Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader, anunț după atacurile lui Frans Timmermans: Numirile de procurori în Uniunea Europeană sunt politice

Tudorel Toader, anunț după atacurile lui Frans Timmermans: Numirile de procurori în Uniunea Europeană sunt politice

Tudorel Toader, anunț după atacurile lui Frans Timmermans: Numirile de procurori în Uniunea Europeană sunt politice
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Apr 2019   •   15:07

Update: Tudorel Toader susține o declarație de presă la Ministerul Justiției. Ministrul susține că CSM e garantul Justiției.

”În România CSM este garantul independenței Justiției atât față de factorii interni cât și cei externi. Exprim convingerea faptului că CSM își îndeplinește această obligație constituțională. Nici factorul politic și nici alți factori indiferent de altă natură nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot nici soluționa respectiva anchetă.

În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerință nu e permisă în activitatea de înfăptuire a Justiției, dar personal ca ministru al Justiției exprim convingerea că recomandarea e în egală măsură valabilă  și pentru emitenții ei. Guvernul României respectă pe deplin acest principiu. Nu a interferat și nici nu interferează cu activitatea organelor de urmărire penală după cum nu a făcut-o nici cu activitatea instanțelor de judecată de înfăptuire a justiției.

La ministerul Justiției se află un procs de selecție a candidaților pentru funcțiile de rang înalt. Sunt criterii transparente, proceduri care nu se schimbă și nu pot fi schimbate în timpul derulării acestora.

Considerăm necesară respectarea procedurilor penale și în egală măsură și la nivel european, sintetizând nu schimbă regulile în timpul desfășurării unor proceduri legale.

În România știm foarte bine că procedura de mâine prevede că interviul de  selecție se desfșoară la MJ care apoi face o propunere  pe care o înaintează secției de  procurori de la CSM. Secția pentru procurori procedează la un interviu, emite un aviz consultativ, iar președintele Republicii emite decretul  de numire. Noi primim aceste recomandări timp în care la nivel european numiri similare sunt eminamente politice”, a declarat Toader.

Știrea inițială: Tudorel Toader, va face delarații de presă, miercuri, la ora 15: 00, la Ministerul Justiției, după atacurile lansate de prim - vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Frans Timmermans, prim- vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat miercuri că avertizează Guvernul de la București să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar, menționând că a avut numeroase discuții cu prmeierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

 

×
Subiecte în articol: Toader anunt atac Frans Timmermans
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close