Antena 3 CNN Be EU Austria, somată să achite o sumă uriașă pentru că a blocat România să intre în Schengen

Austria, somată să achite o sumă uriașă pentru că a blocat România să intre în Schengen

România cere în Parlamentul European despăgubiri de la Austria pentru votul dat împotriva aderării țării noastre la Schengen la Consiliul JAI - Justiție și Afaceri Interne - din 8 decembrie 2022.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2023   •   16:07

Suma s-ar situa între 10 și 25 de miliarde de euro.

O rezoluție în acest sens ar urma să fie votată în plenul Parlamentului European în sesiunea din iunie.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe, cel care a inițiat acest demers, a explicat la Antena 3 CNN consecințele pentru Viena în cazul în care documentul va fi adoptat.

Citește și: Florin Călinescu: "Nu intrăm în Schengen! E mâna Moscovei. Austria e oficina Rusiei, pe față"

"Această rezoluție va fi obligatorie pentru instituțiile europene. Nu va fi în mod direct obligatorie pentru Austria.

Comisia Europeană este obligată să facă evaluarea totală a pierderilor. Eu am pornit de la 25 de miliarde, dar textul rezoluției cere Comisiei să evalueze pierderile până când intrăm efectiv în Schengen, începând cu anul 2011. Și pe acelea le putem cere.

În acest moment, ele sunt estimate la o valoare între 10 și 25 de miliarde de euro, după evaluări independente. Dar eu cred că ar trebui să discutăm de mai multe zeci de miliarde de euro. Comisia trebuie să vină foarte repede cu această evaluare și, mai ales, să pună în mișcare acțiunea împotriva Austriei (...)

Vorbim despre toate țările care se opun, atenție, fără motiv, pentru că acesta este un demers juridic și, dacă Olanda s-a opus, este pasibilă să răspundă în solidar, împreună cu Austria, pentru pagubele pe care ni le provoacă", a spus europarlamentarul Vlad Gheorghe la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close