Antena 3 CNN Actualitate Interzis românilor! Încă două state închid granițele pentru români! Ce condiții impun. Anunț de ultim moment

Interzis românilor! Încă două state închid granițele pentru români! Ce condiții impun. Anunț de ultim moment

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, începând din 16 iulie, românilor le va fi permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară. Și Belgia a anunțat noi recomandări pentru cetățenii români.

Interzis românilor! Încă două state închid granițele pentru români! Ce condiții impun. Anunț de ultim moment
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    16 Iul 2020   •   21:15

Încă o țară din Europa impune restricții pentru români. De acum, intrarea românilor în Bosnia și Herțegovina va fi permisă doar cu condiția unui test COVID-19 negativ care a fost făcut în ultimele 48 de ore.

Totodată, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina, regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii. Astfel, cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina numai în scopul revenirii în România/ în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze / să înnopteze pe teritoriul BiH. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația). 

Românii, doar cu test Covid-19 negativ în Bosnia

În ceea ce privește transportatorii de mărfuri, au fost ridicate toate restricțiile de circulație pentru această categorie.

MAE reamintește că pentru a intra pe teritoriul Bosniei și Herțegovina rămâne în vigoare obligativitatea folosirii pașaportului și nu a cărții de identitate, ca document de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +387 33 66 88 93; +387 33 214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +387 61 428 354.

Noi condiții de intrare și în Belgia. Este recomandată autoizolarea

MAE precizează că autoritățile belgiene au revizuit condițiile de intrare pentru cetățenii care intră în Belgia în scop turistic (călătorie neesențială), în funcție de statele/regiunile de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:
 
- zona verde - fără măsuri specifice;
- zona portocalie - tuturor persoanelor care vin din statele/regiunile din zona portocalie le este recomandată intrarea în autoizolare sau cel puțin limitarea contactelor sociale. De asemenea, acestora li se recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice pentru infecția cu COVID-19, să se adreseze medicului și să efectueze un test pentru infecția cu COVID-19. Nu există restricții pentru persoanele care călătoresc în interes de serviciu, dar acestea sunt rugate să limiteze deplasările non-profesionale pe teritoriul Belgiei.  
- zona roșie - autoizolarea și efectuarea unui test COVID-19 sunt obligatorii.
 
Totodată, MAE precizează că România a fost inclusă pe lista statelor din zona portocalie. Pe lângă România, în zona portocalie au mai fost incluse: Austria, Bulgaria, Croația, Spania, Luxemburg, Portugalia, Cehia, Polonia, Suedia, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Detalii privind statele/regiunile incluse în aceste zone sunt disponibile aici https://diplomatie.belgium.be/en.
 
De asemenea, cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei trebuie să completeze și formularul Public Health Passengers Locator Form (disponibil la adresa: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx).
 
MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Belgia consultarea informațiilor publicate pe site-ul autorităților belgiene - https://diplomatie.belgium.be/en.

Condiții de intrare în Ungaria

Ungaria a adăugat România pe lista galbenă. Astfel, la intrarea în statul vecin, românii vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul. În situaţia în care nu prezintă simptome, românii vor fi obligați să intre în izolare pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile. Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

În Austria, intrare doar cu test Covid-19

Toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în acest stat doar dacă prezintă un certificat medical, în limba engleză sau germană, de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 4 zile. Dacă nu au acest test, românii trebuie să se autoizoleze timp de două săptămâni. Cei care tranzitează Austria fără oprire, precum și transportatorii de marfă sunt exceptați de la această regulă.

Condiții de intrare în Grecia

Românii care călătoresc în Grecia trebuie să completeze, cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic, iar din 15 iulie trebuie să prezinte și un test negativ SARS-CoV-2, nu mai vechi de 3 zile.

În Cipru, cetățenii români pot intra doar dacă prezintă un certificat medical de test negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore.

Cetățenii români care intră în Estonia sau Letonia sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile.

Interzis în Finlanda, Lituania și Malta

Finlanda a interzis complet accesul pe teritoriul lor cetățenilor români, cu excepția celor care au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo. Este permis tranzitul către alte destinații din afara Finlandei.

Lituania a decis să-și închidă granițele pentru români. Accesul rezidenților din România în statul baltic va fi interzis din 13 iulie.

Malta a interzis complet accesul pe teritoriul său cetățenilor români.

Danemarca permite intrarea pe teritoriul său românilor cu condiția ca aceștia să dovedească faptul că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare, care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată.

State în care românii trebuie să se izoleze pentru 14 zile

Alta state în care românii trebuie să se izoleze pentru 14 zile sunt: Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Slovacia (aici românii trebuie să facă un test molecular pentru Covid-19, în a cincea zi, iar dacă acesta este negativ, își pot continua sejurul) și Slovenia. 

Dacă intenționați să plecați în călătorii, nu uitați să consultați informările MAE, în contextul pandemiei, precum și site-ul Re-open Eu, care are inclusiv variantă în limba română.

×
Subiecte în articol: conditii romani Bosnia Belgia
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close