Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Români care dezvoltă România: Medicul care salvează inimile copiilor

Români care dezvoltă România: Medicul care salvează inimile copiilor

4.000 de inimi i-au bătut în mână până acum medicului Adrian Lăcătuşu. În acest moment este cardiolog pediatru, dar recunoaşte că nu şi-a imaginat niciodată în timpul facultăţii, că îşi va alege această specializare. A făcut-o însă, după ce a făcut voluntariat la un centru din Timişoara, iar acum după 25 de ani de meserie, spune că nu ar mai putea lucra decât cu copii.

de Iulia Orgo    |   

Medicul Adrian Lăcătuşu spune că ''nu există sinceritate mai mare în contact medic-pacient decât la copii. Copilul cu boală cardiacă e o categorie aparte, o categorie de pacienţi extrem de fragili''.

Într-o ţară în care exodul medicilor e o problemă reală şi persistentă, Adrian Lăcătuşu nu s-a gândit niciodată serios să plece, decât ca să se specializeze.

Vorbeşte cu pasiune despre meseria lui, cu o pasiune care merge până la lacrimi, neaşteptat parcă de la un medic care a văzut atâtea în cariera lui.

Îşi întâlneşte pacienţii adulţi acum, pe stradă, la magazin, în parc. Se bucură când află că au terminat facultatea şi povesteşte că încrederea este cea mai important lucru pe care îl primeşte înapoi.

Se luptă pentru pacienţii lui şi adesea se luptă şi să îi găsească, pentru că în România, 30% dintre cazuri nici măcar nu sunt diagnosticate. Multe femei nu îşi urmăresc sarcina, iar în cazul problemelor cardiace la nou-născuţi, este extrem de important să se ştie încă de când sunt în burta mamei că există cea în neregulă, pentru că la naştere să poată fi făcute toate eforturile posibile pentru el.

Copiii săraci nu au şansa asta decât rar din păcate. Sub jumătate dintre copiii care au nevoie de intervenţii chirugicale sunt operaţi acum la noi, aşa că programele de voluntariat sunt vitale pentru ei. Medicul Lăcătuşu face parte de echipa de medici din toată lumea, care anual operează la Sibiu copii fără posibilităţi.

Prin programul ''Inimi sănătoase pentru copii'', sprijinit de MedLife, peste 120 de copii au fost operaţi.

Români care dezvoltă România: Medicul care salvează inimile copiilor

Subiecte în articol: medic cardiolog
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște