarea judecătorilor, Crulic a fost dus în sala de operaţie a închisorii pentru a fi hidratat forţat.

Bărbatul a murit la jumătatea lunii ianuarie 2008, la o zi după ce a fost transferat într-un spital.

Starea sa fizică a şocat medicii din spitalul în care a fost adus. La vârsta de 33 de ani, avea doar 40 de kilograme. Medicul polonez care s-a ocupat de Claudiu Crulic spune că acesta era un schelet viu atunci când a fost adus de gardieni în spital.

Cazul a fost iniţial muşamalizat de autorităţile poloneze. Abia la două luni de la moartea românului, surse din spitalul Ministerului de Interne din Cracovia au decis să vorbească. Abia atunci, autorităţile poloneze au declanşat anchete. În România, consulul şi ambasadorul români de la Varşovia au fost revocaţi, pentru "lipsă de asistenţă consulară", iar ministrul de Externe de la acea dată, Adrian Cioroianu, criticat pentru felul cum a gestionat acest caz, şi-a prezentat demisia.

Antena 3

×
Subiecte în articol: polonezi
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close