Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ. Apar primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ. Apar primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ. Apar primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ
Sursa foto: foto: pixabay.com
11 Dec 2016   •   21:52

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Politicile privind sănătatea, educaţia, justiţia, administraţia publică locală şi centrală, cele în domeniul minorităţilor şi de natură economică sunt priorităţile vizate de candidaţii aflaţi pe primele locuri ale listelor depuse pentru alegerile parlamentare de partidele din judeţul Mureş şi care au răspuns întrebărilor AGERPRES: REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 JUDEȚE. Rezultatele pe fiecare județ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Întrebările AGERPRES au fost:

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Care sunt motivele pentru care partidul dumneavoastră v-a selectat pentru a ocupa această primă poziţie pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor / Senat?

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. În ce constă proiectul pe care îl oferiţi dumneavoastră alegătorilor? Care sunt, pe scurt, priorităţile pe care vă propuneţi să le urmăriţi pe durata mandatului de parlamentar?

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Care este părerea dumneavoastră despre votul pe listă de candidaţi? Care consideraţi că sunt avantajele şi dezavantajele acestui tip de vot comparativ cu cel uninominal?

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Rozalia-Dana Varga, candidat ALDE pentru Camera Deputaţilor

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ  1. Deţin o vastă experienţă politică. Am fost Consilier de Stat în Cancelaria Primului Ministru, respectiv în mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu şi mandatul lui Victor Ponta. În ambele mandate atribuţiile mele de consilier au vizat problemele cu care se confruntă minorităţile. Am făcut parte din echipa de negociatori, alături de colegii din ministerele Justiţiei şi Internelor şi ai Autorităţii Naţionale pentru Romi, care s-a deplasat la Roma pentru a gestiona situaţia critică apărută în relaţiile româno-italiene, imediat după supermediatizatul caz Mailat. Am colaborat excepţional ani de zile, tot pe problemele minorităţilor, cu europarlamentarul Norica Nicolai. Ca atare, nu greşesc şi nici nu exagerez în momentul în care afirm că pentru postura de parlamentar, respectiv deputat, mă recomandă vasta experienţă dobândită în cei aproape 20 de ani de când m-am implicat în politică (include politica la nivel înalt), abilităţile de negociator şi, mai ales, implicarea totală şi necondiţionată când este vorba despre problemele oamenilor sau ale unei comunităţi.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ  2. Cum am specificat şi în programul meu electoral, program care face parte din strategia gândită cu colegii de la ALDE la nivel naţional pentru următorii patru ani, am în vedere şapte puncte care sunt prioritare pentru România, pentru Transilvania şi implicit judeţul Mureş, judeţ pe care sper să-l reprezint cu cinste şi demnitate în camera inferioară a Parlamentului. Cele şapte aspecte esenţiale cuprinse în programul nostru se regăsesc în problematica stringentă a vieţii cotidiane şi ele ating evoluţia familiei, socialul, sistemele deficitare ale sănătăţii şi educaţiei, economicul şi nu în ultimul rând turismul şi cultura.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Ca să vă răspund scurt şi să cuprind esenţa programului electoral, împreună cu colegii din ALDE vizăm în primul rând valorificarea oportunităţilor care să permită crearea de noi locuri de muncă, situaţie care permite implicit o creştere economică care se poate realiza prin legi care vizează relaxarea fiscală - ceea ce permite bugetului de stat să crească natural şi progresiv salariile şi pensiile (implicit calitatea vieţii); de asemenea, vizăm eficientizarea sistemelor de educaţie şi a celui de sănătate pentru ca prezentul şi viitorul să permită României o evoluţie cât mai performantă având în vedere calitatea noastră de membru în cadrul Uniunii Europene şi mai ales poziţia geostrategică în Europa, ceea ce ne obligă la perpetuarea unui echilibru care să ofere tuturor partenerilor noştri externi garanţia unui partener serios şi tenace în perspectiva oricărui tip de colaborare care să aducă beneficii tuturor. Ar fi multe de spus, însă cel mai indicat este lecturarea programului meu electoral, ceea ce v-ar edifica mult mai mult decât cele câteva cuvinte pe care vi le-am împărtăşit aici.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ  3. Votul pe listă avantajează noii sosiţi în politică şi pe cei care au performat în plan personal şi profesional, dar care nu s-au implicat în politică în activitatea lor cotidiană. Categoric că ambele categorii sunt avantajate doar dacă ocupă poziţii eligibile, în caz contrar acest tip de vot fiind un mare dezavantaj pentru ei. Personal, prefer votul uninominal, pentru că acest tip de vot capitalizează real credibilitatea şi notorietatea de care se bucură candidaţii, ceea ce teoretic ar creşte cota de încredere pe care românii o investesc în legislativul bicameral românesc, cotă care din păcate a devenit din ce în ce mai scăzută. 

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Raul Boroş, candidat ALDE pentru Senat

