Vremea se răceşte în următoarele zile. Vezi prognoza valabilă până pe 20 august

de M.Z.    |    07 Aug 2012   •   22:45
Vremea se răceşte în următoarele zile. Vezi prognoza valabilă până pe 20 august Foto: Mediafax

Vremea se va răci în următoarele zile, media temperaturilor maxime urmând să ajungă, în jurul datei de 12 august, la 12 grade la munte, 24 de grade în Dobrogea şi 25 de grade în Muntenia, potrivit estimării Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile până pe 20 august.   

În Muntenia, vremea se va răci accentuat de la o zi la alta până spre 12 august, când temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 25 de grade. Meteorologii anticipează că va urma o uşoară creştere a acestora, iar între 14 şi 20 august temperatura aerului se va menţine relativ constantă, în jurul mediilor multinanuale. Între 9 şi 12 august şi, din nou, în 15 august, va creşte probabilitatea pentru averse izolat mai însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În celelalte zile ale intervalului de prognoză, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

În Dobrogea, adică inclusiv pe litoral, până la 12 august, temperaturile vor scădea de la o zi la alta, de la valori medii ale maximelor de 35 de grade în timpul zilei, până la aproximativ 24 de grade. O uşoară creştere a temperaturilor se va produce între 13 şi 15 august, după care tendinţa va fi de staţionaritate la valori medii de circa 28-29 de grade, apropiate de normele climatologice pentru a doua decadă a lunii august. Aversele, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vor cădea, cel mai probabil, între 10 şi 12 august. Ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, sunt posibile şi în jurul datei de 15 august, iar în restul intervalului de prognoză probabilitatea de precipitaţii va fi extrem de redusă, conform aceleiaşi prognoze.

Pentru zonele montane, răcirea treptată a vremii va determina scăderea valorilor temperaturilor maxime până spre o medie de 12 grade în 12 august, în timp ce mediile minimelor nocturne vor scădea până la 4-5 grade. Va urma o uşoară creştere a temperaturilor, spre medii de 18 grade ziua si aproximativ 10 grade noaptea, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă din august. Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, va fi mai mare în intervalul 9 - 15 august, cu un vârf în jurul datei de 11 august. În rest, spun meteorologii, doar trecător, în cursul după-amiezelor, sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată.

În Banat, temperaturile vor scădea treptat în următoarele zile, iar mediile maximelor zilnice vor coborî până la 24 de grade pe 11-12 august, vremea devenind răcoroasă pentru a doua decadă a acestei luni. În intervalul 13-16 august, se va produce o uşoară încălzire, apoi maximele diurne se vor situa în jurul mediilor multianuale ale perioadei şi nu vor mai avea variaţii semnificative. Probabilitatea pentru precipitaţii, slabe cantitativ şi pe areale restrânse, dar însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, va creşte după 11 august.

În Crişana, temperatura aerului va scădea de la o zi la alta până în jurul datei de 11 august, când media maximelor va atinge 23 de grade, specifică vremii răcoroase pentru această lună. Între 12 şi 17 august, regimul termic va avea o tendinţă de creştere uşoară şi treptată, iar în ultimele zile ale perioadei de prognoză se va menţine constant la valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 30 de grade şi ale minimelor nocturne de 16 grade. Probabilitatea de ploaie va fi în creştere după 11 august, iar în jurul datei de 15 august, aversele, în general slabe cantitativ, se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi însoţite de descărcări electrice, se precizează în prognoza până în 20 august.

În Transilvania, în zilele următoare, temperaturile vor scădea accentuat, astfel încât, în 11 şi 12 august, maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de 22 de grade. Ulterior, un proces de uşoară încălzire va aduce valorile termice în limite normale pentru a doua decadă a lunii august, respectiv 28 de grade pentru mediile diurne şi aproximativ 14 grade pentru cele nocturne. Probabilitatea de ploaie va creşte după 9 august, dar cantităţi mai importante de apă sunt de aşteptat doar în jurul datelor de 11 şi, respectiv, 15 august, când aversele vor avea şi caracter torenţial şi se vor semnala pe arii mai extinse.

Şi în Maramureş, vremea se va răci treptat în zilele următoare. Astfel, mediile temperaturii aerului vor scădea cu aproximativ 10 grade, iar regimul termic va deveni răcoros în jurul datei de 11 august, când media pe regiune a valorilor maxime va fi de circa 22 de grade. În intervalul 12 - 17 august, va avea loc o încălzire uşoară şi treptată, iar între 18 şi 20 august, temperatura aerului se va menţine apropiată de normele climatologice ale perioadei, respectiv 28 de grade la valorile maxime diurne şi 15 grade la cele minime nocturne. După 10 august, vor cădea ploi, în special averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse în 11 şi 12 august şi, din nou, în jurul datei de 15 august.

În Moldova, maximele ar urma să se situeze în jurul valorii de 22 de grade la 12 august, când vremea va deveni răcoroasă. O creştere uşoară şi treptată a temperaturilor va avea loc începând cu 13 august, pentru ca, la sfârşitul intervalului de prognoză, mediile pe regiune ale temperaturilor maxime să atingă 29 de grade, valoare normală pentru această perioadă a anului. Pentru intervalul 9 - 16 august, sunt prognozate averse, care vor fi mai abundente şi se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 11, 12 şi 15 august.

Pentru informaţii complete despre stare vremii, accesaţi meteoplus.ro.


sati
x close