Antena 3 Actualitate Vasile Bănescu, despre certificatul verde: "Acest document nu este și nu poate deveni restrictiv"

Vasile Bănescu, despre certificatul verde: "Acest document nu este și nu poate deveni restrictiv"

de Claudia Popovici    |    02 Dec 2021   •   16:54
Vasile Bănescu, despre certificatul verde: "Acest document nu este și nu poate deveni restrictiv"
Sursa foto: Agerpres

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că certificatul verde nu este și nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.

„Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”, a transmis joi Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.

„Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală”, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Acesta susține că persoanele din rândul clerului care sfidează măsurile de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, „la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei”, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii, ci se și autodiscreditează moral în societate.

„Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a adăugat Bănescu.

Premierul Nicolae Ciucă a spus joi că reprezentanții cultelor au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Vasile Banescu certificatul verde
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close