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Am să fiu sincer, scurt şi precis, folosind aceleaşi cuvinte cu care mă prezint şi în faţa oamenilor. Sunt Raul Boroş, un optimist căruia îi plac provocările. Gândesc pozitiv şi abordez orice situaţie în mod constructiv. Ca antreprenor, de-a lungul timpului, am pregătit mai multe soluţii de afaceri care m-au făcut să înţeleg că munca în echipă reprezintă cheia succesului.
Am fost consilier judeţean din partea USL - PNL între 2012 - 2016 şi membru în ATOP între 2013 - 2016. Jocuri politice neprincipiale m-au determinat însă să părăsesc formaţiunea în care am activat şi să mă înscriu în ALDE - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din partea căreia am obţinut, la ultimele alegeri, funcţia de consilier local.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Vin cu un proiect clar şi cu o viziune nouă asupra mandatului unui senator. În centrul activităţii mele se vor situa bunăstarea şi proiectele mureşenilor. Prin urmare, sunt un luptător capabil să îmbine voinţa şi experienţa cu entuziasmul şi tinereţea. Cred că de aceea am fost ales să reprezint ALDE Mureş pentru Senatul României.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Noi, cei din ALDE, venim în faţa alegătorilor cu măsuri concrete. Până la urmă, Guvernul Tăriceanu este cel care a realizat cea mai mare creştere economică şi a reuşit să mărească salariile şi pensiile. Lumea nu uită! Acum vă propunem să revigorăm împreună economia. Sintetizat, programul nostru cuprinde 10 puncte, fezabile şi pentru judeţul Mureş, dacă obţinem prin vot sprijinul oamenilor pentru a-i reprezenta.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Pe scurt: Înfiinţarea Fondului pentru Investiţii şi Dezvoltare; Prima Afacere - 500 de milioane lei anual cu o valoare nerambursabilă de până la 200.000 lei; Înfiinţarea Băncii Române pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare; Modernizarea infrastructurii şi susţinerea proiectelor regionale, cât şi construcţia a 20.000 de locuinţe noi cu un preţ de vânzare controlat; Standarde europene în Educaţie, Sănătate şi Cultură prin promovarea valorilor autentice; Înlăturarea abuzurilor faţă de proprietatea şi capitalul privat prin eliminarea controalelor şi amenzilor excesive şi responsabilizarea funcţionarilor cât şi diminuarea numărului de taxe şi impozite, cât şi al autorizaţiilor şi avizelor necesare înfiinţării unei firme; Susţinerea IMM-urilor prin impozit forfetar de 1 - 3%, simplificarea evidenţelor contabile şi fiscale; 5 milioane de noi locuri de muncă; Salariul mediu net de 3.000 de lei şi pensia medie de 1.500 lei; Modernizarea agriculturii prin scutire de impozit pe profit şi impozit pe terenul agricol pentru cooperativele nou înfiinţate timp de 5 ani; Pachet minim de confort rural (drumuri asfaltate, alimentare cu apă şi gaze, canalizare, dispensar, şcoli şi grădiniţe); Creşterea anuală a PIB cu cel puţin 5% şi garantarea unor investiţii publice de peste 6% din PIB; Investiţii străine de peste 5 miliarde de euro anual. Am promis să fiu scurt şi cred că am reuşit.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Noi, tinerii, avem putere de muncă şi aspiraţii, dar avem nevoie şi de modele, oameni înţelepţi, cu experienţă. Dorim să trăim în România, să ne facem un rost şi să ne aducem contribuţia la un altfel de viitor. Unul mai bun pentru toată lumea. În mijlocul oamenilor am înţeles că acest obiectiv poate fi atins!

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Votul uninominal a reprezentat, din păcate, un eşec pentru România. Spun asta pentru că, în loc să îmbunătăţim sistemul de alegeri cu experienţa dobândită, de pildă prin votul uninominal de listă, am revenit la varianta de dinainte de 2008. Mediul politic pare lovit de amnezie, ca să mă exprim aşa, mai plastic, pentru că nu a învăţat nimic din experienţele trecutului. Atitudinea aceasta trebuie să se schimbe!

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Revenind la fondul problemei...Votul uninominal personalizează, adică dă posibilitatea cetăţenilor să aleagă oameni, nu liste de partid întocmite pe baza unor criterii netransparente. Votul de listă, în schimb, mută centrul de greutate înapoi, la partide, pentru că ele sunt cele care decid acum candidaţii. Este adevărat că şi votul uninominal aplicat în România are lipsuri serioase... Introduce disproporţionalităţi sau poate genera un număr suplimentar de parlamentari, cum s-a întâmplat în 2012. Lipsurile însă puteau fi corectate prin votul uninominal de listă care dă cetăţeanului şansa să îşi spună cuvântul, fără ca votul său să se piardă dacă candidatul ales nu atinge pragul electoral...

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Sunt multe de spus! Până la urmă, altceva contează. E mai important să reducem costurile şi să creştem eficienţa activităţii unui parlamentar şi bineînţeles numărul lor, dând cetăţenilor posibilitatea să aleagă în cunoştinţă de cauză. Pentru asta clasa politică trebuie să se schimbe profund, să se maturizeze. Adică să renunţe la improvizaţii şi să caute soluţii reale, pe termen lung.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Putem oferi salarii mai mari numai dacă investim şi producem mai eficient! Putem garanta pensii mai mari numai dacă avem locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite! Fără un mediu economic sănătos cu atenţia concentrată pe creşterea performanţelor, susţinerea capitalului autohton şi a liberei iniţiative nu vom obţine rezultatele pe care românii şi România le merită.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Mihaela Ciurba - candidat al Partidului Ecologist Român (PER) pentru Camera Deputaţilor 

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Partidul Ecologist Român a obţinut la alegerile locale un scor electoral de aproximativ 2,5 % având candidaţi doar în jumătate din judeţele ţării şi după testul electoral din iunie 2016 a început reorganizarea partidului. Domnul Dănuţ Pop - preşedintele PER, a apreciat calităţile mele intelectuale, puterea de muncă şi deschiderea pentru proiecte politice, care să îmbunătăţească calitatea vieţii oamenilor din România şi din judeţul Mureş în special, astfel am fost desemnată în funcţia de preşedinte interimar al Filialei PER Mureş. Este normal ca preşedintele Filialei PER Mureş să îşi asume rolul de candidat pentru alegerile parlamentare. Faptul că sunt de profesie jurist şi îmi împart timpul între România şi Italia, am posibilitatea de a analiza sistemul politic-administrativ şi şansa de a propune soluţii pentru "ecologizarea" clasei politice din România şi schimbarea sistemului administrativ după modelul dezvoltat în ţările Uniunii Europene.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Militez pentru necesitatea revenirii la o alimentaţie sănătoasă, bazată pe produse bio şi tradiţionale, cu care românii au fost obişnuiţi de-a lungul timpului şi la care au renunţat în ultimii douăzeci de ani, sub presiunea multinaţionalelor şi importatorilor, din cauza comerţului agresiv de produse alimentare cât mai ieftine, super procesate industrial. Credem că Guvernul României are obligaţia morală de a lua măsuri urgente pentru încurajarea producătorilor autohtoni de alimente bio şi produse tradiţionale. Partidul Ecologist Filiala Mureş susţine proiectul privind eliminarea TVA pentru alimentele bio şi produsele tradiţionale, pentru a le aduce la un preţ competitiv, oferind şansa consumatorilor români să îşi protejeze sănătatea şi dreptul la viaţă printr-o alimentaţie sănătoasă.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ În calitate de candidat al Partidului Ecologist Român pentru funcţia de Deputat, având în vedere că sunt încă tânără şi sunt jurist de profesie, susţin o serie de proiecte în domeniul politicilor de tineret şi reformarea  justiţiei.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Susţin scutirea de taxe şi impozite aferente salariilor pentru tinerii cu vârsta până în 25 de ani, scutire aplicabilă atât angajatului cât şi angajatorului şi obligativitatea ca agenţii economici să angajeze minimum 20% tineri proaspăt absolvenţi, beneficiind de facilităţi fiscale;

