Antena 3 CNN Economic Banci Credit sau leasing? Aceasta este întrebarea pentru românii care vor o maşină (VIDEO)

Credit sau leasing? Aceasta este întrebarea pentru românii care vor o maşină (VIDEO)

Credit sau leasing? Aceasta este întrebarea pentru românii care vor o maşină (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
23 Aug 2010   •   22:41

Sunt vremuri bune pentru cei care au vrut să-şi cumpere o maşină şi au tot amânat momentul. Oferte bune sunt peste tot, chiar şi la maşini second hand. Pe de altă parte însă, românii nu mai au banii de acum doi ani, aşa ca tot la mâna altora ajung. Credit sau leasing? Aceasta este întrebarea. Răspunsul, mai jos.

Alin Dumitru a strâns 2.000 de euro. A tot aşteptat, iar acum s-a hotărât să-şi cumpere o maşină. Şi n-a făcut rău de loc. În medie, o maşină care acum doi ani costa 14.000 de euro, e acum 10.000. Cu ce a strâns, Alin mai are nevoie 8.000. Încep calculele. Credit auto, de nevoi personale sau leasing...

?În cazul leasing-ului, dumneavoastră nu veţi fi proprietarul maşinii, ci societatea de leasing. asta înseamnă că veţi avea costuri mari cu asigurările?, spune Diana, consultant financiar.

Mai exact asigurarea Casco se face unde vrea firma leasing şi daţi de aproape două ori mai mulţi bani pentru că plătiţi ca persoană juridică. Avansul trebuie să fie între 20 şi 30% din valoarea maşinii. Următoarea variantă, creditul auto.

?La un credit auto trebuie să avem avansul - 15, 20, 25% în funcţie de bancă?, explică Alexandra Popa, analist financiar.

Creditul de nevoi personale vă lasă stăpân pe maşină, dar şi dreptul să alegeţi dacă vreţi sau nu CASCO. E drept aceste avantaje vin cu costurile ceva mai mari.

?Dobânzile sunt mai mari cu câteva puncte procentuale. La creditul de nevoi personale nu veţi avea nevoie de un avans. Practic pe cei 2.000 de euro îi puteţi utiliza sau nu?, spune Diana, consultant financiar.

Tragem linie şi comparăm. La leasing, pe cinci ani cu avans de 20%, adică 2.000 de euro, dobânda este 11,7%, iar rata 214 euro pe lună. La creditul auto cu acelaşi avans, dobânda este de 9,3%, iar rata de 169 de euro. Un credit de nevoi personale fără avans are o dobândă de 14,3%, iar rata este de 180 de euro pe lună.

În concluzie, creditul auto pare cel mai bun, dar vine cu CASCO şi gaj la pachet. Acum, voi cântăriţi şi cumpăraţi.

Observator

 

 

×
Subiecte în articol: credit
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close