Antena 3 CNN Be EU Dacian Cioloș anunță că aprobarea PNRR elaborat de Ungaria a fost suspendată de Comisia Europeană: "Nu vrem să sponsorizăm cleptocrația lui Viktor Orban"

Dacian Cioloș anunță că aprobarea PNRR elaborat de Ungaria a fost suspendată de Comisia Europeană: "Nu vrem să sponsorizăm cleptocrația lui Viktor Orban"

Liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, a anunțat, miercuri, că procesul de aprobare a Planul de Redresare al Ungariei a fost suspendat de Comisia Europeană.

de Adrian Iclozan    |   

Cioloș a indicat că decizia este motivată de suspiciunea că banii europeni ar putea consolida regimul premierului Viktor Orban.

"Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun. @RenewEurope a cerut asta săptămâna trecută. De ce? Pentru că astăzi nu avem garanții că banii vor ajunge la maghiarii  cinstiți și merituoși - și nu doar la prietenii lui Orbán" - a scris Cioloș pe rețeaua de socializare.

Potrivit președintelui Renew Europe, grupul său a cerut Comisiei Europene să nu aprobe planul Ungariei dacă Budapesta nu respectă anumite condiții menite să împiedice alocarea contractelor unor firme bănuite de nereguli financiare sau aflate în conflict de interese.

Renew Europe a menționat potențiali beneficiari precum ginerele premierului Viktor Orbán, care "obține în mod constant contracte cu fonduri europene".

Renew Europe a mai cerut ca PNRR să includă, în cazul Ungariei, obligația anulării sau a modificării legislației care limitează accesul jurnaliștilor și organizațiilor neguvernamentale la informații de interes public.

Potrivit lui Dacian Cioloș, că suspendarea PNRR nu înseamnă "a pedepsi Ungaria, ci a nu sponsoriza cleptocrația lui Orbán".

Viktor Orban, primul lider din U.E. considerat "prădător al presei" într-un clasament RFS

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este plasat alături de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, și de președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, pe o listă cu lideri autoritari care s-au transformat în "prădători de presă".

Lista "prădătorilor" a fost elaborată de organizația neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF), potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.

Lista RSF, care actualizează o listă similară din 2016, include în total 37 de "tirani" din întreaga lume.

Orban, pe lista RSF înaintea lui Vladimir Putin

Liderilor din listă li se reproșează "o represiune masivă a libertății presei".

Pentru prima dată de la crearea sa, în urmă cu circa 20 de ani, în clasament apare și reprezentantul unei țări din Uniunea Europeană.

Documentul, care poate fi consultat aici, îl plasează pe Viktor Orban între liderul din Guineea Ecuatorială, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo și președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Lista nu este alfabetică.

Potrivit RSF, de la sosirea sa la putere, în 2010, Orban nu a încetat să atenteze împotriva "pluralismului şi independenței mass media".

El a transformat serviciul public de radio şi televiziune în "organ de propagandă", iar în ceea ce privește presa privată, fie a supus-o propriilor interese, fie a redus-o la tăcere.

Toate acestea au fost posibile grație manevrelor politico-economice și cumpărării titlurilor presă de către unii oameni de afaceri care au legături cu partidul lui Orban, Fidesz, susține RSF

Subiecte în articol: Viktor Orban Dacian Cioloş PNRR
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept