Antena 3 CNN Coronavirus Prima țară europeană care anunță un caz de infectare cu noua variantă COVID B.1.1.529

Prima țară europeană care anunță un caz de infectare cu noua variantă COVID B.1.1.529

Autoritățile belgiene au confirmat, vineri, primul caz de infectare cu varianta de coronavirus B.1.1.529.

Prima țară europeană care anunță un caz de infectare cu noua variantă COVID B.1.1.529
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Noi 2021   •   16:03

Belgia devine, astfel, prima țară din Europa în care este confirmată noua variantă.

"Avem un caz confirmat al unei persoane care s-a întors din străinătate", a precizat ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke.

Anterior, virusologul Marc Van Ranst, al cărui laborator lucrează cu agenția de sănătate publică din țară, menționa că sunt în analiză "două mostre suspecte".

El a revenit cu o postare pe Twitter în care a precizat că una dintre probe a fost confirmată drept B.1.1.529.

Proba a fost recoltată de la o persoană care a revenit din Egipt și a manifestat primele simptome în data de 22 noiembrie.

Mai multe state din Europa, Asia și Orientul Mijlociu au instituit interdicții pentru zborurile din țările sud-africane unde au fost semnalate cazuri de infectare cu B.1.1.529 și în special pentru Africa de Sud.

Autoritățile israeliene, care au anunțat în cursul zilei interdicții pentru cursele aviatice din șapte state sud-africane, au revenit și au extins excluderile la aproape tot continentul african, fiind exceptate doar statele din nordul Africii.

În paralel, pe fondul instituirii interdicțiilor de călătorie de către tot mai multe țări, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că recomandă o "abordare științifică" în ceea ce privește aceste măsuri.

Ca urmare, Belgia și alte țări din Europa au decis să impună noi restricții asupra călătoriilor din Africa de Sud și din alte țări africane.

Și conducerea UE se gândește să ia măsuri stricte pentru a nu permite variantei din sudul Africii să se răspândească în Europa.

Vineri, pasagerii din două avioane care au zburat din Africa de Sud la Amsterdam, în Olanda, sunt blocați pe aeroport. Pasagerii, care nu au știut despre restricțiile privind călătoriile din Africa de Sud sunt testați cu un test PCR.

În așteptarea rezultatului, pasagerii trebuie să rămână în avion. Ultimii pasageri ar trebui să primească rezultatele la ora 20.30. În conformitate cu politica Ministerului Sănătății din Olanda, pasagerii trebuie să fie plasați în carantină timp de zece zile.

Christian Lindmeier, un purtător de cuvânt al OMS, a declarat că organizația sa se pronunță împotriva implementării "în grabă" a interdicțiilor de călătorie.

Experții organizației urmau să decidă, vineri, dacă B.1.1.529 este catalogată drept "variantă de îngrijorare" și să aleagă un nume grecesc pentru noua variantă, confirm regulii după care a fost redenumită și varianta Delta.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim de B.1.1.529

Specialiștii au stabilit că B.1.1.529 prezintă un număr neobișnuit de mare de mutații, 50, dintre care mai mult de 30 la nivelul proteinei spike, structura de care virusul se folosește pentru a pătrunde în celulele atacate.

Cercetători precum virusologul Tom Peacock vorbesc despre profilul "îngrozitor" al proteinei spike din noua variantă și despre faptul că "e de presupus că acest lucru este mai rău decât aproape orice altceva".

Numărul neobișnuit de mare de mutații are, probabil, legătură cu modificările suferite de virus în corpul unui pacient al cărui sistem imunitar nu a putut face față acestui microorganism.

Totuși, un număr mare de mutații nu înseamnă, automat, că va urma Apocalipsa, spun specialiștii.

Mai important este de determinat ce fac, efectiv, aceste mutații.

Precedentul variantei Beta

În trecut, au mai fost situații în care cercetătorii au sunat alarma, însă amenințarea nu s-a materializat pe scara anticipată.

La începutul anului, oamenii erau îngrijorați de varianta Beta, pentru că aceasta se dovedise cea mai eficientă în a ocoli apărarea sistemului imunitar.

Însă, în cele din urmă, varianta Delta a fost cea care a devenit dominantă pe plan mondial.

"Beta putea scăpa sistemului imunitar și nimic mai mult. Delta are contagiozitate și o capacitate modestă de a evita sistemul imunitar iar noua varianta poate avea contagiozitate mare și capacitate de evitare mare", spune Ravi Gupta, profesor la Universitatea Cambridge.

Urmează ca studiile de laborator să clarifice aceste aspecte însă este de așteptat ca răspunsurile să vină, indirect, de la felul în care propagă și acționează B.1.1.529.

Cele mai multe cazuri au fost confirmate până în prezent în provincia Gauteng din Africa de Sud, țară în care rata vaccinării este de 24%.

×
Subiecte în articol: Belgia noua variantă COVID-19 B.1.1.529
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close