Antena 3 CNN Be EU România primește 288 milioane de euro de la UE ca avans în programul REPowerEU, dedicat energiei

România primește 288 milioane de euro de la UE ca avans în programul REPowerEU, dedicat energiei

Comisia Europeană alocă noi resurse pentru RepowerEU. România primește 288 milioane de euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil.

România primește 288 milioane de euro de la UE ca avans în programul REPowerEU, dedicat energiei
Sursa foto: Getty Images I P. Steeger
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Ian 2024   •   17:19

Comisia Europeană a făcut, joi, către România, dar și către alte 8 țări, plăți reprezentând prefinanțare din fondurile alocate REPowerEU.

România primește 288 milioane de euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil, iar această prefinanțare va contribui la accelerarea punerii în aplicare a măsurilor-cheie, investiții și reforme incluse în noul capitol REPowerEU.

"Această sumă, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată și aliniată la standardele contemporane.

Asta înseamnă, evident, și o Românie capabilă să răspundă rapid noilor provocări globale, iar cu sprijinul prefinanțării din partea Comisiei Europene, vom accelera punerea în aplicare a investițiilor cheie din RePowerEU”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: Victor Negrescu, desemnat negociator-șef al bugetului UE pentru anul 2025. Promisiunile europarlamentarului pentru România

Astfel, se va finanța realizarea obiectivelor legate de economisirea energiei, producția de energie curată și de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie, cu scopul de a face Europa independentă de combustibilii fosili în urma invaziei Rusiei în Ucraina. 

Plata de joi a fost efectuată în contextul aprobării de către Consiliul Uniunii Europene a Planului Național de Redresare și Reziliență revizuit al României, care include o nouă componentă REPowerEU, dar și ca urmare a semnării actului adițional la acordul de contribuție financiară.  

Prefinanțarea reprezintă 20% din fondurile alocate suplimentar pentru finanțarea noilor capitole REPowerEU aferente statelor membre.

Noul capitol REPowerEU cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana Repower EU beEU
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close