Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Echilibrul pământului, rețeta succesului | Români care dezvoltă România

Echilibrul pământului, rețeta succesului | Români care dezvoltă România

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:19 29 Noi 2023 Modificat la 10:19 29 Noi 2023

Este și crezul unei companii din Constanța care anul trecut a pus bazele unei fabrici de îngrășăminte BIO care să vină în ajutorul fermierilor.  

Dobrogea este cunoscută ca o zonă plină de culturi roditoare. În pofida secetei severe din ultimii ani, fermierii se zbat să cultive cele mai importante culturi pentru industria românească: grâu, orz, ovăz sau porumb. Însă în spatele unei producții bogate și sănătoase, stă o muncă titanică și totul începe cu pregătirea riguroasă a pământului. Dar abia acum vin provocările. În jumătate din suprafețe la nivel global și în cazul a o treime din țara noastră, fermierii se luptă cu aciditatea solului și dezechilibrul PH-ului, principalele motive pentru care o cultură poate să sufere pe partea de productivitate. În sprijinul lor, Cemrom a gândit 3 fertilizanți BIO. Și cum tehnologia a ajuns departe și aici procesul tehnic este de ultimă generație: transformarea din pulbere în granule. 

Alexandru Curelea, Coordonator national fertilizanți, Cemrom: “Noi avem două produse create Dolorflor și Agrocalcium, aceste produse au la baza pulberea fină micronizată, ce oferă o puritate și o reactivitate destul de ridicată. Cel de-al treilea produs Agrosulf, se adresează, in primul rand, categoriei de soluri sărăturate.”

Experții agronomi care lucrează în companie nu vor doar să sprijine agricultura, ci își doresc și să protejeze mediul înconjurător.  Îngrășămintele BIO au rolul de a îmbunătăți fertilitatea și productivitatea solului, acestea fiind condițiile principale pentru o agricultură durabil[ care să asigure culturi bogate și sănătoase. 

Întrebarea de pe buzele tuturor este ce a dus la un dezechilibru atât de mare la nivelul solului? Răspunsul vine tot de la inginerii companiei care au analizat cu rigurozitate motivele pentru care s-a ajuns aici, tocmai pentru a găsi cele mai bune soluții. Fertilizarea neechilibrată cu azotat de amoniu, o practică la îndemâna fermierilor, ploile acide sau folosirea substanțelor potențial acide.  Toate au făcut rău pământului. Cum poate fi restabilit echilibrul? 

Alexandru Curelea, Coordonator national fertilizanți, CEMROM: “Aceste produse pun  la dispoziția plantelor de cultură pe întreaga perioadă de vegetație aporturi de substanțe nutritive. Cel de-al doilea rol este  de de tampon pentru administrarea de îngrășăminte azotoase, aceste doze administrate anual din nefericire favorizează si procesul acesta de aciditate a solului.”

Și dacă lăsăm tehnologia de ultimă generație să ne ajute, le putem pune pe masă copiilor noștri cele mai curate și sănătoase legume și fructe pe care pământul ni le poate oferi.

  • Pământ sănătos, cultură sănătoasă
  • Fertilizanți bio, gândiți după tehnică de ultimă generație 
  • Când natura suferă, tehnologia ajută
×
x close