Antena 3 CNN Be EU Belarus a speriat Uniunea Europeană. Aproape jumătate din statele membre cer bani de la Bruxelles pentru garduri anti-migranți

Belarus a speriat Uniunea Europeană. Aproape jumătate din statele membre cer bani de la Bruxelles pentru garduri anti-migranți

Un grup format din 12 state membre ale UE solicită finanţarea cu fonduri europene a construcţiei de ''bariere fizice'' pentru a proteja frontierele externe ale blocului comunitar.

Belarus a speriat Uniunea Europeană. Aproape jumătate din statele membre cer bani de la Bruxelles pentru garduri anti-migranți
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Oct 2021   •   17:57

Solicitarea este formulată în contextul folosirii tot mai agresive și pe o scară tot mai mare a migranților ca armă politică, către state terţe

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia şi Slovacia subliniază că ''barierele fizice par să fie o măsură eficientă de protecție a frontierelor, care servește interesului întregii Uniuni Europene, nu doar al statelor membre din prima linie''.

Prin urmare, menționează cele 12 state, ''această măsură legitimă ar trebui să fie finanțată suplimentar și adecvat în mod prioritar prin bugetul UE''.

''Am primit-o (scrisoarea n.r.) şi îi vom răspunde la momentul cuvenit'', a reacționat Eric Mamer, purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene.

Sub presiunea migranților la frontierele lor, Polonia, Lituania și Letonia, care sunt vecine cu Belarusul, au declarat stare de urgență sau au anunțat că ridică garduri la frontiera cu această țară.

Vecinii lui Lukașenko se apără cu garduri de migranții "importați" de liderul de la Minsk

S-a întâmplat după ce președintele belarus  Aleksandr Lukaşenko a decis, drept represalii pentru sancțiunile europene, să lase cale liberă migranților ce doresc să ajungă în vestul Europei.

Presa internațională a arătat că, pentru a accentua presiunea, Belarus a "importat" migranți din Irak, pe care apoi i-a trimis la granița poloneză.

Spre deosebire de incidentele din trecut în care statele au reacționat împotriva valurilor de migranți, de astă dată Comisia Europeană nu a dezaprobat acțiunea țarilor vecine cu Belarusu.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul nu s-a arătat dispus să accepte finanțări europene pentru construcția unor asemenea garduri.

Subiectul statelor terțe, precum Belarusul, care îi utilizează pe migranți în scop politic era pe agenda reuniunii de vineri a miniștrilor de interne europeni, care are loc la Luxemburg.

Aleksandr Lukașenko la CNN: Importul de migranți, o nebunie. Mă luați drept nebun?

Reporterul CNN Matthew Chance a realizat un interviu cu președintele belarus, care a ordonat o reprimare nemiloasă a opoziției după alegerile de anul trecut.

Dialogul a scos la suprafață politicianul sfidător, care fie neagă faptele, fie susține că lucrurile stau mai rău în Statele Unite sau în Marea Britanie.

Lukașenko a fost chestionat în legătură cu utilizarea migranților drept armă în disputa cu Uniunea Europeană.

"Asta e o nebunie. Mă luați drept nebun?", a replicat el acuzațiilor formulate de guvernul polonez, conform căruia Belarus "aruncă migranți" la frontiera comună.

Până în prezent, cel puțin cinci migranți au murit la frontiera dintre Polonia și Belarus.

Belarus a recurs la "importul" de migranți și la masarea lor la frontierele statelor din Uniunea Europeană drept represalii pentru sancțiunile instituite de blocul comunitar la adresa regimului de la Minsk, dar și pentru faptul că în stale ale UE și-au găsit refugiu disidenți belaruși.

×
Subiecte în articol: Belarus garduri
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close