Antena 3 CNN Actualitate Valeriu Gheorghiţă: E posibil să avem simultan două sau trei vaccinuri COVID disponibile. Scepticismul unora este firesc

Valeriu Gheorghiţă: E posibil să avem simultan două sau trei vaccinuri COVID disponibile. Scepticismul unora este firesc

Un vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene ar putea fi disponibil în ultimele zile ale anului 2020 sau în primele zile ale lui 2021, crede dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Campaniei Naţionale de Vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă: E posibil să avem simultan două sau trei vaccinuri COVID disponibile. Scepticismul unora este firesc
de Adrian Iclozan    |    19 Noi 2020   •   22:45

Într-o intervenţie la Sinteza Zilei, dr. Gheorghiţă a evocat perspectiva ca U.E. să dispună simultan de mai multe tipuri de vaccin. El a insistat că toate aceste produse vor trebui să respecte cele mai stricte standarde ale instituţiei europene de omologare.

"Vaccinul va ajunge în momentul în care va îndeplini toate standardele siguranţă, de calitate şi de eficienţă ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Este cert că nu se va face rabat de la nicio normă de siguranţă, calitate şi eficienţă în cazul acestui vaccin. Sunt date care arată undeva spre sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie, am putea avea primul vaccin disponibil. Imediat ce acesta va fi aprobat, va fi distribuit în egală măsură în ţările Uniunii Europene.
(...) Comisia Europeană a încheiat contracte cu 5 producători de vaccin diferiţi.
Noi trebuie să avem garanţia că vom avea acces, până la final, la cel puţin un tip de vaccin (...) E posibil să avem simultan două sau trei vaccinuri disponibile, pe baza datelor prezentate de producător", a precizat dr. Gheorghiţă.

El a precizat că România dispune de condiţii de stocare la temperaturi scăzute şi a apreciat că scepticismul unora faţă de noile vaccinuri este îndreptăţit.

"Nu avem o certitudine vizavi de faptul că va ajunge un anumit tip de vaccin (...) Vaccinul Pfizer are, într-adevăr, nevoie de aceste condiţii riguroase de păstrare, la -70, -80 de grade dar îşi păstrează stabilitatea stabilitatea timp de 5 zile între +2 şi +8 grade. Aceasta este fereastra optimă pentru efectuarea activităţii propriu-zise de vaccinare, timp în care vaccinul va sta la -80 de grade, în congelatoare pe care vă pot confirma că le avem pe teritoriul ţării(...)
(...) Este important că scepticismul, îngrijorarea sunt legitime, pentru că avem acces doar la datele pe care le furnizează producătorul. Atunci când vom avea informaţiile concrete, transparente, furnizate de Agenţia Naţională a Medicamentului, atunci probabil că lucrurile vor sta altfel. Dar în acest moment, faptul că o persoană este sceptică şi că are nevoie este multe informaţii pentru a se decide este firesc (...) Sperăm să fie (vaccinul, n.r.) luminiţa de la capătul tunelului, speranţa de care ne agăţăm cu toţii şi ne dorim să ne poate întoarce cât mai repede la o viaţă apropiată de normal", a spus Valeriu Gheorghiţă.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Se lărgesc plajele în noi staţiuni de pe litoralul Mării Negre
x close