Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Foștii președinți colaboratori cu Securitatea nu mai beneficiază de indemnizație, casă, mașină și pază

Foștii președinți colaboratori cu Securitatea nu mai beneficiază de indemnizație, casă, mașină și pază

Camera Deputaților a decis, marți, ca foștii președinți care au colaborat cu Securitatea să nu mai beneficieze de indemnizație, casă, mașină, pază și alte beneficii oferite de statutul de fost șef al statului. Traian Băsescu este și el vizat.

de Andreea Ştefan    |   

Legea s-a votat astăzi, cu 264 de voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 11 abțineri.

Deputaţii au adoptat proiectul privind modificarea și completarea Legii nr.406/2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de președinte al României.

”Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.

Potrivit Legii nr. 406/2001, foștii președinți beneficiau, pe toată durata vieții, de: 

a) folosinţă gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza, potrivit reglementărilor în vigoare.

Traian Băsescu, vizat de această modificare

Curtea de Apel București a admis, pe data de 20 septembrie 2019, cererea CNSAS de a-l declara pe Traian Băsescu colaborator al Securității.

"Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronunţarea se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedură civilă", se arată în decizia CAB.

Secţia de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit la începutul anului pentru data de 5 noiembrie 2021 începerea judecării recursului formulat de Traian Băsescu în dosarul în care fostul preşedinte a fost declarat în primă instanţă colaborator al Securităţii.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs