Antena 3 CNN Actualitate Unde-i lege e şi tocmeală! Medicii de familie oferă vacanţe de Paşte prelungite

Unde-i lege e şi tocmeală! Medicii de familie oferă vacanţe de Paşte prelungite

Unde-i lege e şi tocmeală! Medicii de familie oferă vacanţe de Paşte prelungite
Sursa foto: Foto: Mediafax
de S.T.    |    09 Apr 2012   •   21:04

Cine vrea o vacanţă prelungită de Paşti, dar are un şef neînţelegător, poate apela la medicul de familie. Poliţia concediilor medicale a fost doar o fumigenă pentru că sistemul concediilor luate la mica înţelegere sau contra unei sume lăsate discret într-un plic, funcţionează fără probleme.

Un material filmat cu camera ascunsă de reporterii Observator dovedeşte că acolo unde-i lege e şi tocmeală.

Un concediu medical se poate aranja doar cu promisiunea că te vei înscrie pe lista medicului respectiv. În plus, nu e nevoie de nicio atenţie şi ai ca bonus faptul că nici nu trebuie să mergi la cabinet să-ţi ridici adeverinţele personal.

Eliberarea concediilor medicale în afara prevederilor legale de către medicii prescriptori, fie că sunt în cabinetele medicilor de familie sau în alte cabinete, înseamnă contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5.000 şi chiar 10.000 de lei.

Amenzile sunt, însă, teorie. Poliţia concediilor medicale, înfiinţată în 2010, a funcţionat doar vreme de un discurs. După ameninţările ministrului Cseke Attila numărul concediilor medicale a scăzut cu peste 50%, dar acum, lucrurile încep să revină la... normal.

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a declarat că angajatorii sau casele de asigurări de sănătate, după caz, cei care sunt de altfel şi plătitorii indemnizaţiilor concediilor medicale pot verifica persoana la domiciliu.

Controalele se fac atât de riguros încât autorităţile nici măcar nu ştiu acum câţi români şi-au luat concediu medical de voie şi câţi de nevoie în ultimele luni.



×
Subiecte în articol: concediu Paste medici de familie lege
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close