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ  Pe Justiţie - alegerea şefilor Poliţiei şi Parchetelor de către cetăţeni după modelul legislativ aplicat în SUA şi renunţarea la numirea acestora în funcţie de diverse simpatii politice sau de obedienţa faţă de structurile politice şi administrative superioare; Modificarea legislaţiei prin introducerea obligativităţii respectării principiului jurisprudenţei la nivelul tuturor instanţelor, întrucât în România anului 2016 pentru speţe identice se adoptă 2-3 hotărâri judecătoreşti diferite;

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Militez pentru sistemul de vot uninominal  pur,  fără implementarea schemelor electorale de tip balcanic şi renunţarea la votul pe listă, un sistem electoral obedient şi pervers aflat la discreţia şefilor de partid. De asemenea, susţin scăderea pragului electoral pentru intrarea în Parlament la 3%, inclusiv pentru alianţele politice şi candidaţii independenţi.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Miruna Epure - candidat PER pentru Senat

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Propunerea de a candida pentru funcţia de senator a venit ca o provocare din partea Partidului Ecologist Român, vreau să demonstrez electoratului precum şi prietenilor şi colegilor de serviciu din Târgu Mureş că doctrina ecologistă poate fi o şansă pentru salvarea României din ghearele sistemului politic mafiot. Sunt bine pregătită în domeniul economic, cunosc foarte bine 'sistemul' din domeniul sănătăţii publice şi private şi am soluţiile necesare pentru însănătoşirea grabnică a sistemului medical din România. Sper ca aceste calităţi, apreciate de conducerea partidului, vor convinge electoratul din judeţul Mureş să voteze Partidul Ecologist Român la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Alături de protejarea mediului, agricultura şi dezvoltarea satului românesc sunt obiectivele politice importante ale Partidului Ecologist Român. Agricultura trebuie să devină un motor de creştere economică şi o sursă de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural. România trebuie să redevină Grânarul Europei şi este nevoie de modernizarea agriculturii, astfel încât să fie asigurată atât hrana necesară întregii populaţii, cât şi să recâştigăm pieţele interne şi internaţionale. Toţi miniştrii Agriculturii, indiferent de culoare politică, au încurajat importul de produse alimentare şi azi mâncăm usturoi din China şi pâine din Turcia.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Partidul Ecologist Român - Filiala Mureş susţine dezvoltarea economică printr-o agricultură performantă prin implementarea proiectului de ţară 'România - Grânarul Europei'. Măsurile concrete propuse de PER Mureş pentru dezvoltarea agriculturii româneşti sunt următoarele: înfiinţarea de ferme agricole moderne şi subvenţionarea acestora pentru achiziţia utilajelor agricole, minim un tractor performant; înfiinţarea de centre de colectare care vor deveni sursă prioritară pentru supermarketuri, pieţele agro-alimentare şi pentru alimentarea Rezervelor Statului. Achiziţiile publice pentru Rezervele Statului se vor face din produc?ia realizată exclusiv de fermierii români; refacerea sistemului de irigaţii acolo unde a fost distrus, extinderea sistemului de irigaţii şi reabilitarea sistemului de îmbunătăţiri funciare.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ  În perspectiva alegerilor parlamentare, în calitate de candidat al Partidului Ecologist Român pentru funcţia de senator susţin o serie de proiecte în domeniul turismului, infrastructurii şi mediului de afaceri.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Pe turism susţin valorificarea produselor tradiţionale şi promovarea datinilor, obiceiurilor, meşteşugurilor, a satului românesc în general şi introducerea în pachetele agenţiilor de turism a târgurilor şi evenimentelor cu specific tradiţional românesc.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ  La capitolul Infrastructură, dezvoltarea reţelei de autostrăzi: finalizarea, în perioada 2016-2020 a tronsoanelor:
Piteşti - Sibiu (finanţare din fonduri europene); Comarnic - Braşov; Sebeş-Turda; Oradea-Cluj; Turda-Târgu Mureş; Lugoj-Deva (sursă de finanţare: fonduri colectate din rovinietă şi accize); Demararea lucrărilor pentru autostrada Braşov-Bacău.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ  În privinţa Mediului de afaceri: Implementarea unui program de parteneriat între agenţii economici şi organele fiscale axat pe activităţi informare si de prevenire a contravenţiilor; Acordarea de facilităţi fiscale şi sprijin logistic pentru firmele cu capital românesc; Reduceri de taxe şi impozite pentru investiţiile făcute în ţară de către românii din Diaspora; Sustenabilitate economică prin acţionarea motorului dezvoltării,'Inventica românească',  în  agricultură şi industrie, prin crearea unei 'Agenţii Naţionale de Implementare a Invenţiilor'.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Cred că pentru sănătatea democraţiei din România este necesară revenirea la votul uninominal dar cu amendamentul aplicării rezultatelor Referendumului din noiembrie 2009 şi stabilirea unui număr fix de parlamentari: 100 de senatori şi 200 de deputaţi si individualizarea clară a rolului şi atribuţiilor celor două camere legislative: Senat şi Camera Deputaţilor.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Marius Paşcan - candidat PMP pentru Camera Deputaţilor

