Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Iadul climatic din Europa. Harta celor mai afectate ţări. Avertizările de foc ale momentului

Iadul climatic din Europa. Harta celor mai afectate ţări. Avertizările de foc ale momentului

Nu doar Grecia e pârjolită de incendii, ci întreaga Europă. Sunt incendii de vegetație violente în Portugalia, 250 de incendii au fost raportate în doar două zile, majoritatea în regiunea Porto.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ministrul Sănătății portughez a declarat că peste 1.000 de persoane au murit din cauza temperaturilor ridicate.

Peste 670 de oameni au murit în Spania din cauza caniculei

În Spania, de asemenea, au avut loc zeci de incendii, în multe locuri au fost peste 40 de grade celsius, iar peste 670 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza caniculei.

Pompierii spanioli s-au luptat cu incendiile din nord-vestul provinciei Zamora. Aici, doi oameni au murit în ultimele două zile, un cioban de 69 de ani și un pompier de 62 de ani.

Prognoză incendii de vegetație

Ţările aflate sub cod roşu de caniculă

Potrivit meteoalarm.org, site-ul oficial al serviciilor meteo naționale din Europa, se anunţă cod roşu de caniculă în: Serbia, Polonia, Slovenia,  Belgia, Elveţia, Ungaria.

Cod portocaliu de caniculă în Cehia, Slovacia, Austria, Franţa.

De asemenea, în Germania se anunţă Cod roşu de furtuni.

Londra s-a luptat ieri cu unul dintre cele mai aprige incendii

În Marea Britanie este pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial când Serviciul de Pompieri a primit atât de multe solicitări.

Un incendiu puternic a iznucnit ieri lângă Londra, acolo unde ai multe case şi mașini au ars în întregime. Flăcările au amenințat traficul și locuințele din zonă.

2.600 de apeluri s-au înregistrat ieri, la serviciul d eurgenţe, când mai multe focare erau active în acelaşi timp. Locuitorii aflaţi în pericol au fost evacuaţi.

"Ieri a fost cea mai aglomerată zi pentru serviciul de pompieri din Londra de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a declarat miercuri primarul Londrei, Sadiq Khan, pentru Sky News.

Londra nu mai avea mașini de pompieri disponibile la un moment dat după-amiaza, pe fondul unei cereri fără precedent, a declarat pentru CNN un pompier de rang înalt din cadrul echipei speciale de salvare a Brigăzii de Pompieri din Londra.

Pe aeroportul din Luton, zborurile au fost oprite temporar deoarece asfaltul de pe pistă s-a topit din cauza căldurii.

Incendiile de vegetaţie fac ravagii în Franţa 

Franța se luptă şi ea cu incendiile, peste 15 mii de persoane au fost deja evacuate din zonele pârjolite. Francezii se tem de tragedia care a avut loc în 2003, în ziua ce a fost numită Lunea Negră. Atunci, 3000 de parizieni şi-au pierdut viața din cauza caniculei în 24 de ore.

Aproape 20.000 de hectare au fost distruse de cele două incendii care au izbucnit în regiunea Gironde.

37.000 de oameni au au fost evacuaţi din calea flăcărilor. Alte 500 de persoane au fost evacuate şi în regiunea Bretania, acolo unde flăcările au ars coama unui munte.

 În Franța, avioanele au continuat să arunce apă peste incendiile de vegetație, care fac ravagii de o săptămână. Miercuri dimineață, fumul se înălța deasupra centralei nucleare Brennilis din Bretania.

Avertismentul agenţiei pentru situații de urgență a Uniunii Europene 

Agenția pentru situații de urgență a Uniunii Europene a avertizat că, din cauza incendiilor de vegetație, vara în curs va fi deosebit de dificilă.

Uniunea vrea să cumpere propriile avioane de stins incendii, ca să poată ajuta statele membre.

Astăzi, Centrul European de Prognoză a realizat o hartă în funcţie de gradul de pericol al apariţiei incendiilor de vegetaţie.

Mov închis este pericolul cel mai mare de apariţie, iar verde cel mai puţin. 

De asemenea, cinci sisteme meteorologice separate de înaltă presiune din emisfera nordică au adus la temperaturi fără precedent pe mai multe continente, potrivit Mediafax.

Sistemul european de informații privind incendiile forestiere a plasat miercuri 19 țări europene în alertă de "pericol extrem" de incendii de vegetație, din Portugalia și Spania, în sud-vest, până în Albania și Turcia, în sud-est.

 


 

 

Subiecte în articol: Europa incendii News Hour with CNN
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM