Antena 3 CNN Alegeri locale 2024 Iftime: "Botoșaniul este în colaps, dar soluții sunt; unii promit să aducă o țeavă mare cu lapte dulce și cuptor pentru cozonaci"

Iftime: "Botoșaniul este în colaps, dar soluții sunt; unii promit să aducă o țeavă mare cu lapte dulce și cuptor pentru cozonaci"

Județul Botoșani este în colap – cu probleme mari privind alimentarea cu apă, deficit de medici în spitale, cea mai redusă rată de ocupare și cel mai mic nivel al PIB din România, oameni debusolați și care vor să plece pentru că nu au locuri de muncă, spune candidatul PNL la președenția CJ Botoșani, omul de afaceri Valeriu Iftime.

Iftime: "Botoșaniul este în colaps, dar soluții sunt; unii promit să aducă o țeavă mare cu lapte dulce și cuptor pentru cozonaci"
de Georgiana Adam    |    27 Mai 2024   •   11:27

Soluții există, dar este nevoie de decizii urgente, calculate și bine focusate, și dacă Botoșaniul face performanță în fotbal – fiind printre cele doar 3 echipe care s-au aflat permanent în ultimii 12 ani în Liga 1, alături de FCSB și Farul – la fel se poate întâmpla în ceea ce privește atragerea de investitori sau dezvoltarea industriei, apreciază Iftime.

“Am văzut declarația celor de la PSD, că vor face 3 spitale și nu știu ce hub-uri. Mai trebuia o țeavă mare cu lapte dulce și un cuptor cu cozonaci. Lumea s-a obișnuit ca în campanie fiecare să spună ce vrea. Eu nu sunt obișnuit așa. Eu sunt obișnuit să spun oamenilor ceea ce cred că pot să fac, fără să explodez în promisiuni. Eu cred că județul Botoșani este în colaps, nu doar economic. Există o problemă majoră, care trebuie rezolvată urgent – cea a alimentării cu apă. Încă se cară apa în butoaie mari și oamenii stau la coadă să ia apă. Este o discrepanță imensă, care mă sperie, între ce vorbim că vom face și ce avem astăzi în Botoșani“, a spus Iftime într-o conferință de presă.

Soluția trebuie să fie una rapidă și ține de managementul companiei de apă, nu de a da a afară personal sau directori.

“Să vedem stadiul proiectelor de finanțare europeană. Am pierdut 280 de milioane de euro, din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). A fost ratat. S-au consumat niște bani, dar făcând lucrări din programul anterior, 2010-2015, cu extensie 2017. Proiectele nu sunt fazate – alimentarea orașului Flămânzi nu este rezolvată. Alimentarea zonei Săveni cu aducțiunea de la Ștefănești nu este rezolvată. Nu sunt soluții de pe o zi pe alta. Nu putem să scoatem zona Orășeni Deal sau Orășeni Vale, să dispară cei cu butoaiele care cară apa și nu putem să rezolvăm problema apei în Flămânzi dacă nu rezolvăm conducta de la Cătămărăști la Flămânzi. Asta nu se face într-o zi. În mod normal astăzi trebuia să fie un contract terminat”, arată șeful PNL Botoșani.

Pentru că nu au locuri de muncă, 9 din 10 botoșăneni vor să plece.

Ca soluție, Iftime propune restartarea zonelor industriale, prin aducerea utilităților în parcurile industriale deja delimitate în județ, precum Flămânzi, și ulterior atragerea de investitori, care să fie stimulați inclusiv printr-o defiscalizare parțială a muncii, ca facilitate acordată de autoritățile locale, de exemplu în industria confecțiilor, pentru a opri închiderea companiilor.

“Știu mai bine ca foarte, foarte mulți oameni din oraș cum poate veni un investitor la Botoșani. Și dacă nu știu învăț. Alte orașe au putut – Brașov, Sibiu, Oradea, Cluj, zona centrală a țării. Nu sunt peste noi ca oameni. Eu îi bat la fotbal, o să-i bat și la industrie. Dar trebuie să învățăm de la ei. Au avut niște avantaje – autostradă mai aproape, distanță mai mică față de Occident. Lucrurile vin și la noi, autostradă și drumuri, chiar dacă foarte târziu. Cinismul este că vorbim de drumuri strategice, cu program de finanțare aprobat în 2016. Între timp, costurile s-au dublat, pentru că studiul de fezabilitate inițial nu s-a mai potrivit cu prețurile de acum”, transmite Iftime.

El a afirmat că sunt locuri în Botoșani care par ca în anul 1965, cu oameni care duc animalelor apă în butoaie apă la vite, cu culturi care se usucă pe câmp din lipsă de irigații.

În comunele cu primari PSD se pun conducte dar nu există aducțiune de apă, este o canalizare fără logică doar pentru ca lumea să vadă șantiere. De asemenea, sunt școli în județ unde copiii din clasele I, a II-a, a III-a și a IV-a învață cu toții într-o singură clasă, sau piețe în care brânza este vândută de pe jos, nici măcar de pe asfalt, ci de pe iarbă.

“Se spune că dacă vine Iftime la Consiliul Județean pleacă nu știu câți oameni. Nimeni nu pleacă acasă. Eficientizăm tot. Unui angajat trebuie să știi ce să-i dai să muncească. Sunt convins că dacă ai mulți angajați faci multe fapte, lucruri. Dar trebuie să facem ceea ce este util și când trebuie. Sunt lucruri făcute în poze, dar lucrurile esențiale nu sunt făcute”, apreciază el.

Urgențele sunt analiza proiectului de apă, masterplanul de alimentare cu apă în județ și ulterior masterplanul de alimentare cu gaze, miza fiind nu neapărat locuințele ci industria, pentru creșterea numărului de locuri de muncă.

Iftime a prezentat și câteva statistici: gradul de ocupare la nivelul județului este de 42%, cel mai mic din România, alături de Giurgiu. Tot pe ultimul loc la nivel național se află Botoșaniul și în ceea ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor, împreună cu Vasluiul, și stă cel mai prost din regiunea Nord – Est la valoarea proiectelor europene contractate.

La polul opus sunt anunțate rezultatele din fotbal - echipa finanțată de Iftime a câștigat vineri barajul cu FC Mioveni, astfel că va rămâne sezonul următor în Liga 1.

“Sunt 12 ani de fotbal în Liga 1. În România doar două echipe mai au această performanță – Steaua și Farul Constanța. În cel mai urmărit sport din lume putem face performanță – și suntem într-o zonă de performanță. Vom mai fi un an în Liga 1 și promit oamenilor că nu ne vom mai bate la retrogradare. Sunt convins că putem face performanță în zona economică, în zona culturală sau a bunăstării oamenilor”, susține candidatul PNL, optimist totodată că Botoșaniul poate avea un stadion nou, de 9.000 de locuri.

Iftime și-a prezentat, în conferință, și o parte a echipei proprii – șeful de campanie Eduard Mititelu, secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării, respectiv 5 propuneri pentru funcția de consilier județean – Ionela Aiftinca (avocat), Luciana Buliga (doctor și farmacist), Mihai Viciriuc (inginer), Marian Bidașcă (economist) și Gabriel Timofte (antreprenor).

Acest material fost realizat la comanda PNL - filiala Botosani. Cod unic de identificare:  C.M.F. 21240015

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a desființat cabinetul de război
x close