Antena 3 CNN Actualitate Lia Olguţa Vasilescu scapă de controlul judiciar, după ce magistrații au respins cererea DNA

Lia Olguţa Vasilescu scapă de controlul judiciar, după ce magistrații au respins cererea DNA

Lia Olguţa Vasilescu scapă de controlul judiciar, după ce magistrații au respins cererea DNA
de M.Z.    |    09 Aug 2016   •   18:24

UPDATE: Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea procurorilor DNA de luare a măsurii controlului judiciar faţă de Lia Olguţa Vasilescu, în dosarul în care aceasta a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

Decizia nu este definitivă.

Avocat: ”Denunţătorul s-a prezentat şi la tribunal, deşi nu era citat”

În timpul procesului, un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor să îi interzică primarului din Craiova participarea la emisiuni radio şi de televiziune, dar şi să se apropie de martorii şi denunţătorii din dosarul său.

Procurorul a declarat în sala de judecată că Lia Olguţa Vasilescu a prezentat selectiv la posturi de radio şi televiziune, precum şi pe Facebook, date din dosarul său şi a căutat să îl discrediteze pe denunţătorul Petru Becheru prin publicarea unei fotografii a acestuia.

De cealaltă parte, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că, dacă în cazul ei se va lua măsura controlului judiciar, atunci nu îşi va mai putea exercita funcţia de primar, deoarece nu va mai avea voie să se apropie de angajaţi din Primăria Craiova care au calitatea de martor.

Denunţătorul Olguței Vasilescu: ”Am fost ameninţat cu moartea”

Tribunalul Bucureşti a discutat marţi solicitarea procurorilor DNA de luare a măsurii controlului judiciar faţă de Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, pe motiv că aceasta a încercat discreditarea unui martor denunţător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie

Denunţătorul se numeşte Petru Becheru şi este preşedintele unei Asociaţii de proprietari din municipiul Craiova. 

Procurorii DNA cer judecătorilor stabilirea unor măsuri şi obligaţii prevăzute de Codul procedură penală, între care şi aceea de a nu se apropia de persoane anume desemnate de organul judiciar şi de a nu comunica cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale. 

Printre motivele invocate de procurori în cererea adresată Tribunalului Bucureşti se numără şi acela că, în intervalul de timp care a urmat înregistrării cauzei pe rolul instanţei, Lia Olguţa Vasilescu a postat selectiv pe pagina sa de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, după care i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor, ceea ce a generat ample reacţii în presă. 

"În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă, aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau", susţine DNA. 

În plus, Lia Olguţa Vasilescu i-a anunţat pe susţinători că va acţiona în mod similar şi în cazul altor martori din dosar, cu referire la nişte oameni de afaceri despre care susţine că au formulat denunţuri calomnioase împotriva ei, sugerând indirect că va face publice date despre aceştia. 

"Astfel, începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spaţiul public virtual şi, în acest cadru, diferit de cel legal procesual, într-un mod agresiv ca limbaj, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri. În raport cu realitatea cauzei, respectiv că faptele reţinute în sarcina sa se bazează pe probe temeinice, alegerea spaţiului virtual public ca opţiune procesuală pentru invocarea de cereri şi excepţii, criticând probele administrate, legalitatea şi temeinicia lor, este incompatibilă şi contrară dispoziţiilor procesual penale", mai spun procurorii. 

DNA mai arată că, pe 3 august, într-o intervenţie la un post de televiziune, Lia Olguţa Vasilescu a exprimat o poziţie prin care s-a apărat în aceeaşi manieră şi a continuat să supună acuzaţiile din rechizitoriu unui alt cadru decât cel procesual. 

Pe 5 august, după ce a aflat că DNA cere să fie pusă sub control judiciar, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a scris pe Facebook că era pregătită de "represalii"

"Am fost informată de avocat că DNA a cerut măsura controlului judiciar faţă de mine, cel mai probabil pentru că am 'îndrăznit' să nu tac în apărarea mea. Să nu tac la zecile de informaţii pe surse despre mine şi dosarul meu şi la ieşirile publice ale denunţătorului meu. Cu alte cuvinte, mi se spune: 'În apărarea ta, ai dreptul să taci!'. Eram pregătiţi de represalii. Şi suntem pregătiţi şi de proces. Ne vedem marţi la Tribunal", a transmis Lia Olguţa Vasilescu. 

Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni).

Citiți și Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu: Am fost întrebată dacă-l denunț pe Klaus Iohannis

Candidatul PSD la Primăria Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a câştigat în iunie încă un mandat de primar cu 61% din voturile alegătorilor prezenţi duminică la urne.

Pe 30 mai, procurorii DNA au extins cercetările în cazul Liei Olguţa Vasilescu. Aceasta este acuzată şi de spălare de bani, pe lângă corupţie şi luare de mită. Primarul Craiovei spune că adversarii politici s-au plimbat pe la uşile votanţilor şi le-au spus că ea nu va mai putea candida

Lia Olguța Vasilescu a fost reţinută de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzată de patru infracţiuni de luare de mită, obţinerea foloase necuvenite şi spălare de bani. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close