Antena 3 CNN Externe Talibanii au intrat în Kabul. Personalul ambasadei SUA, evacuat în elicoptere. Insurgenții anunță negocieri pentru transferul de putere

Talibanii au intrat în Kabul. Personalul ambasadei SUA, evacuat în elicoptere. Insurgenții anunță negocieri pentru transferul de putere

Talibanii au pătruns, duminică, în zona periferică din Kabul, transmite agenția Associated Press (AP), citând trei oficiali afgani.

de Adrian Iclozan    |   

UPDATE: Talibanii spun că negociază cu guvernul predarea puterii

Talibanii au dat publicității un comunicat în care susțin că nu intenționează să preia controlul la Kabul prin forță.

"Sunt în curs negocieri pentru a garanta că procesul de tranziției este complet sigur, fără a fi afectate viețile, proprietățile și onoarea nimănui și fără a fi periclitate viețile celor din Kabul (...)", se spune în document.

"Emiratul Islamic a dat forțelor sale instrucțiuni să rămână la intrarea în oraș și să nu încerce să intre în capitală", a scris, la rândul său, pe Twitter, un purtător de cuvânt taliban.

În acest climat și pe fondul evacuărilor realizate de misiunile diplomatice străine, guvernul afgan nu mai dă niciun semn, notează CNN.

Nu cu mult timp înainte, pe când era difuzată știrea cu islamiștii care intră în Kabul, staff-ul președintelui Ghani a asigurat, pe Twitter, cetățenii din Kabul că "situația este sub control".

Știrea inițială

Pe străzile din Kabul se aud focuri de armă, transmite, la rândul său, postul britanic Sky News.

Al Arabia relatează că insurgenții au început să intre în Kabul "prin toate părțile", conform ministerului afgan de interne.

Sunt lupte între trupele guvernului și militanți în sudul și în nordul orașului, menționează sursa citată.

Mai mulți reprezentanți UE au fost mutați într-o locație secretă, potrivit unui oficial NATO.

În ceea ce privește SUA, membrii esențiali ai echipei diplomatice americane în Afganistan lucrează de la aeroport, conform unei surse oficiale americane.

Al Arabia scrie că liderul talibanilor, aflat în prezent în Qatar, a declarat că luptătorilor li s-a ordonat să se abțină de la violențe în capitală și să permită evacuarea civililor care doresc să plece

AP relata mai devreme că mai devreme a început evacuarea ambasadei SUA din Kabul, în operațiune fiind implicate mașini diplomatice și elicoptere.


 

Un oficial american citat de CNN a precizat că evacuarea este "în derulare", obiectivul fiind de a scoate din țară membrii de personal până marți dimineața.

Prioritățile procesului de evacuare sunt, în ordine: personalul ambasadei, cetățenii americani și deținătorii de vize speciale de imigrare.

Nu este clară soarta celor care au aplicat pentru viza specială și nu au primit-o sau a afganilor care au lucrat pentru ambasada SUA, oficialii americani confirmând că este luată în calcul și evacuarea acestora.

De asemenea, nu este clar care va fi evoluția situației în orele următoare în Kabul, în pofida asigurărilor date de talibani, că nu vor interveni în procesul de evacuare.

Deocamdată, se știe că în orele și zilele următoare, militarii americani vor asigura securitatea evacuării din capitala afgană pentru cetățenii americani.

Președintele american Biden a autorizat, sâmbătă, desfășurarea a 5.000 de militari la Kabul, pentru a securiza plecarea personalului diplomatic și a cetățenilor americani din Afganistan, după ce un anunț anterior al Pentagonului preciza că vor fi desfășurați 3.000 de militari.

Între cei trimiși în Afganistan se află și 1.000 de membri ai Diviziei 82 Aeropurtate, care au fost redirecționați spre Kabul, poziția lor inițială fiind în Kuweit.

La Kabul se află deja 1.000 de militari americani.

Subiecte în articol: Kabul talibani
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!