Antena 3 Actualitate Ziua Armatei României. Manifestări în principalele garnizoane din ţară şi în bazele din străinătate. Klaus Iohannis: "Această aniversare are o semnificaţie profundă"

Ziua Armatei României. Manifestări în principalele garnizoane din ţară şi în bazele din străinătate. Klaus Iohannis: "Această aniversare are o semnificaţie profundă"

25 Oct 2019   •   11:43
Ziua Armatei României. Manifestări în principalele garnizoane din ţară şi în bazele din străinătate. Klaus Iohannis: "Această aniversare are o semnificaţie profundă"

UPDATE. Mesajul transmis de Klaus Iohannis de Ziua Armatei Române:

"Sărbătorim astăzi 75 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului Românieide către armata noastră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această aniversare are o semnificaţie cu atât mai profundă, cu cât tot anul acesta se împlinesc şi 15 ani de la intrarea României în NATO, un bun prilej aşadar de a onora sacrificiile şi implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român şi identitatea noastră naţională. Parcursul euroatlantic şi european al României s-a bazat şi pe profesionalismul şi seriozitatea cu care armata a participat la operaţii militare în afara teritoriului naţional, acolo unde interesele ţării noastre o cereau, alături de aliaţii noştri", a afirmat Iohannis, la ceremonia militară de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Ştire iniţială

Ziua Armatei României, marcată pe 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români.

În Bucureşti, vineri, de la ora 8,30, la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piaţa Leu) vor avea loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori; la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" - va avea loc "Ziua Porţilor Deschise", de la ora 9,00, iar la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor - "Ziua Porţilor Deschise la Castelul Ţepeş" şi marcarea împlinirii a 100 de ani de la instituţionalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înfiinţarea Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

De la ora 9,30, în Parcul Carol I se va desfăşura o expoziţie de tehnică şi echipamente militare, standuri de promovare a carierei militare, standuri de carte, miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica Reprezentativă a MApN, spectacol folcloric cu participarea Ansamblului artistic "Doina" al Armatei, atelier de instrucţie pentru promovarea carierei militare "Military Boot Camp" şi exerciţii demonstrative EOD, de tip Drill-team, căţărare şi tiroliană.

Începând cu ora 10,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I va avea loc o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Comandamentului Forţelor Întrunite şi de depunere a jurământului militar de către elevi şi studenţi din instituţii militare de învăţământ, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forţelor Aeriene Române.

Tot în Bucureşti, de la ora 10,00, la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române va avea loc "Ziua Porţilor Deschise" şi vernisarea expoziţiei "45 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR 93", iar de la ora 19,00 o ceremonie de retragere cu torţe pe itinerariul Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" (Bulevardul Timişoara).

La Carei, vineri, de la ora 14,00, în Parcul Karoly vor avea loc exerciţii demonstrative, prezentare de tehnică militară şi atelier de tehnici de supravieţuire, iar de la ora 16,30, la Ansamblul monumental "Glorie Ostaşului Român" va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori şi ceremonie de acordare de distincţii Drapelelor de Luptă ale unor unităţi militare, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forţelor Aeriene Române şi cu sosirea "Ştafetei Veteranilor", care a plecat din Capitală pe 17 octombrie.

La Satu Mare, de la ora 15,00 va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Român.

Presedintele Klaus Iohannis va participa, la ora 10,00, la manifestaţiile organizate în Parcul Carol, la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut" şi la ora 17,00 la manifestaţiile de la Carei, informează Administraţia Prezidenţială.

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, vor lua parte la ceremoniile care vor avea loc la Satu Mare (ora 15,30) şi Carei (ora 17,00). Generalul Nicolae Ciucă, împreună cu secretarul de stat Nicolae Nasta, va participa, de asemenea, şi la ceremonia militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I (ora 10,00), informează un comunicat de presă al MApN.

Ceremonii similare vor avea loc în toate garnizoanele din ţară şi la monumentele eroilor. În teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români se vor desfăşura ceremonii militare, activităţi cultural-educative şi videoteleconferinţe.

De asemenea, ceremonii de depunere de coroane de flori vor fi organizate la monumentele ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Republica Moldova şi Ungaria.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: manifestari
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close