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. În calitate de senator ales în colegiul uninominal 1 (Târgu Mureş), din Circumscripţia electorală nr. 28 Mureş, am avut cea mai bogată activitate din rândul parlamentarilor mureşeni. Anterior acestui mandat, am deţinut funcţia de prefect al judeţului Mureş, reuşind să susţin o serie de proiecte importante, benefice pentru dezvoltarea economică a judeţului Mureş. Evident, în susţinerea unui candidat pentru o poziţie de frunte a listei electorale, argumentele privesc deopotrivă şi notorietatea acestuia, credibilitatea, prestigiul profesional şi experienţa, faptele demonstrate în slujirea intereselor comunităţii, în mod esenţial candidatul să nu aibă probleme de natură penală.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. În mandatul parlamentar de până acum, am iniţiat sau sunt co-iniţiator la 64 proiecte legislative. Am susţinut peste 300 de luări de cuvânt de la Tribuna Senatului României, adresându-mă primului-ministru şi ministerelor, militând prioritar să susţin şi promovez proiectele de dezvoltare ale judeţului Mureş. Am pledat, în mod repetat, împotriva privilegiilor parlamentare, am solicitat renunţarea la imunitatea utilizată frecvent ca scut parlamentar împotriva cercetărilor penale. Consider că parlamentarul trebuie să fie egalul alegătorilor săi. Nu am votat pentru pensiile parlamentare speciale şi resping această abordare discriminatorie, sfidătoare la adresa contribuabilului de rând. Principiul contributivităţii la sistemul public de pensii trebuie să rămână suveran în această privinţă.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Voi rămâne consecvent şi, dacă voi fi ales de către mureşeni pentru un nou mandat parlamentar, voi relua acele proiecte legislative pe care nu am reuşit să le promovez ca senator reprezentând opoziţia politică. În primul rând, voi continua bătălia mea politică pentru apărarea pădurilor, pentru păstrarea în patrimoniul statului şi justa conservare a aurului verde reprezentând o importantă bogăţie a judeţului Mureş. Susţin proiecte privind o necesară reorganizare şi descentralizare administrativă la nivel naţional, pornind de jos în sus, adică prin comasarea unităţilor administrativ-teritoriale (cele mai multe sub o mie de locuitori) care nu sunt viabile economic, incapabile să-şi asigure măcar subzistenţa prin forţe proprii şi astfel fiind, de fapt, condamnate la sărăcie. De asemenea, voi promova în domeniul culturii un proiect necesar privind codul patrimoniului cultural naţional, menit să simplifice şi unifice legislaţia de azi stufoasă şi adeseori ambiguă pentru acest domeniu.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Evident, voi susţine consecvent, după competenţe şi putinţe, proiectele de dezvoltare ale judeţului Mureş la nivelul Guvernului României şi a ministerelor de resort.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Avantajele sunt legate de promovarea conceptului de echipă politică care îşi asumă în solidar un program şi o serie de proiecte. Practic, plusurile şi minusurile aferente celor care individual compun lista, se metamorfozează într-o concepţie şi percepţie electorală unitară, de ansamblu. În această cheie conceptuală se împart finalmente şi reuşitele, precum şi un eventual eşec. În calitate de candidat, eşti judecat şi individual, dar şi ca membru al grupului politic din care faci parte. Prin urmare, contează echipa politică, dar şi individualităţile sale.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Ion Claudiu Puiac - candidat PMP pentru Senat

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Probabil, activitatea profesională a fost decisivă. De altfel, decizia mea de a intra în competiţia electorală e consecinţa directă a problemelor cu care mă confrunt, în calitate de medic şi manager al SCJU Târgu Mureş.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Dincolo de programul politic generos al PMP, personal, cred că pot contribui la dezvoltarea şi eficientizarea sistemului public de sănătate. După părerea mea, în prezent, sistemul trăieşte doar prin excepţii: fie rezultate pozitive excepţionale (cum ar fi, de pildă transplanturile) fie catastrofe (Colectiv). Menirea sistemului public de sănătate nu este, doar, super performanţa, în cazuri individuale şi cu costuri excentrice şi nici evitarea, cu orice preţ, a eşecului. Trăind din excepţii, sistemul sanitar public moare, câte un pic. În fiecare zi! Eu ştiu că sunt multe de îndreptat, dar nu vreau să arunc şi copilul odată cu apa murdară din covată. Tendinţa generalizată, în ultima vreme, de a demantela sistemul public sanitar e inacceptabilă. Vorbesc ca medic şi manager. Nicăieri în lume sistemul public de sănătate nu echivalează cu inamicul public numărul unu, cum se întâmplă la noi. Colegii mei nu sunt un soi de Jack the Ripper, care stă cu şişul în mână doar pentru a deposeda pacientul de portofel. De aceea, socot că putem îmbunătăţi, putem repara şi aduce o mai bună eficienţă, dar nu putem scoate de pe piaţă sistemul public, nu-l putem înlocui complet, cu unul privat. Şi pentru asta, merită să lupt.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Sistemele electorale sunt simple unelte care facilitează democraţia. Poţi face minuni cu un cuţit de bucătărie, dar poţi face şi crime. Până la urmă, decidenţi sunt cei care folosesc uneltele şi felul în care o fac e decisiv, nu uneltele în sine. Probabil, pentru un sistem democratic încă incipient, votul pe listă prezintă mai multe garanţii. În sistemele cu democraţie consolidată, sunt preferabile multiplele variante de vot uninominal. Mai mult, există state unde este aplicată o sinteză a celor două proceduri electorale.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Doru Oprişcan - candidat PNL pentru Camera Deputaţilor

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Am o experienţă de peste 20 de ani în viaţa politică şi cred că m-a recomandat seriozitatea - în mandatul de deputat pe care l-am avut în perioada 2008-2012 nu am lipsit la nici o şedinţă de vot final - şi loialitatea - fiindcă în cele mai dificile momente ale partidului, în 2012, când zilnic părăseau 'barca' doi-trei colegi, nimeni nu a avut vreo îndoială în ce mă priveşte că aş face acest lucru.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Voi fi un fervent susţinător al tuturor proiectelor pentru municipiul Târgu Mureş şi pentru judeţul Mureş şi voi milita pentru o lege a lobby-ului, pentru a putea susţine aceste proiecte la factorii decizionali legal, fără a fi acuzat de trafic de influenţă.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ De asemenea, voi pleda pentru legiferarea unor doleanţe solicitate de un segment important al populaţiei: grilă unică de salarizare în sistemul bugetar şi o lege a pensiilor corectă, construită pe un principiu universal valabil; desfiinţarea tuturor pensiilor speciale calculate pe criterii incorecte după părerea mea. Sunt necesare câteva corecţii pentru a putea aplica principiul contributivităţii pentru toate categoriile de pensionari); o lege a sănătăţii aşteptată de prea mult timp; o amendare a legii educaţiei, în special cu clarificări în cazul învăţământului profesional.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Dacă doriţi o părere personală despre sistemul de vot pentru alegerile generale, eu prefer varianta mixtă: jumătate dintre parlamentari aleşi uninominal în colegii, câştigătorul din fiecare colegiu intrând direct în Parlament, cealaltă jumătate să fie aleşi pe lista de partid. Această variantă va conduce toţi câştigătorii de colegii în Parlament (ceea ce nu se întâmplă în vechea variantă "uninominală"), iar prin completarea parlamentarilor de pe listele de partid va armoniza structura Parlamentului cu procentul obţinut de fiecare partid la nivel naţional.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Avantajele acestei variante ar fi o legatură mai strânsă între parlamentarul câştigător de colegiu şi electoratul din colegiul respective, un număr de parlamentari stabilit prin lege fără a exista riscul ca numărul acestora să crească spectaculos (vezi vot uninominal varianta 2012). O altă variantă ce merită discutată ar fi vot uninominal în două tururi de scrutin. Avantajele ar fi: număr fix de parlamentari, legitimitate sporită pentru câştigătorii de colegii, iar la dezavantaje ar fi structura parlamentară poate fi diferită de rezultatul votului obţinut de partide în primul tur.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Sergiu Aştelean - candidat PRU pentru Camera Deputaţilor

