Antena 3 CNN International News Exclusiv. Aleksandr Lukașenko la CNN. "Ultimul dictator din Europa", sfidător: "Nu avem închisori precum cea de la Guantanamo Bay"

Exclusiv. Aleksandr Lukașenko la CNN. "Ultimul dictator din Europa", sfidător: "Nu avem închisori precum cea de la Guantanamo Bay"

4 minute de citit Publicat la 14:29 02 Oct 2021 Modificat la 20:38 02 Oct 2021
Chance and Lukashenko
Sursa foto: CNN

Lukașenko, reînscăunat președinte după 26 de ani în care a condus Belarus, a câștigat cu un ireal scor de 80,1% în fața Svetlanei Tihanovskaia și susține că învingea oricum.

SUA, Uniunea Europeană și opoziția belarusă contestă această versiune.

Aleksandr Lukașenko la CNN: Importul de migranți, o nebunie. Mă luați drept nebun?

Reporterul CNN Matthew Chance a realizat un interviu cu președintele belarus, care a ordonat o reprimare nemiloasă a opoziției după alegerile de anul trecut.

Dialogul a scos la suprafață politicianul sfidător, care fie neagă faptele, fie susține că lucrurile stau mai rău în Statele Unite sau în Marea Britanie.

Lukașenko a fost chestionat în legătură cu utilizarea migranților drept armă în disputa cu Uniunea Europeană.

"Asta e o nebunie. Mă luați drept nebun?", a replicat el acuzațiilor formulate de guvernul polonez, conform căruia Belarus "aruncă migranți" la frontiera comună.

Până în prezent, cel puțin cinci migranți au murit la frontiera dintre Polonia și Belarus.

Belarus a recurs la "importul" de migranți și la masarea lor la frontierele statelor din Uniunea Europeană drept represalii pentru sancțiunile instituite de blocul comunitar la adresa regimului de la Minsk, dar și pentru faptul că în stale ale UE și-au găsit refugiu disidenți belaruși.

Aleksandr Lukașenko la CNN: Nu vreți să zburați peste Belarus, ok. Zburați peste Polul Nord sau Polul Sud

Urmare a tensiunilor dintre Minsk și Bruxelles, cele mai multe companii aeriene nu mai zboară pe deasupra teritoriului belarus.

Situația a escaladat când Roman Protasevici, un tânăr jurnalist și activist, opozant al lui Lukașenko, a fost arestat la Minsk în luna mai.

Pentru a-l aresta pe disident, Lukașenko a trimis un MiG29 să oblige cursa Ryanair, la bordul căreia se afla Protasevici, să aterizeze la Minsk, sub pretextul unei amenințări cu bombă.

Lukașenko insistă că a aplicat legile internaționale în acest caz, deși Hamas, organizație căreia un oficial belarus i-a atribuit amenințarea cu bombă, a denunțat acuzațiile drept fake news.

"Dacă vă temeți să zburați deasupra teritoriului nostru, vă pot garanta personal siguranța dumneavoastră, a companiei dumneavoastră și a țării dumneavoastră, a oricărei țări ale cărei avioane zboară peste Belarus, exact ca înainte", a spus Lukașenko.

"Dacă alegeți să nu zburați (prin spațiul aerian belarus, n.r.), e în regulă. Ok, zburați peste Polul Nord sau Polul Sud, e dreptul dumneavoastră. Nu vă pot forța. Nu sunt așa de puternic precum Marea Britanie, să nu mai vorbim de Statele Unite, pentru a dicta orice termeni. Dacă nu zburați dumneavoastră, o vor face alții, așa cum ați spus. E în regulă, vom depăși momentul", a continuat președintele belarus.

Aleksandr Lukașenko la CNN: un temperamental fost șef de fermă colectivă, la putere de 27 de ani

Un temperamental șef de fermă colectivă, Lukașenko a fost unicul președinte pe care l-a avut Belarus de la disoluția Uniunii Sovietice.

Numit "ultimul dictator al Europei", el și-a întărit controlul asupra țării după scrutinul de anul trecut.

În cadrul interviului desfășurat la Palatul Independenței din Minsk, Lukașenko a fost pus în fața detaliilor privind tratamentele brutale, uneori mortale, pe care le-au suferit unii opozanți ai regimului.

Matthew Chance i-a prezentat liderului belarus dovezi colectate de Human Rights Watch și Amnesty International, care arată că unii deținuți au suferit fracturi ale oaselor și arsuri în timp ce alții au acuzat că au fost forțați să zacă dezbrăcați în gunoaie în timp ce erau supuși violențelor.

În acest context, Chance l-a întrebat pe Lukașenko dacă ar fi dispus să prezinte scuze poporului belarus.

Alexandr Lukașenko la CNN: În principiu, nu am de ce să mă scuz

"Ați folosi această ocazie (a interviului la CNN, n.r.) ca să le prezentați oamenilor din Belarus scuze pentru abuzurile în materia drepturilor omului pe care le-au suferit din partea dumneavoastră?", l-a întrebat Chance.

"Nu. Nu doresc să folosesc această ocazie. Dacă aș dori vreodată (să prezint scuze) aș face-o prin intermediul presei din Belarus. Sunt (ziariștii belaruși) destul de buni. Ce rost ar avea s-o fac la CNN? Nu cred că este o întrebare relevantă. Și, în principiu, nu am pentru ce să prezint scuze", a răspuns Lukașenko.

Reporterul CNN a insistat și i-a citat lui Lukanșenko mărturii ale unor foști deținuți, bărbați și femei, care susțin că au fost violați sau amenințați cu violul în centrele de detenție din Belarus.

"Sunt minciuni și invenții", a replicat președintele belarus.

El a încercat să divagheze și să "mute" problemele în Occident.

"Știți, nu avem nici măcar un centru de detenție precum Guantanamo sau precum acele baze pe care SUA și țara dumneavoastră (Matthew Chance este britanic, n.r.) le-au creat în Europa de Est. Cu privire la centrele noastre de detenție, unde sunt închiși cei puși sub acuzare sau cei anchetați, aceste centre nu sunt mai rele decât în Marea Britanie sau Statele Unite. Vă garantez asta", a spus Aleksandr Lukașenko.

×
Parteneri
x close