Antena 3 CNN Be EU Liderii Uniunii Europene vor un dialog cu Rusia, dar nu summit cu Putin

Liderii Uniunii Europene vor un dialog cu Rusia, dar nu summit cu Putin

Franța și Germania au cerut joi un summit al Uniunii Europene cu președintele rus Vladimir Putin, dar s-au confruntat cu rezistență fermă din Polonia și țările baltice care nu au încredere în Kremlin.

Liderii Uniunii Europene vor un dialog cu Rusia, dar nu summit cu Putin
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    25 Iun 2021   •   12:20

Franța și Germania au cerut joi un summit al Uniunii Europene cu președintele rus Vladimir Putin, dar s-au confruntat cu rezistență fermă din Polonia și țările baltice care nu au încredere în Kremlin.

Angela Merkel și Emmanuel Macron au sugerat anterior invitarea președintelui rus la discuții.

Deși Vladimir Putin a răspuns afirmativ propunerii franco-germane, liderii UE nu reușesc să se înțeleagă asupra unui summit cu liderul Kremlinului.

Statele baltice, Polonia, Suedia și Țările de Jos se opun vehement reluării dialogului cu liderul rus și, de asemenea, se simt greșit înțelese de către Franța și Germania, după ce cele două state membre au surprins cu noua lor propunere privind relațiile cu Rusia, în timpul întâlnirilor preliminare de la Bruxelles, de miercuri.

Într-o declarație, aceștia au spus că „vor explora formatul și condiționalitățile dialogului cu Rusia”, dar nu au menționat un summit.

Grupul de state membre spune că nu este momentul dialogului, deoarece Moscova intensifică acțiunile agresive împotriva țărilor UE.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi că o întâlnire doar între președinții instituțiilor UE și Putin nu îl va "deranja", dar a adăugat că el însuși, ca membru al Consiliului European, nu va participa la nicio întâlnire cu președintele rus.

Krišjānis Kariņš, prim-ministru al Letoniei, a declarat reporterilor de la Bruxelles că, pentru ca o astfel de întâlnire să se întâmple, Moscova trebuie mai întâi să demonstreze bună-credință.

"Îngrijorarea pe care o am, în calitate de prim-ministru al Letoniei, este că, dacă vrem să deschidem dialogul ca lideri europeni cu Rusia, avem nevoie de anumite măsuri din direcția rusă", a declarat acesta.


Chiar săptămâna trecută, Polonia a fost lovită de un atac cibernetic pe scară largă, despre care spune că este originar din Rusia, acesta fiind unul din multele motive pentru care Varșovia începe să coopereze din nou cu Moscova.

În schimb, liderii UE au fost de acord vineri să planifice sancțiuni împotriva Rusiei.

Propunerea unui summit a venit după ce președintele american Joe Biden a ținut săptămâna trecută propria întâlnire cu Putin la Geneva.

"Nu este suficient ca președintele american să vorbească cu președintele rus. De asemenea, Uniunea Europeană trebuie să se alătur discuțiilor ( n.r. cu Moscova)", a declarat joi Angela Merkel.

"Conflictele pot fi rezolvate mai bine, așa cum am văzut în cazul (n.r. întâlnirii cu) președintele SUA, când oamenii vorbesc între ei", a adăugat aceasta ulterior, la sosirea la Bruxelles.

Președintele francez Emmanuel Macron a mai spus că dialogul este necesar pentru „stabilitatea continentului european”, menționând că blocul comunitar nu va renunța la niciuna dintre „valorile” sau „interesele” sale, în acest proces.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close