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Ocuparea acestei poziţii pe lista de candidaţi a Partidului România Unită (Mureş) vine ca urmare a mai mulţi factori, dar în special a voinţei mele de a veni în sprijinul curentului naţional-românesc de la nivelul societăţii româneşti şi a dorinţei conducerii judeţene Mureş a PRU, care şi-a propus să angreneze pentru aceste alegeri oameni tineri, integri şi fideli cauzei naţionale.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Interesul faţă de comunitate şi implicarea în activităţi de voluntariat mi-au fost caracteristice de-a lungul ultimilor ani, susţinând multiple acte filantropice şi implicându-mă în organizaţii precum Crucea Roşie. Tot în acest sens, din 2013 coordonez primul sistem de voluntariat din cadrul unei direcţii de poliţie locală format din aproximativ 100 de poliţişti voluntari.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Alături de integritate şi interesul pentru comunitate, un alt factor important care m-a propulsat la vârful listei de candidaţi a fost dat de constanţa cu care m-am poziţionat în permanenţă din punct de vedere al orientării politice, lucru cunoscut din prisma experienţei dobândite de cei 10 ani în care am activat la nivelul Partidului România Mare, unde am avut posibilitatea de a intra în contact cu activitatea Parlamentului României, fiind consilier parlamentar între anii 2000-2008.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Deşi din punct de vedere personal, profesional mă consider împlinit, ca şi parte acestei naţiuni mă simt profund afectat de cadrul debusolant în care a fost plasată România de către guvernările nefaste ale marilor partide post decembriste. În acest context m-am simţit dator să sprijin fondarea unei noi formaţiuni care să reprezinte o reală alternativă la clasa politică a ultimilor ani, o formaţiune axată pe principii sănătoase.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ M-am implicat în proiectul PRU încă de când se afla în fază incipientă, ca mai apoi pe parcurs să fiu alături de colegii mei pentru a sprijini dezvoltarea acestuia până în această fază. Astfel, fiind susţinut şi propus pentru a candida pe listele Partidului România Unită, mi-am asumat această responsabiltiate onorantă de a candida din partea unui partid care a devenit principalul partid etalon pentru toţi cei care simt cu adevărat româneşte.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Pe termen lung doresc să îmi asum a fi parte a unui grup parlamentar dedicat redobândirii demnităţii naţionale prin resuscitarea tuturor ramurilor cheie ce stau la baza unui sistem statal. Potenţialul pe care îl prezintă România din punct de vedere geo-strategic, turistic, al resurselor naturale şi umane, îmi conferă încrederea că putem reda speranţa românilor la o Românie prosperă, de care să fim mândri cu toţii.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Pentru a dezvolta ţara noastră se impun o serie de măsuri legislative şi amendamente asupra legislaţiei care a permis prăduirea României de diverse grupuri de interese străine de bunăstarea românilor, măsuri ce vizează sprijinirea capitalul românesc prin combaterea concurenţei neloiale a corporaţiilor multinaţionale, stoparea privatizării companiilor naţionale strategice şi eficientizarea acestora şi Reconfigurarea conceptelor de imunitate parlamentara şi imunitate ministerială.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Totodată, este esenţial să fie verificate toate hotărârile judecătoreşti de retrocedare şi a despăgubirilor acordate până acum şi anularea celor abuzive, ilegale, care au adus mari prejudicii României şi românilor.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Alte măsuri pe care doresc să le iniţiez sau să le susţin vizează majorarea bugetului pentru educaţie, sprijinim producţia la nivel naţional a medicamentelor şi reabilitarea Institutului Cantacuzino pentru a reduce lipsa de medicamente şi vaccinuri de pe piaţă; susţinerea familiei tradiţionale, formată din bărbat şi femei; sancţionarea penală tuturor manifestărilor, declaraţiilor şi gesturilor anti-româneşti.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Un alt avantaj este legat de poziţia candidaţilor pe lista, care cel puţin în cazul PRU sunt ordonaţi într-o manieră meritocratică, în funcţie de realizările din interiorul partidului sau în cariera profesională. Aşadar, candidaţii consideraţi cei mai capabili şi integri au prioritate. Pe de altă parte, un dezavantaj este faptul că, în continuare, cei care votează acordă mai multă importanţă partidului din care provine candidatul şi mai puţin aptitudinilor individuale. Astfel, dacă există lideri de partid cu probleme penale sau de altă natură, candidatul e afectat indirect şi ar putea pierde voturi.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Nicolae Dragoş Ploeşteanu - candidat PRU pentru Senat

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Angajarea mea politică se datorează dorinţei Partidului România Unită filiala Mureş de a aduce în faţa electoratului un nucleu de candidaţi competenţi şi capabili de a oferi o alternativă reală faţă de oferta competitorilor politici. În acest sens am considerat că a venit momentul să mă implic în activitatea politică pentru a putea aduce o contribuţie comunităţii din care fac parte. Consider că PRU filiala Mureş este un partid tânăr şi dinamic, care a înţeles nevoia schimbării clasei politice. Acest lucru se poate realiza doar prin promovarea tinerilor care au atât forţa dar şi mentalitatea necesară de a schimba România.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Dacă vă trimiteţi copilul astăzi la şcoală, aveţi aproape 50% şanse să se transforme, dacă vă bazaţi pe sistemul creat de politicieni în ultimii 26 de ani, într-un analfabet funcţional. Se va transforma într-o persoană care nu înţelege ce citeşte, care nu ştie să înmulţească sau să împartă, un viitor sclav pe plantaţiile din Europa.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Iar dacă dumneavoastră aveţi ghinionul unui accident, care se poate întâmpla oricui, şi ajungeţi într-un spital din România, s-ar putea ca pe lângă faptul că vi se va cere să vă aduceţi medicamentele şi feţele de acasă să primiţi, în loc de sănătate, bacterii intraspitaliceşti. Şi toate acestea se vor întâmpla în ciuda faptului că aţi plătit mai mult de jumătate din venituri ca taxe şi impozite.
Priorităţile mele sunt cinstea şi dreptatea. Cred că dacă oamenii drepţi şi cinstiţi din ţara asta se strâng împreună, vom putea vedea din nou cupa de aur a lui Ţepeş.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Rămân la părerea că votul uninominal ar fi fost cea mai bună soluţie pentru România, dacă partidele aflate la putere la momentul introducerii lui nu l-ar fi stâlcit astfel încât să răspundă intereselor lor. Parlamentul actual, cu numărul uriaş de parlamentari apăruţi din circumscripţii ajustate de conducerile partidelor de la acea dată, are puţin de-a face cu votul uninominal cinstit. În loc să repare sistemul de vot uninominal, partidele s-au înţeles să ne întoarcă la votul pe liste. Aşa ei cred că ne-au pus la punct demonstrându-ne că votul uninominal nu funcţionează în ţara noastră.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Florin Buicu - camdidat PSD pentru Camera Deputaţilor

