Antena 3 CNN Alegeri parlamentare 2020 Dan Barna: Vreau să fie clar că USR-PLUS vine la guvernare ca partener, pe o pondere care să fie direct proporţională cu rezultatul alegerilor

Dan Barna: Vreau să fie clar că USR-PLUS vine la guvernare ca partener, pe o pondere care să fie direct proporţională cu rezultatul alegerilor

USR-PLUS nu acceptă varianta ca Nicolae Ciucă să fie premier, va merge la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloş şi subliniază că va veni la guvernare ca partener, având în vedere scorul obţinut la alegerile parlamentare.

Dan Barna: Vreau să fie clar că USR-PLUS vine la guvernare ca partener, pe o pondere care să fie direct proporţională cu rezultatul alegerilor
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    08 Dec 2020   •   15:45

Copreşedintele USR-PLUS, Dan Barna, a declarat, marţi, la Antena 3, că alianţa pe care o reprezintă nu-l vrea pe Nicolae Ciucă drept premier şi va merge la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloş.

Dan Barna: Trebuie o distribuţie echilibrată, acesta este principiul după care ne aşezăm la masa dialogului

"O să vedem care va fi decizia PNL de premier, s-au rostogolit acum mai multe nume. În funcţie de asta, ne vom poziţiona şi noi.

USR-PLUS va merge la consultări cu propunerea noastră, Dacian Cioloş", a declarat copreşedintele USR-PLUS, Dan Barna, marţi, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.

Cât despre negocierile pentru guvernarea viitoare, Dan Barna spune că USR-PLUS vine la guvernare ca partener, având în vedere rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

"Miza pentru noi este să discutăm clar abordarea care va fi, programul de negocieri l-am prezentat ieri, în funcţie de ce măsuri vor fi luate în primele 3-6 luni, vom decide şi ministerele asumate de un partid sau altul.

Vreau să fie foarte clar că USR-PLUS vine la guvernare în rolul de partener, pe o pondere care trebuie să fie direct proporţională cu rezultatul alegerilor şi decizia cetăţenilor.

Considerăm că trebuie să existe o distribuţie echilibrată, acesta este principiul după care ne aşezăm la masa dialogului", a subliniat, marţi, Dan Barna.

Dan Barna, despre Ciucă premier: soluţiile militare nu sunt pe termen lung

În ceea ce priveşte propunerea Nicolae Ciucă premier, USR nu vrea o conducere militară la Palatul Victoria.

"Fiind un stat democratic, european, soluţiile militare nu sunt pe termen lung. O să vedem care va fi şi abordarea preşedintelui", a motivat Dan Barna.

Totodată, el a confirmat şi dialogul cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Am avut ieri o discuţie cu preşedintele, în care el ne-a invitat la întâlnirile care vor avea loc în zilele următoare, acolo fiecare partid va veni cu propriile propuneri, moment în care preşedintele va avea nişte opţiuni, va alege una din ele şi de acolo ne vom aşeza la masa dialogului", a spus Barna.

Surse: Iohannis i-a sunat pe Barna şi pe Kelemen Hunor, ca să negocieze direct o majoritate parlamentară

Surse: Cum va arăta noul guvern. PNL - 8 ministere, USR - 5, UDMR - 3

Guvernul nu va rămâne în forma actuală, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar noul Executiv va avea cel puţin 20 de ministere. PNL nu renunţă la Finanţe, Justiţie, Transporturi, Economie şi Energie, Apărare, Externe, Dezvoltare şi Agricultură. Totodată, liberalii nu mai ţin neapărat de Ministerul Sănătăţii, care ar putea merge la USR-PLUS. La fel, şi Ministerul Educaţiei ar putea ajunge pe mâna USR.

De asemenea, celor 20 de miniştri li se vor adăuga şi doi vicepremieri, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Marcel Ciolacu, despre o posibilă alianţă cu PNL: "Nu, doar dacă e guvern de uniune naţională"

PSD nu va face alianţă cu PNL, a declarat preşedintele social-democrat, Marcel Ciolacu, marţi, la Antena 3, întrebat dacă ar fi posibil un astfel de parteneriat.

"Din punctul nostru de vedere, nu. Ar fi fost posibilă dacă era o propunere de guvern de uniune naţională şi să depăşim această perioadă de pandemie.

Haideţi să aşteptăm rezultatele oficiale, cred că preşedintele va ţine cont de spiritul Constituţiei, vom fi primul partid invitat şi o să începem neogicerea", a spus şeful PSD, Marcel Ciolacu, marţi, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.

Împărţirea mandatelor în noul Parlament, după alegeri

PSD ar urma să aibă 110 mandate la Camera Deputaţilor şi 47 la Senat, fiind urmaţi de PNL, cu 93 la Cameră şi 41 la Senat.

Urmează apoi USR-PLUS, AUR şi UDMR, iar la Camera Deputaţilor, sunt în minortăţile care ar urma să beneficieze de 17 mandate, potrivit unei simulări făcute de social-democraţi.

×
Subiecte în articol: Dan Barna Klaus Iohannis
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close