Antena 3 CNN Actualitate Protest naţional al fermierilor: Sunt blocate patru vămi şi portul Constanţa

Protest naţional al fermierilor: Sunt blocate patru vămi şi portul Constanţa

Fermierii români protestează astăzi în toată ţara. Oamenii se plâng că afacerile lor sunt puse în pericol din cauza cerealelor din Ucraina.

de Ioana Mircea    |   

A început marele protest al fermierilor. Aceştia au ieşit deja cu tractoarele pe străzi şi se îndreaptă către locurile în care vor protesta. Sunt decişi să blocheze vămile şi marile oraşe.

Agricultorii vor paraliza patru vămi şi portul Constanţa, dar vor protesta şi în faţa sediului Comisiei Europene din Bucureşti. De acolo vor pleca în marş către ministerul Agriculturii.

Fermierii spun ca aceste proteste sunt ultima solutie pe care au gasit-o pentru a trage un semnal de alarmă faţă de concurența neloială cu care se confruntă cu cerealele din Ucraina.

„Această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Citeşte şi: Petre Daea, mesaj ferm pentru fermierii români: "Am pus în mișcare actul normativ pentru a asigura banii. Nu părăsesc câmpul muncii"

Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a anunțat Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Potrivit organizatorilor, protestele vor fi în București și în județele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea și Vrancea.

Update 9.00 Peste 10.000 de fermieri români ameninţă că vor bloca vămile
În faţa Reprezentanţei Comisiei Europene, autoritățile fac deja pregătiri pentru protestul fermierilor români, care va începe la ora 10.00. Fermierii se adună aici pentru că prima dintre nemulțumiri este legată de suma despăgubirilor, oferită acestora, respectiv 10 milioane de euro.

Această sumă a fost primită de România de la Comisia Europeană. Bulgaria a primit aproape dublu, iar Polonia aproape triplu, în condițiile în care prin ţara noastră a trecut cel mai mare flux de cereale ucrainene. În acest sens, fermierii cer ca suma să fie recalculată. Totodată, fermierii protestează pentru nerespectarea culoarelor pentru mărfurile ucrainene.

Ei acuză că România ar fi trebuit să fie doar ţară de tranzit, nu şi de import. În urma acestui lucru, fermierii români au rămas cu marfa nevândută. În acest sens, cer o supraveghere suplimentară în vămi, cer să se respecte cu rigurozitate aceste culoare de tranzit. De asemenea, fermierii cer suspendarea măsurii netaxării mărfurilor ucrainene, în vămi. Ei spun că aceste soluţii sunt ultimele pe care le-au găsit "împotriva concurenţei neloiale acerbe".

Update 9.05 Fermierii din Vestul ţării se vor alătura şi ei protestelor din ţară

Punctul de întâlnire al acestora este localitatea Nădlac. Aici se vor întâlni peste 100 de fermieri cu peste 50 de utilaje agricole. Aici vor protesta vreme de trei ore

Update 9.30 Fermierii români au început să se îndrepte cu tractoarele spre vămile din România

În aceste momente, fermierii din Satu Mare şi din Iaşi au plecat spre punctele de trecere a frontierei.

În judeţul Arad, în localitatea Nădlac, fermierii se strâng încet, încet, spre punctul de trecere al frontierei, Nădlac 1, acolo unde vor protesta.

Fermierii români au început să se îndrepte cu tractoarele spre vămile din România

Update 10.30 Vama Giurgiu - Ruse este acum blocată de tractoare și utilaje agricole, unde fermierii bulgari s-au alăturat românilor. Au dat foc unui stup vopsit în culorile steagului Ucrainei. 

Update 11:30 Şi în vama Siret fermierii s-a strâns cu sute de tractoare, gata de protest.

Update 12:10 Fermierii din vestul ţării se alătură protestelor şi se îndreaptă cu utilajele spre vama Nădlac.

Şi în Bucreşti fermieri romăni s-au strâns la protest, chiar în faţa reprezentanţei Comisiei Europene.

Fermierii din sud estl ţării au pornit din Agigea spre portul Constanţa într-un marş de protest.

Update 14:00 După mai bine de patru ore petrecute în faţa reprezentanţei Comisiei Europene, fermierii care protestează la Bucureşti au ajuns la Ministerul Agriculturii şi vor să discute cu Petre Daea.

 

Subiecte în articol: protest fermieri
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania