Antena 3 CNN Actualitate Un an de la zborul avionului "fantomă" care a traversat șase țări NATO şi a aterizat în Bulgaria

Un an de la zborul avionului "fantomă" care a traversat șase țări NATO şi a aterizat în Bulgaria

S-a împlinit un an de la apariția avionului fantomă care a survolat spațiul aerian al mai multor țări membre NATO și nici până astăzi autoritățile bulgare nu au reușit să spună cine erau pasagerii avionul, nici măcar naționalitatea sau scopul acestui zbor.

de Alexandra Axinia    |    Radu Tiliță    |    10 Iun 2023   •   08:57

S-a împlini un an de când un avion neidentificat a traversat spațiul aerian al mai mult țări membre NATO. Reamintim faptul că pe 9 iunie 2022 mai multe țări au semnalat un avion care le-ar fi survolat spațiul aerian fără un plan de zbor aprobat și fără echipamentele de identificare pornite.

În acest mod au încercat două persoane de la bordul avionului să ajungă în Bulgaria, traversând spațiile aeriene ale mai multor țări. Avionul a oprit pentru prima oară în Ungaria pentru alimentare.

Când au ajuns polițiștii, cele două persoane au reușit să ridice de la sol avionul și să își continue drumul.

Ministerul Apărării Naționale a menționat atunci că în momentul în care avionul a intrat în spațiul aerian românesc acesta a fost interceptat de patru aeronave de tip F-16 care au fost trimise de la baza aeriană Fetești și care ar fi însoțit avionul fantomă până în spațiul aerian bulgăresc.

Citește și: Reacţia NATO în cazul avionului "fantomă" abandonat în Bulgaria | Motivul pentru care nu a fost doborât

Oficialii români au declarat că nicio persoană din avionul străin nu a răspuns la toate apelurile efectuate. Ulterior, avionul a fost găsit pe un aeroport dezafectat din zona localității Târgoviște din Bulgaria.

Când au ajuns polițiștii la fața locului motoarele avionului erau încă fierbinți, semn că cele două persoane nu plecase de mult timp de acolo. 

Avionul a fost vândut de către un fost pilot de vânătoare lituanian către trei bărbați care vorbeau limba rusă.

×
Subiecte în articol: avion fantoma spatiu aerian NATO
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close