Antena 3 CNN Actualitate Violența domestică, o problemă tot mai mare în România: cifrele arată o creștere majoră a cazurilor, în ultimul an

Violența domestică, o problemă tot mai mare în România: cifrele arată o creștere majoră a cazurilor, în ultimul an

Violența domestică este în creștere în România, arată cele mai noi date oferite de Poliția Română. Benone Matei, șeful Poliției Române, a precizat, cu ocazia prezentării bilanțului pe anul 2023, la câte astfel de cazuri au intervenit polițiștii, dar și câte ordine de protecție au fost emise în anul 2023.

de Andreea Gelatu    |    10 Feb 2024   •   17:36

”În anul 2023, polițiștii au intervenit la peste 100.000 de cazuri de violență domestică sesizate, ocazie cu care au fost emise peste13.000 de ordine de protecție provizorii.

Pe parcursul anului 2023, numărul faptelor penale care constituie faptă penală din sfera violenței domestice a fost de  57.851 de infracţiuni, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violenţe.

Există un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui, dar, în același timp, acest număr indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română”, a declarat Benone Matei, Inspectorul general al Poliției Române.

La nivelul Poliţiei Române se urmăreşte eficientizarea modului de intervenţie la alertele generate de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), potrivit principiului „cel mai apropiat poliţist intervine”, prin dezvoltarea aplicaţiei de monitorizare GPS a echipajelor auto de poliţie ce acţionează în segmentul stradal, instalarea unor camere video montate pe autospeciale.

Dacă sunteți victima violenței domestice sau martor la astfel de abuzuri, puteți cere ajutor la numărul de telefon 0800 500 333, disponibil 24 de ore din 24.

×
Subiecte în articol: violenta domestica IGPR
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close