Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Deşeurile, o resursă a viitorului | Români care dezvoltă România

Deşeurile, o resursă a viitorului | Români care dezvoltă România

Judeţul Dolj are în acest moment, unul dintre cele mai moderne sisteme de colectare separată a deşeurilor din ţară, o rețea complexă care ajută la protejarea mediului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2023   •   11:14

În judeţul Dolj a fost implementat un proiect pilot ultramodern.

"Practic a fost un proiect dezvoltat de la zero partea de colectare selectivă. Desfăşurăm o activitate în tot judeţul, inclusiv în municipiul Craiova, deservim aproximativ 550.000 de locuitori.”, a spus Cristian Pascu, Preşedinte Consiliu Coordonare, Iridex Group Salubrizare.

La începutul proiectului, în Craiova nu existau containere de colectare separată, acum, 4 ani mai târziu, totul este automatizat, digitalizat. Ba mai mult, colectarea deşeurilor pe fracţii se face în premieră şi cu containere supraterane, şi subterane. Peste 200 de maşini şi peste 500 de angajaţi sunt parte din proiect.

"Aceste maşini robotizate sunt maşini care au un braţ telescopic şi care ridică acele containere subterane şi descarcă acele deşeuri direct în maşină, nelăsând să curgă deşeuri sau să se împrăştie mirosul în atmosferă. Practic lăsăm un mediu curat.”, a mai spus acesta.

O parte importantă a implementării a reprezentat-o şi o reprezintă în continuare educarea populaţiei. Zeci de proiecte au fost organizate în şcoli, caravane de colectare şi ecologizare, inclusiv proiecte inedite cum ar fi cel intitulat „COLECTEAZĂ SEPARAT. Fii Moș Crăciun, pentru orașul și județul tău”.

"Am desfăşurat ample campanii pentru a şti să depoziteze fiecare tip de deşeu în containerul potrivit.”, a mai spus Preşedintele Consiliu Coordonare, Iridex Group Salubrizare.

Circuitul deşeurilor nu se opreşte însă la ridicarea lor de la cetăţeni. Cele mai răspândite și valoroase materiale recuperate din fiecare casă se împart în 4 categorii: sticlă, hârtie şi carton, plastic şi metal şi deşeuri reziduale.

"Maşinile merg în staţiile noastre de sortare, de acolo se mai face o sortare a deşeurilor, urmând ca în final deşeurile să fie împachetate şi duse la reciclatorii finali.”, a mai spus Cristian Pascu, Preşedinte Consiliu Coordonare, Iridex Group Salubrizare: „

Firma şi-a propus să replice proiectul pilot de la Dolj şi în alte zone ale ţării, în special în regiunile din sud şi e pregătită pentru investiţii de 100 de milioane de lei.

Cristian Pascu, Preşedinte Consiliu Coordonare, Iridex Group Salubrizare: „Administrăm în momentul de faţă şi centre de management integrat al deşeurilor, staţii de tratare, staţii de compostare, de asemenea operăm depozite ecologice în Dobrogea.”

Şi investiţiile în tehnologie şi cele în educaţie sunt considerate prioritate de către compania de salubrizare care consideră că bunăstarea unei națiuni nu se măsoară doar prin produsul intern brut sau indicatori economici și sociali, ci și prin starea mediului înconjurător.

  1. În Craiova deşeurile sunt colectate separat, pe fracţii, în containere supra şi subterane
  2. Colectarea se face cu ajutorul unor mașini robotizate
  3. Programele de colectare selectivă se fac în funcţie de gradul de umplere al containerelor, care sunt dotate cu senzori.

×
Subiecte în articol: Români care dezvoltă România
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close