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Am 46 de ani, sunt medic primar sănătate publică şi conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Din 2015 am avut onoarea de a fi ales de către colegi, preşedintele comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor. Partidul Social Democrat îşi doreşte profesionalizarea activităţii parlamentare în cadrul comisiilor de specialitate. Şi asta încerc să fac alături de colegii mei. Mureşul este un centru medical şi universitar recunoscut la nivel naţional şi nu numai. Problemele din sănătate şi educaţie sunt priorităţile mele.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Sănătatea devine o prioritate asumată de PSD. Bugetul pentru sănătate va fi construit în funcţie de nevoile pacientului astfel încât niciun bolnav să nu mai trebuiască să aştepte diagnosticul şi tratamentul pentru că nu exista alocare bugetară suficientă pentru boala de care suferă. Nu punem plafoane la viaţă! În următorii 4 ani, infrastructura din sănătate va beneficia de cele mai mari investiţii, din bugetele locale, din bugetul naţional, din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi din fonduri europene, nivelul investiţiilor depăşind 4,6 miliarde de euro. Vorbim de un spital republican şi 8 spitale regionale, unul dintre ele fiind la Târgu Mureş.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Un obiectiv major al programului pentru sănătate al PSD este de a oferi acces egal la medicamente pentru toţi pacienţii români. Prima măsură este de a compensa 100% preţul pentru câte un medicament, pentru fiecare afecţiune medicală (...) Trebuie să creştem salariile din sănătate! Salariul brut al unui medic rezident de anul 1, angajat într-un spital public va porni de la 1200 de euro de la 1 ianuarie 2018. Fiecare student la medicină trebuie să ştie că în primul an de rezidenţiat va avea 1200 de euro brut. Salariul maxim de 3600 de euro brut va fi al unui medic primar cu gradaţia V în ATI sau urgenţă. În aceste sume nu sunt cuprinse alte venituri care provin din gărzi, sporuri sau tichete de vacanţă. Pentru medici, impozitul pe venitul din salarii va fi 0%. Tot de la 1 ianuarie 2018, asistenţii medicali vor beneficia de o creştere de 100% a salariilor. Nu uităm de asistenţa socială, această categorie va beneficia de creşterile de salarii negociate prin aplicarea legii salarizării unitare de la 1 ianuarie 2018. Medicii de familie şi medicii din ambulator vor beneficia de plata programelor de educaţie medicală continuă, posibilitatea de conectare la sisteme regionale sau naţionale de telemedicină dar şi de programe de dotare a cabinetelor.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Construcţia bugetului general consolidat se va face, începând cu 2017, acoperind nevoile pacienţilor şi ale sistemului de sănătate. În acest fel, potrivit calculelor PSD, bugetul alocat pentru sănătate va ajunge în 2020 la 65 miliarde lei, aproximativ 6,4% din PIB, fata de cel alocat acum de 36 de miliarde de lei.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Există avantaje şi dezavantaje pentru oricare din modalităţile tipului de vot. Dezavantajele votului uninominal din 2012 le-am văzut prin toate mutările politice de la un partid la altul în perioada 2012-2016 din Parlament. Avantajul listei din acest an consider ca este echipa cu care un partid vine în faţa alegătorilor.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Horea Soporan, candidat PSD Mureş pentru Senat

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Nominalizarea mea a fost rezultatul unui proces de selecţie internă, finalizat prin vot la nivelul PSD Mureş. Cred că, pe de o parte, a venit în urma scorului politic bun obţinut la alegerile locale de către organizaţia PSD Târgu Mureş, al cărei preşedinte sunt. Pe de altă parte, în activitatea mea de coordonator al ultimelor campanii electorale ale PSD în judeţ, am ajuns să cunosc şi să fiu cunoscut bine de către oamenii din partid implicaţi în activitatea politică. Împreună am făcut ca PSD să fie acum principalul partid românesc din judeţul Mureş. Lucrurile de calitate se fac în timp. Şi în echipă.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Tot ceea ce propun vine în urma consultărilor cu oamenii. Şi consultarea cu ei va rămâne o prioritate a activităţii mele politice, mai ales dacă voi fi votat ca şi reprezentant al lor în Senatul României. Există priorităţi specifice, care pot aduce - şi vor aduce - plusvaloare pentru judeţul Mureş. Mă refer, pe scurt, la infrastructura rutieră (Târgu Mureş trebuie să devină nod rutier între autostrada Transilvania şi cea spre Iaşi), la şosele de centură, la barajul de la Răstoliţa, la reconstrucţia industrială a judeţului, la stoparea procesului, aproape ireversibil, de distrugere a patrimoniului naţional creştin. Îmi propun să lucrez, împreună cu ceilalţi senatori şi deputaţi ai judeţului Mureş, la a transforma aceste priorităţi în iniţiative legislative pentru agenda de lucru a Guvernului. Pentru că nu Senatul face autostrăzi, ci executivul.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Programul de guvernare propus de PSD este, pot spune, istoric. Aplicarea lui ar însemna pentru România nu doar un salt uriaş în ceea ce priveşte bunăstarea cetăţenilor ei, ci şi recâştigarea demnităţii noastre ca naţiune în contextul actual european. Aşadar, una dintre priorităţi va fi cea de a asigura susţinere legislativă pentru punerea în practică a programului de guvernare propus de PSD. Pentru aceasta, Senatul trebuie să construiască o legislaţie simplă, nebirocratică, transparentă şi coerentă, în jurul acestor priorităţi.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Cel mai bun sistem electoral este cel care determină un număr cât mai mare de alegători să meargă la vot - astfel favorizează democraţia şi asigură legitimitate aleşilor, indiferent de la ce partid sunt aceştia. Dacă oamenii nu votează, o fac pentru că ei, cei mai mulţi dintre ei, nu cred că politica le poate schimba în vreun fel decisiv viaţa. Ţelul meu, şi al echipei PSD Mureş, este de a-i convinge că nu este aşa. Că merită să ne voteze - pentru a avea la Bucureşti aleşi care să lupte pentru ei. Pentru organizaţia PSD Mureş, votul pe liste de candidaţi aduce la lumină o echipă solidă, alcătuită din oameni care fiecare este foarte bun în domeniul lui. Aici vorbim nu doar de poziţiile aşa-zis eligibile de pe listă, ci de întreaga listă. Propunem oameni care au demonstrat în cariera lor că, dacă vor fi votaţi, mureşenii se vor putea bizui pe ei. Avem ingineri foarte buni, medici foarte buni, primari respectaţi şi competenţi. Pentru noi, acesta este avantajul votului pe listă de candidaţi: echipa. Sigur, exact acest lucru ar fi, teoretic, şi un dezavantaj: dacă vreun membru al echipei are, să zicem, probleme de imagine, ar fi o lumină nefavorabilă aruncată peste întreaga organizaţie. Dar la PSD Mureş nu e cazul.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Vass Levente - candidat UDMR pentru Camera Deputaţilor

