Antena 3 CNN Actualitate Avertisment medici: Ce riscăm dacă nu grăbim vaccinarea anti-Covid-19

Avertisment medici: Ce riscăm dacă nu grăbim vaccinarea anti-Covid-19

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 prezentă în Marea Britanie se răspândeşte rapid şi în Uniunea Europeană. Mutațiile identificate până acum nu au influenţat conformaţia virusului pentru care s-a produs vaccinul și este important ca imunizarea să se facă mai repede.

Avertisment medici: Ce riscăm dacă nu grăbim vaccinarea anti-Covid-19
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    01 Ian 2021   •   19:30

Întrebat de jurnaliştii Antena 3, Sergiu Cora şi Sabrina Preda ce se va întâmpla cu vaccinul dacă apare o nouă tulpină SARS-CoV-2, Radu Ţincu, medic primar sectia ATI Spitalul Floreasca a spus că este important de precizat despre ce mutaţie suferă tulpina respectivă.

 "În acest moment ştim că avem o rată destul de rapidă a mutaţiilor în ceea ce priveşte acest virus. Au fost în jur de doua mutaţii împortante în fiecare lună, astfel încât de la începutul pandemiei din Wuhan avem peste 25 de mutaţii importante la nivelul acestui virus”, a spus pentru Antena 3, Radu Ţincu, medic primar sectia ATI Spitalul Floreasca.

El consideră că ar trebui să grăbim campania de vaccinare pentru a opri răspăndirea virusului şi a prevenii alte mutaţii ale acestuia.

"Dacă virusul îşi va schimba conformaţia şi va pierde acea proteină de suprafaţă pentru care a fost creat vaccinul, în acel moment vaccinul devine inutil şi trebuie să creionăm un alt vaccin care să acopere această nouă tulpină.

De aceea, am spus că este extrem de important ca această campanie de vaccinare să se realizeze într-un timp foarte scurt, pentru a putea opri circulaţia virusului.

Ce riscăm dacă nu grăbim vaccinarea anti-Covid-19

 "Riscăm evident să apară o tulpină pentru care vaccinul să nu mai fie eficient şi atunci sigur că toate aceste doze pe care le avem sunt inutile şi vor fi ineficiente.

Trebuie să grăbim vaccinarea personalului medical pentru că el este expus în prima linie îmbolnăvirii.(..) Important este care sunt ultimele persoane vaccinate, pentru că atunci putem vorbi de un anumit grad de imunizare”, a spus pentru Antena 3, Radu Ţincu, medic primar sectia ATI Spitalul Floreasca.

Vaccinare împotriva COVID-19 în România, 1 ianuarie 2021. Nicio reacție adversă în ultimele 24 de ore

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, în ultimele 24 de ore 1.367 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech.

În total, s-au vaccinat 11.656 de persoane.

 

 

 

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close