Antena 3 CNN Actualitate Unde-s doi puterea creşte! Un cuplu a protestat la Vancouver, în semn de solidaritate cu românii din ţară

Unde-s doi puterea creşte! Un cuplu a protestat la Vancouver, în semn de solidaritate cu românii din ţară

Unde-s doi puterea creşte! Un cuplu a protestat la Vancouver, în semn de solidaritate cu românii din ţară
20 Ian 2012   •   11:58

După cazul protestatarului singuratic din Baia de Arieş, judeţul Alba, un nou exemplu de exercitare a dreptului la liberă exprimare ne-a fost adus la cunoştinţă. Doi tineri din Vancouver au protestat în faţa Consulatului General al României pentru a-şi exprima solidaritatea cu românii care au ieşit pe stradă în toată ţara.

Rareş şi Nadia ne-au povestit într-un mesaj expediat pe adresa de e-mail [email protected] că au anunţat intenţia lor de a protesta printr-un eveniment creat pe Facebook, dar nu li s-a alăturat nimeni. "Am fost doar noi doi. Şi asta s-a întâmplat în cea mai friguroasă zi pe care am trăit-o noi în Vancouver. Dar frigul ne-a făcut să ne simţim şi mai aproape de românii de acasă", ne-au scris cei doi.

Redam mai jos textul primit pe [email protected]

"Experienta noastra de ieri - iesitul in strada si utilizarea dreptului la libera exprimare - s-a dovedit a fi un exercitiu de democratie extraordinar care te ajuta la pastrarea sanatatii mintale si identitatii tale ca individ care isi fundamenteaza existenta pe principii si valori, pe urmarirea unor idealuri si realizarea unor aspiratii. Nu traim doar ca sa treaca timpu pana murim.

In cele 2 ore in fata Consulatului Romaniei am inteles chiar si de la distanta ce efort colosal si cata energie vitala pun toti oamenii care ies in strada in Romania sa isi exprime pasnic nemultumirea, suprasaturarea de abuzurile unui sistem corupt si sa lupte pentru recastigarea dreptului de a fi luati in considerare pentru care ei reprezinta majoritatea. Am invatat o lectie pe care nu o vom uita usor si suntem hotarati sa o retraim foarte foarte foarte curand. Am tacut prea mult. Am sacrificat prea multe. Am plecat prea departe. Si tot nu am scapat.

Probabil ca gestul nostru extrem de transparent fiind anuntat public pe Facebook a generat o oarecare atractie, deoarece cand am ajuns in fata cladirii in care Consulatul Roman are biroul, nu am avut timp nici sa ne desfacem cartoanele si sa ne postam cu ele in brate ca a si iesit Consulul Anton Diaconeasa si s-a aratat surprins/socat ca ne-a vazut acolo. A stat cu noi 40 de minute incercand sa ne tina de vorba cat sa nu fim bagati in seama de trecatori. Si ne-a spus de vreo 3 sau 4 ori "mai copii, mergeti acasa, ca e prea frig". A fost politicos dar ne-a vorbit oarecum de sus, tratandu-ne ca pe niste pusti care se plictisesc acasa si vor sa fie bagati in seama. A incercat usor sa pozeze in impartial si apolitic, dar cred ca nu eram suficient de inghetati sa muscam. Ne-a sugerat sa scriem doleantele noastre pe o hartie si ne-a promis ca le va trimite la Bucuresti cu curierul diplomatic care vine pe la jumatatea lunii februarie, si ne-a garantat ca scrisoarea noastra va ajunge la Ministerul de Externe de la Bucuresti pe la sfarsitul lunii februarie. WOW!!! Pana atunci pot sterge Bucurestiul de pe harta ...

I-am spus ca singura noastra dorinta este sa ne aratam suportul pt romanii de acasa care au iesit in strada si si-au recapatat vocea. Am iesit in strada sa le aratam ca desi am cedat nervos mai repede ca ei si ne-am luat desaga in spinare, hoinarind prin lume aiurea in cautarea unui vis, nu ne-am uitat neamul, tara, identitatea si radacinile.

Am fost intrebati de cativa trecatori de ce suntem acolo si toti s-au aratat foarte interesati de situatia din Romania. Ne-au abordat si oamenii de paza ai cladirii si ne-au rugat sa nu stam pe platoul din fata intrarii in cladire, acesta fiind proprietate privata, asa ca ne-am mutat pe trotuarul din fata platoului.

Am stat 2 ore in strada si am vorbit cu cativa Canadieni despre ce se intampla in Romania. Dar noi am fost doar 2, insuficienti pentru a atrage interesul publicului. Noi doi am iesit in strada si am facut auzita vocea romanilor si aici. Chiar daca pentru doar 5 minute persoane de alte nationalitati s-au gandit la romanii din Romania si au sustinut moral demersul lor, este un pas in directia corecta.

Atata vreme cat protestele in tara vor continua, vom fi si noi alaturi de romani si vom mai iesi in fata Consulatului, poate mai multi, poate ai pregatiti si cu siguranta mai "spontani".
"

×
Subiecte în articol: vancouver protest solidaritate
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close