Antena 3 CNN Coronavirus Valeriu Gheorghiţă: "Mâine și poimâine vine următoarea tranșă de vaccinuri - În total 140.000 de doze"

Valeriu Gheorghiţă: "Mâine și poimâine vine următoarea tranșă de vaccinuri - În total 140.000 de doze"

"Vă vaccinați sau nu?" este întrebarea cel mai des rostită de români în aceste zile. Dacă medicii care au început deja să fie imunizați recomandă vaccinul și spun că este singură metodă de a scăpa de coronavirus, o parte a societății civile este încă sceptică.

Valeriu Gheorghiţă: "Mâine și poimâine vine următoarea tranșă de vaccinuri - În total 140.000 de doze"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    28 Dec 2020   •   17:00

Vor reuși autoritățile să convingă cetățenii să se vaccineze? Există o campanie susținută de informare în țara noastră? Sunt întrebări la care au răspuns șeful campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiţă și Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Instititul Matei Balş din Capitală, într-o intervenție în direct, luni, la știrile Antena3.

"Această campaie de comunicare și informare se face de ceva vreme. Trebuie să ne gândim ce pierdem dacă nu ne vaccinăm. Indiferent dacă suntem persoane vulnerabile sau nu, nu avem nicio garanție că nu vom face o formă severă. Iar dacă vom face o formă severă practic viață ne poate fi pusă în pericol. Practic vaccinul ne scapă cu o mare probabilitate de această îmbolnăvire", a declarat Dr. Marinescu în exclusivitate pentru Antena3.

"Evitarea, amânarea nu reprezintă neapărat un refuz față de vaccinare. Toate aceste stări pot să fie diminuate prin dialog, prin comunicare și prin găsirea unui teren comun (…)și acela e că toți ne dorim același lucru și anume să punem capăt acestei pandemii." a spus șeful campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă: Mâine și poimâine urmează să vină următoarea tranșă de vaccinuri. În total vorbim de 140.000 de doze

Acesta a mai menționat că atât medicii de familie cât și preoții și alte cadre medicale vor fi ambasadorii în campania de informare asupra vaccinului anti-COVID. Totodata, peste un milion de pliante de informare asupra vaccinului au fost distribuite în toată țara, în ultima perioadă.

"Am încercat să creem în această perioada un mesaj de informare însă fără să creem obiective și false așteptări. Nu ne-am dorit să vorbim despre un vaccin anume, pentru că nu vorbeam în acel moment despre un vaccin autorizat. Și ceea ce am dorit în prima etapă a fost să creștem nivelul de conștientizare vis-a-vis de importantă și beneficiile vaccinului.

În momentul de față avem 7 centre de depozitare în toată țară. Centrul național este reprezentat de Institutul Cantacuzino, care are o capacitate de stocare la -80 de grade de circa 1,5 milioane de doze. În celelalte 6 centre regionale din țară, care au aceste facilități de stocare, în Timișoara, Brașov, Cluj, Iași și Constanța, există o capacitate între 150.000-200.000 de doze, și fiecărui centru regional îi sunt arondate cinci sau șase județe, în funcție de regiunea respectivă. 

Șeful campaniei de vaccinare anti-COVID: 370 de centre vor fi operaționalizate în următoarele zile

"Circa 370 de centre vor primi dozele de vaccin necesare pentru vaccinarea personalului propriu cât și restul categoriilor de personal medical care vor fi arondate centrelor respective."

Dr. Adrian Marinescu, despre reacţiile după vaccinul COVID, la 24 de ore după injectare: Vă pot da exemplul meu

Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la Instititul Matei Balş din Capitală, s-a vaccinat împotriva COVID, alături de alte 1.000 de cadre medicale din ţară şi spune că, după 24 de ore, toţi se simt bine.

Din cele 1000 cadre medicale vaccinate anti-COVID, nu au fost reacţii adverse după prima zi de la administrarea serului, a spus medicul Marinescu, luni, la Antena 3. "Nu am niciun simptom nici măcar la 24 de ore după vaccin".

Potrivit dr. Adrian Marinescu, totul a decurs conform planului, iar specialistul din linia întâi a vorbit şi despre cazul său.

"Din fericire, nu au existat (reacţii adverse - n.r.). Cei mai mulţi nu au avut nici acea jenă la locul de injectare. Asta înseamnă, pe de o parte, că asistentele care au făcut vaccinul au avut mână de aur, şi nu au existat aceste probleme, dar se ştie şi că reacţiile adverse sunt foarte rare.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close