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Faptul că mă aflu pe primul loc pe lista de candidaţi UDMR pentru Camera Deputaţilor din judeţul Mureş este rezultatul unui proces de nominalizare. La sediul judeţean UDMR s-au depus 12 candidaturi, 8 pentru funcţia de deputat, printre care şi a mea, şi 4 pentru funcţia de senator. Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureş a stabilit, în septembrie, prin procedură democratică, prin vot secret, ordinea candidaţilor pe listele de la alegerile din 11 decembrie pentru Senat, respectiv Camera Deputaţilor. Votarea ordinii candidaţilor, desigur, a fost precedată de o campanie pre-electorală. La şedinţa Consiliului Permanent Teritorial al UDMR Mureş au participat primarii şi viceprimarii, consilierii judeţeni, consilierii locali din Târgu Mureş, 5 delegaţi de la Asociaţia Femeilor şi 5 din partea Organizaţiei de Tineret a UDMR Mureş.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Cred că alegătorii noştri doresc, în primul rând, un nou mod de abordare, în sensul că aşteaptă deschidere şi o empatie mai convingătoare din partea noilor aleşi. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, cred că se aşteaptă soluţii concrete şi realizabile, nu doar improvizări instante şi superficiale, care sunt prezentate ca mari proiecte la conferinţele de presă. În acest sens, vreau să contribui în mod foarte activ la fundamentarea strategică a ceea ce înseamnă schimbare la nivel de sistem în sănătate. Sunt medic, dar am şi experienţă în management, şi cunosc foarte bine în baza căror modele funcţionează marile sisteme de sănătate europene. Sunt adept al schimbării, dar numai al schimbării fundamentate şi în folosul pacientului.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Avantajul votului pe liste de partid este că profesionalismul trece în prim-plan. Partidele îşi asumă răspunderea pentru profesionalismul candidaţilor, iar la formarea listelor de candidaţi acordă mai multă atenţie varietăţii profesionale. În cazul în care oricare membru al parlamentului, din motive obiective, nu-şi poate duce mandatul până la sfârşit, în locul lui în parlament va fi desemnată o persoană potrivită din punct de vedere profesional şi acceptabilitate. Au fost zone în judeţul Mureş unde în două cicluri parlamentare nu au existat reprezentanţi politici pentru cetăţenii care au votat anumite partide politice, deoarece în colegiile electorale au fost în minoritate. Din punctul de vedere al alegătorilor, un mare avantaj al votului pe liste de partid, în opoziţie cu votul uninominal, este că deputaţii şi senatorii ajunşi în Parlament sunt reprezentanţii întregului judeţ, nu doar ai colegiilor electorale în care au fost aleşi. Deci vom sta la dispoziţia tuturor locuitorilor judeţului Mureş, nu doar al unor colegii electorale.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Novak Csaba-Zoltan - candidat UDMR pentru Senat

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Cred că motivele pentru care am fost selectat pentru a ocupa prima poziţie pe lista de candidaţi pentru Senat sunt, în primul rând, corectitudinea, competenţa, spiritul organizatoric şi de echipă şi capacitatea demonstrată că, prin activităţile pe care le-am creat şi dezvoltat de-a lungul timpului au fost în favoarea oamenilor, în favoarea comunităţii pe care o reprezint. În echipa UDMR este nevoie de oameni noi, tineri, este nevoie de schimbare. De profesie sunt istoric, colaborator al Academiei Române, profesor la Universitatea de Arte Târgu Mureş. Din 2012 am activat în cadrul organizaţiei municipale UDMR Târgu Mureş, ca vicepreşedinte responsabil pe domeniul culturii.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Împreună cu echipa UDMR propun obiective noi pentru următorii patru ani, măsuri pe care le considerăm deosebit de importante pe termen scurt, mediu şi lung. Trebuie să fim conştienţi de faptul că soarta unei comunităţi depinde de dorinţa şi opţiunea tinerilor de a - şi întemeia un cămin în localităţile natale. Fără tineri, comunităţile noastre nu au niciun viitor. Dorinţa de emigrare, şomajul generat de lipsa locurilor de muncă remunerate decent - sunt cele trei probleme majore cu care ne confruntăm în România. Totodată UDMR propune instituirea unui control public asupra preţului resurselor, pentru ca niciun furnizor să nu poată opera scumpiri nemotivate. Prin această măsură s-ar putea înregistra reduceri considerabile la plata facturilor lunare, de până la 100 lei. Ca profesor şi, nu în ultimul rând, ca părinte a doi copii, m-am confruntat zi de zi cu dificultăţile din sistemul învăţământului. Avem obligaţia ca aleşi să găsim o soluţie practică pentru predarea limbii române, ca limba a doua pentru cei care aparţin diferitelor etnii. Trebuie sa avem în vedere şi formarea a profesorilor de limba română, care predau la secţia maghiară. Elaborarea programelor şcolare trebuie adaptate la volumul de cunoştinţe necesare minorităţilor etnice.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. UDMR a susţinut modificarea sistemului electoral şi revenirea la candidaturi pe liste judeţene de partid. Prin sistemul de liste, partidele au avantajul de a selecta mai bine candidaţii. Prin această modalitate, pot fi mult mai uşor cuprinse toate domeniile profesionale existente în comisiile parlamentare. Cred că prin acest sistem de vot vor intra mai mulţi profesionişti în Parlament. La alegerile anterioare electoratul nu a fost mai atras de votul uninominal care, în plus, a dus şi la o scădere a calităţii legislativului. Dacă ne gândim cum arăta Parlamentul până în 2008 şi cum a arătat în acest legislativ, cu tot regretul trebuie să spun că înainte de alegerile prin vot uninominal am avut un Parlament de o mai buna calitate.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Lavinia-Corina Abu-Amra, candidat USR pentru Camera Deputaţilor

