Antena 3 CNN Actualitate Vortexul polar face prăpăd în România! Pompierii intervin să salveze sute de persoane blocate din cauza zăpezii

Vortexul polar face prăpăd în România! Pompierii intervin să salveze sute de persoane blocate din cauza zăpezii

Este cod roșu de ninsori și de viscol în județele Botoșani, Iași, Suceava și Neamț, fiind pentru prima dată în istoria măsurătorilor meteorologice când ANM emite o avertizare cod roșu de ninsori și viscol în luna aprilie.

de Laura Dinu    |    06 Apr 2023   •   06:58

Numeroase drumuri naționale și județene au fost închise din cauza condițiilor meteo severe, iar autoritățile intervin de urgență pentru a salva oamenii blocați de zăpezi pe șosele. 

Mii de gospodării au rămas fără curent electric, iar sute de copaci au fost rupți de vijelii. 

În Botoșani, pompierii au intervenit toată noaptea pentru a salva sute de persoane rămase blocate în mașini. O familie cu trei copii a trecut printr-un adevărat coșmar, după ce autoturismul în care se afla a rămas fără combustibil și nu a mai avut cu ce să se încălzească. 

Intervenția pompierilor a fost extrem de dificilă. Aceștia au avut de înfruntat nămeții de peste 2 metri, viscolul puternic și vizibilitatea foarte redusă. A fost necesară o șenilată pentru a-i aduce pe oameni la ambulanțe.  

Citește și: Codul roșu de ninsori abundente și viscol puternic a fost prelungit! Avertizare meteorologică pentru mai multe zone ale țării

După mai bine de 10 ore, o femeie de 53 de ani, care avea nevoie de dializă, a ajuns în siguranță la urgențe. 

Și în Vaslui, din cauza stratului de zăpadă de aproape 2 metri, o ambulanță nu a mai putut ajunge într-un sat, la un tânăr de 28 de ani, cu probleme medicale. Acesta a fost transportat cu un tractor de la primărie. 

De asemenea, două microbuze și cinci mașini de navetiști au rămas blocate. Două ore a durat lupta cu nămeții. 

O noapte de coșmar a fost și la Iași. Un autocar plin cu copii a rămas blocat din cauza zăpezii. 

”Din Iași veneam, am trecut prin Târgu Frumos și urma să ne oprim la o pensiune în Roman. Eram în ”săptămâna altfel”. Sunt peste 50 de elevi. Ni s-a oferit ajutor și acum suntem cazați. O să vedem mâine ce se va întâmpla”, povestește un însoțitor al copiilor. 

”Am vrut să îi cazăm la noi, la centrul multifuncțional, dar nu avem condiții pentru copii, un număr de 57 de copii, dar ne-am organizat și îi cazăm la un hotel în Târgu Frumos” spun autoritățile. 

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, în județul Iași, 21 de școli și-au suspendat activitatea total. 

Iar pe Drumul Național 2 din Moldova, zeci de mașini au rămas blocate din cauza viscolului și al zăpezii troienite pe șosea. Cei mai mulți oameni au fost nevoiți să își petreacă noaptea în autoturisme, pentru că nu au găsit cazare. 

Drumuri închise în mai multe zone

Autoritățile au închis deja mai multe drumuri naționale în regiunea Moldovei din cauza ninsorilor abundente și a viscolului. Vorbim, în primul rând, despre Drumul Național 2, care este, de altfel, și Drumul European 85. Drumul a fost închis atât în zona județului Bacău, dar și pe raza județului Iași. 

Mai mult decât atât, circulația a fost suspendată și pe Drumul Național 2F. A fost închis și Drumul Național 28 în județele Iași, Vaslui și Neamț. La fel și arterele Drumului Național, mai exact A, B și D. 

Tot în Iași, în Vaslui, a mai fost închis și Drumul Național 24, iar pe raza județului Botoșani a fost oprită circulația pe Drumul național 24C. 

A mai fost închisă și circulația pe Drumul Național 29, dar și pe arterele A, B, C și D. 

În județul Suceava a fost închis Drumul Național 17. 

Meteorologii au prelungit codul roșu de vreme rea

Meteorologii au prelungit codul roșu de viscol pentru patru județe din Moldova. Este vorba despre Iași, Neamț, Vaslui și Botoșani, acolo unde va continua să ningă foarte mult și va fi viscol, pentru că vântul va sufla cu până la 85 de km/h, va viscoli ninsoarea și va troieni zăpada, ceea ce va duce la o vizibilitate extrem de redusă. Codul roșu a fost prelungit până în această dimineață la ora 10:00. 

Mai mult decât atât, la această oră mai sunt în vigoare două avertizări meteorologice. Potrivit avertizării cod portocaliu, de viscol și ninsori abundente, ce vizează șase județe din zona Moldovei, rafalele de vânt vor avea o viteză de până la 65...75 de km/h. Aici se pot acumula cantități însemnate de apă, de până la 50 litri pe metru pătrat, spun meteorologii. 

[GAL layout="4"]

Totodată, potrivit avertizării cod galben ce vizează Carpații Orientali, restul Transilvaniei, și mare parte din Moldova, va ninge abundent iar vântul va sufla cu până la 60 de km/h la rafală. 

Vremea este deosebit de rece pentru această perioadă. Valorile termice sunt cu aproximativ 10...12 grade mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă. Maximele de astăzi vor fi încadrate între -1 și 12°. 

Abia în weekend vremea dă semne că se mai încălzește, astfel încât sâmbătă și duminică la amiază vom avea maxime de până la 15 grade. Astăzi sunt anunțate precipitații în mai toate zonele țării. 

În jumătatea nordică vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă. La munte, în Maramureș, Transilvania dar și în zona Moldovei, în Banat și Crișana, sunt anunțate precipitații mixte, ploaie și lapoviță, iar în zonele din sudul și sud-estul țării, doar pe arii restrânse, mai sunt posibile ploi. 

Vântul va sufla cu foarte multă putere în mare parte din țară. 

×
Subiecte în articol: ninsori drumuri blocate Moldova
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close