Antena 3 CNN Actualitate Ziua în care s-ar putea schimba soarta Oltchimului. Datoriile cresc cu 200.000 de euro în fiecare zi. De când a început declinul

Ziua în care s-ar putea schimba soarta Oltchimului. Datoriile cresc cu 200.000 de euro în fiecare zi. De când a început declinul

Ziua în care s-ar putea schimba soarta Oltchimului. Datoriile cresc cu 200.000 de euro în fiecare zi. De când a început declinul
de O.P.    |    26 Sep 2012   •   06:07
Dan Diaconescu este aşteptat până luni cu banii promişi pentru Oltchim, chiar dacă şi-a încălcat deja unele dintre angajamentele făcute în oferta de cumpărare.  Dacă nici pe 1 octombrie nu se va semna contractul de privatizare, Guvernul va schimba conducerea Oltchim şi va pune în aplicare un plan de urgenţă.

Între timp, datoriile combinatului cresc cu 200 de mii de euro în fiecare zi.

Premierul Victor Ponta a prezentat o serie de documente oficiale, potrivit cărora colapsul combinatului a început în 2009.  Când ministru al Economiei era Adriean Videanu, datoria Oltchim către furnizori era de 11 milioane de lei, către bugetul statului, 7 milioane de lei, iar către alţi creditori aproape 500 DE milioane de lei. După trei ani, situaţia s-a agravat.

În 2011, când ministru al Economiei era Ion Ariton, datoriile către furnizori ale combinatului Oltchim ajungeau la 291 de milioane de lei, iar restanţele la buget săreau la 37 de milioane de lei. În acest moment, datoria totală a Oltchim a ajuns la 700 de milioane de euro.


În cazul în care Dan Diaconescu nu va plăti cele 45 de milioane de euro pentru pachetul majoritar al Oltchim până la data de 1 octombrie, Guvernul are un plan de rezervă.


Ministrul Economiei dă asigurări că activitatea combinatului va fi repornită in cel mult două săptămâni. Potrivit estimărilor făcute de Daniel Chiţoiu, până la sfârşitul lunii octombrie, se vor intoarce la lucru peste trei mii de angajaţi ai Oltchim.

DATORIILE OLTCHIM ÎN 2009

Furnizori 11 milioane lei

Bugetul de stat 7 milioane lei

Credite 500 milioane lei

DATORIILE OLTCHIM ÎN 2011

Furnizori 291 milioane lei

Bugetul de stat 37 milioane lei

Datorie totală 700 milioane de lei

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close