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Militez pentru schimbarea legii electorale. Consider că trebuie eliminate pragurile electorale şi listele de semnături. Acestea au împiedicat partidele noi să le facă concurenţă partidelor monopoliste.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Eliminarea risipei din banul public. Cred ca trebuie să ajungem la un număr maxim de 12 ministere. În acest context, este obligatoriu de realizat o evaluare a funcţionarilor existenţi în ministere. Însă, cel mai important este ca această evaluare să fie făcută de către firme private independente, oameni de resurse umane, care vor genera rapoarte cu privire la performanţa funcţionarilor şi compatibilitatea cu noile ministere stabilite, cu rolurile şi misiunile lor.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ În ceea ce priveşte Legea Bugetului, aceasta va trebui modificată pentru a se trece de la bugetarea pe baze istorice la bugetarea pe programe. Ministerele şi Agenţiile vor primi bani în exerciţiul bugetar anual în măsură în care şi dacă Programele pe care le gestionează îşi ating obiectivele. De asemenea, se cheltuiesc foarte mulţi bani pentru sisteme digitale. Cred că trebuie să facem trecerea treptată la sisteme de tip open source în administraţia publică. Reducerea abandonului şcolar prin elaborarea de proiecte la nivelul fiecărei şcoli, care poate opta, în funcţie de necesităţile locale, pentru măsuri de tip: masă caldă, 'Şcoală după Şcoală', 'A doua şansă', hăinuţe şi rechizite, consilierea şi implicarea părinţilor. Subvenţionarea per elev a măsurilor de tip 'Şcoală după Şcoală' şi schimbarea cadrului legislative.

SREZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ usţin un plan de investiţii în infrastructura din Sănătate, corelat cu salarizare diferenţiată, pe fiecare specialitate în parte, în funcţie de competenţe şi experienţă. În acelaşi timp, trebuie instituit un management profesionist al spitalelor, descentralizarea managementului sănătăţii şi delegarea clară a responsabilităţii pentru deciziile de investiţii.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. Cred ca votul uninominal este cel mai potrivit, deoarece da posibilitatea alegătorului să aleagă direct persoana dorită.  Însă, e nevoie de o transparenţă a sistemului de selecţie prin alegeri primare şi dezbateri publice deschise la nivel de circumscripţie electorală. Acest lucru presupune ca partidele clasice să fie în stare să piardă controlul asupra stabilirii candidaţilor şi mutării puterii de selecţie a candidaţilor la nivelul electoratului.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Andreia-Ligia Moraru - candidat USR pentru Senat

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 1. Am ajuns să candidez din partea USR Mureş pentru Senat în urma negocierilor între POL (Partidul Oamenilor Liberi) şi USR România, negocieri prin care POL a propus 3 din cei 4 candidaţi pe prima şi a doua poziţie la Camera Deputaţilor şi la Senat. În urma implicării pe care am avut-o anul acesta în POL Târgu Mureş ca şi candidat la Consiliul Judeţean în alegerile locale, apoi ca şi consilier al unuia dintre consilierii locali, persoană cu dizabilităţi, colegii din POL m-au propus pentru a fi unul din candidaţii USR Mureş. A urmat un proces de vot electronic în POL între mai multe candidaturi şi aşa s-a stabilit ordinea candidaţilor, mie revenindu-mi locul 1 pe listă pentru Senat. De remarcat că USR Mureş are ambii candidaţi de pe primul loc femei, respectiv nici unul dintre principalii candidaţi ai USR Mureş nu am mai făcut politică până anul acesta.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 2. Susţin continuarea reformei electorale pentru reprezentarea neîngrădită a tuturor cetăţenilor în Parlamentul României, în Consiliile judeţene şi în Consiliile locale. Susţin continuarea măsurilor anti-corupţie şi de penalizare a conflictului de interese, precum şi confiscarea extinsă a averilor, deoarece nimeni nu e mai presus de lege. Susţin transparenţa decizională şi asupra utilizării fondurilor publice la toate nivelele administraţiei publice centrale şi locale. Banii noştri trebuie cheltuiţi în beneficiul public, nu în beneficiul personal sau de grup. Susţin descentralizarea fiscală şi administrativă. Comunităţile locale trebuie să decidă asupra viitorului lor şi asupra majorităţii banilor încasaţi din taxe şi impozite. Voi milita pentru echitate socială sub toate formele. Investiţii în comunitate pentru acces în mod egal la servicii de sănătate şi sociale, educaţie pe tot parcursul vieţii, ocupare în muncă.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ 3. În votul pe lista de candidaţi este mai important partidul decât candidatul, în opoziţie cu votul uninominal unde candidatul este mai important decât partidul care îl susţine. În votul pe lista de candidaţi închisă, ordinea candidaţilor pe listă depinde mult de gradul de democraţie existent în partidul respectiv. Dacă selecţia candidaţilor se face prin competiţie internă şi prin votul larg al membrilor de partid, atunci ordinea de pe lista de candidaţi poate fi considerată una reprezentativă. Dacă selecţia candidaţilor se face în grup restrâns şi după alte criterii decât cel al reprezentativităţii candidaţilor (aşa cum se face în marea majoritate a partidelor din România), atunci ordinea pe lista de candidaţi este viciată şi puţin reprezentativă pentru partidul în cauză şi va crea dificultăţi celor care trebuie să aleagă pe cine votează.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ Scopul meu ca politician este să militez pentru o democraţie reprezentativă în România, astfel încât cetăţenii să aibă posibilitatea de a vota cât mai aproape de aspiraţiile lor, atât referitor la opţiunea pentru un partid, cât pentru un candidat. Prin urmare, eu aş opta pentru votul pe lista deschisă, adică ordinea candidaţilor pe lista să fie stabilită de cei care votează, nu de către partid. Acest tip de vot ar avantaja inclusiv partidele (desigur, cele care nu stabilesc ordinea candidaţilor pe listă după alte criterii decât cele de reprezentativitate), deoarece ar încuraja votul acordat partidului prin alegerea şi dintre candidaţii de pe listă consideraţi în formula actuală ne-eligibili.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close