Antena 3 CNN Coronavirus Pericolul dacă nu finalizăm campania de vaccinare în 9 luni. Dr. Țincu: ”Avem nevoie de o nouă vaccinare”

Pericolul dacă nu finalizăm campania de vaccinare în 9 luni. Dr. Țincu: ”Avem nevoie de o nouă vaccinare”

În contextul în care tot mai multe cazuri de infectare cu nouă tulpină a coronavirusului, încep să apară și în România, doctorii avertizează că măsurile luate de autorități nu sunt pe măsură gravității situației. Radu Țincu, medic primar la Terapie Intensivă în Spitalul Floreasca, a explicat în direct la Antena 3, ce este de făcut în contextul în care noua tulpină are o aderența mai mare și este cu 70% mai contagios decât tulpina inițială.

Pericolul dacă nu finalizăm campania de vaccinare în 9 luni. Dr. Țincu: ”Avem nevoie de o nouă vaccinare”
de Mia Lungu    |    26 Ian 2021   •   14:20

"Avem o mare problema. Gândiți-va că Marea Britanie a testa din aprilie până acum, 170.000 de persoane pentru această secventiere genomica. Și în fiecare săptămâna Guvernului i se prezintă cum evoluează această nouă tulpină în comunitățile din Regatul Unit.", atrage atenția Doctorul Țincu.

"În momentul în care în România avem 4 persoane diagnosticate, și încă 13 probe aflate în identificare, nu putem să avem o imagine reală asupra circulației acestei tulpini. Neștiind incidența tulpinii în populație, este evident că măsurile autorităților nu sunt decât unele haotice, care nu au un fundament științific și medical.

Va trebui în perioada următoare, de urgență, România să înceapă să secvențieze genomic, pentru a putea să aflăm incidența de circulație a acestei noi variante virale.

Toate aceste vaccinuri au fost proiectate pentru această proteină de suprafață, numită proteină Spike. Deja, în noile tulpini virale, proteină Spike a suferit anumite mutații. Tocmai de aceea virusul este mai contagios." a explicat medicul.

Dr. Țincu: Este foarte posibil că imunitatea post-vaccin să nu dureze mai mult de 8-9 luni

"Această mutație poate să continue și să afecteze în totalitate proteină de suprafață. În momentul în care această va fi modificată în totalitate, anticorpii pe care ii producem în urmă vaccinului nu vor mai fi eficienți. Nu va mai există compatibilitatea între anticorpi și această proteină.

Mai există un risc important. Dacă nu finalizăm campania de vaccinare în primele 8-9 luni ale acestui an, este foarte posibil că imunitatea post-vaccin să nu dureze, iar primii care au fost vaccinați în luna Ianuarie să necesite o nouă vaccinare în luna Octombrie-Noiembrie." a mai spus Radu Țincu

Avertisment medici: Ce riscăm dacă nu grăbim vaccinarea anti-Covid-19

Întrebat de jurnaliştii Antena 3, ce se va întâmpla cu vaccinul dacă apare o nouă tulpină SARS-CoV-2, Radu Ţincu, a spus că este important de precizat despre ce mutaţie suferă tulpina respectivă.

 "În acest moment ştim că avem o rată destul de rapidă a mutaţiilor în ceea ce priveşte acest virus. Au fost în jur de doua mutaţii împortante în fiecare lună, astfel încât de la începutul pandemiei din Wuhan avem peste 25 de mutaţii importante la nivelul acestui virus.

Trebuie să grăbim vaccinarea personalului medical pentru că el este expus în prima linie îmbolnăvirii.(..) Important este care sunt ultimele persoane vaccinate, pentru că atunci putem vorbi de un anumit grad de imunizare”, a spus pentru Antena 3, Radu Ţincu.

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close