Antena 3 CNN Actualitate Ziua Naţională în penitenciar: Deţinuţii, trataţi cu iahnie şi documentare despre muzee

Ziua Naţională în penitenciar: Deţinuţii, trataţi cu iahnie şi documentare despre muzee

Ziua Naţională în penitenciar: Deţinuţii, trataţi cu iahnie şi documentare despre muzee
01 Dec 2008   •   15:01
EXCLUSIV ANTENA3.RO. Paradă cu mii de militari, tancuri şi defilări pe cai, acesta este programul zilei de 1 decembrie, pe care deţinuţii penitenciarelor Rahova şi Jilava îl pot urmări la televizoarele din camere cu ocazia Zilei Naţionale a României. Pe lângă acesta, Penitenciarele le-au pregătit deţinuţilor meniuri speciale pentru prânz şi cină, inclusiv desert, respectându-se în acelaşi timp religia musulmanilor încarceraţi, dar şi un tacâm complet de filme româneşti şi documentare pe tema Zilei de 1 decembrie.
Legislaţia românească prevede ca meniurile meselor deţinuţilor să aibă regim special în timpul sărbătorilor, iar cele două penitenciare din Bucureşti, Jilava şi Rahova, le-au pregătit miilor de deţinuţi meniuri speciale, cu desert, pentru masa de prânz şi pentru cea de seară, dar şi activităţi care să le amintească de ceea ce înseamnă Ziua Naţională a României.
Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti Rahova are 1.480 de deţinuţi, dintre care 27 minori, cărora le-a pregătit cu ocazia zilei de 1 decembrie un prânz cu fasole şi cârnaţi şi friptură şi câte un măr, iar pentru cină o masă cu ghiveci de legume şi griş cu lapte pentru regim.
"Friptura pentru masa de prânz este de porc, iar pentru musulmani este din carne de vită. De băut îşi asigură deţinuţii, apă sau suc, dar nu băuturi alcoolice", prezintă meniul Mihai Mitrănescu, purtător de cuvânt la Penitenciarul Rahova, pentru Antena3.ro.
El adaugă pentru Antena3.ro că programul activităţilor rămâne cel obişnuit, atât în cazul vizitelor, cât şi al plimbărilor şi activităţilor sportive.
"În afară de programul normal, deţinuţii se uită la televizor la paradă sau la programele tv obişnuite, în camerele lor şi joacă fotbal în curtea penitenciarului", mai spune Mitrănescu pentru Antena3.ro.
În cazul Penitenciarului Bucureşti-Jilava, cei aproape 1.400 de deţinuţi, dintre care 2/3 sunt condamnaţi la pedepse de până în 15 ani, vor avea parte de filme româneşti şi de documentare, pe lângă mâncarea specială cu ocazia Zilei Naţionale.
"Toată săptămâna trecută, de luni până vineri, au rulat în Penitenciar filme româneşti, cum ar fi "Oglinda", dar şi documentare despre muzeele din Bucureşti", explică Cristina Păduraru, purtător de cuvânt la Penitenciarul Jilava pentru Antena3.ro.
Tot ea spune pentru Antena3.ro că săptămâna trecută deţinuţii de la Jilava au avut un program special în care au recitat poezii patriotice, în cadrul unei emisiuni interne pe care o realizează deţinuţii pentru postul tv al Penitenciarului Jilava.
"Filmele româneşti au fost difuzate prin intermediul acestui post tv intern, iar deţinuţii le-au putut urmări în camerele lor. Bineînţeles că noi nu i-am obligat să le urmărească, pentru că în afară de acest post propriu rulează şi celelalte posturi tv, deschise publicului larg, la care se pot uita", adaugă Păduraru pentru Antena3.ro.
Tot Cristina Păduraru spune că "nu se petrece nimic deosebit în Penitenciar de 1 decembrie, pentru că este o zi liberă şi pentru personalul închisorii".
"Programul de vizite, de cumpărături şi de telefoane este normal, însă meniul este unul special. La prânz deţinuţii au iahnie de fasole cu cârnaţi, ciorbă de purcel şi gogoşi, iar pentru musulmani se serveşte friptură de carne de oaie şi legume, iar desertul este acelaşi", spune Păduraru pentru Antena3.ro.
În ceea ce priveşte meniul de seară la Penitenciarul Jilava, Păduraru adaugă pentru Antena3.ro că deţinuţii vor avea parte de paste cu sos şi cu cârnaţi, iar în cazul musulmanilor va fi vorba de carne de oaie, precum şi sucuri sau apă, acestea din urmă fiind asigurate din proviziile proprii ale deţinuţilor.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close