Antena 3 CNN Economic Banci Cu cât cresc ratele, după ce BNR a majorat dobânda-cheie. ROBOR riscă să atingă 6%, la sfârşitul anului | Calcule Antena 3

Cu cât cresc ratele, după ce BNR a majorat dobânda-cheie. ROBOR riscă să atingă 6%, la sfârşitul anului | Calcule Antena 3

Ratele românilor vor creşte din nou, după ce BNR a majorat dobânda-cheie de la 2,5% la 3%. În aceste condiţii, ROBOR ar putea să ajungă la 6 procente, spre sfârşitul anului.

Cu cât cresc ratele, după ce BNR a majorat dobânda-cheie. ROBOR riscă să atingă 6%, la sfârşitul anului | Calcule Antena 3
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    06 Apr 2022   •   11:29

Acest lucru înseamnă ca rata unui credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, va creşte cu 700 de lei.

Este a cincea majorare a dobânzii-cheie în doar şase luni, după ce BNR a ţinut în frâu mai bine de doi ani acest indicator. Primii afectaţi vor fi cei care au împrumuturi raportate la ROBOR.

Pentru un credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani, anul trecut plăteam o rată de 1.366 de lei, pentru că indicele ROBOR era 1,66%. 

Astăzi, acest indice este 4,62%, iar rata noastră a crescut cu 500 de lei. Specialiștii estimează că indicele ROBOR va ajunge la 6% până la sfârșitul anului. În acest caz, vom plăti mai mult cu 700 de lei față de anul trecut. 

Creşterea ratelor se simte, mai ales, în buzunarul românilor cu venituri mici.

Majorarea dobânzii-cheie va trage în sus și celelalte dobânzi la creditele noi.

”La IRCC, avem în continuare următoarele trei luni, 1.86%. Dar va crește și aici de la 1 iulie, peste 2,65%. Așa că, este o creștere pe toate planurile dacă avem credite cu dobândă variabilă în lei”, spune Irina Chițu, analist financiar.

În luna februarie, Ministrul Finanţelor nu excludea o posibilă amânare a ratelor, în cazul românilor împovăraţi, însă nu a mai fost adusă în discuţie această soluţie. 

Decizia Băncii Naţionale de a majora dobânda-cheie a fost luată în contextul în care rata inflaţiei a ajuns la 8,53%.

Evoluția ratelor în funcție de indicele ROBOR

- credit 250.000 de lei, perioadă 30 de ani

- ROBOR 1.66% - rata = 1366 lei - 5 aprilie 2021

- ROBOR 4.62% - rata = 1853 lei, în creștere cu 487 lei - prezent

- ROBOR 6% - rata = 2102 lei, în creștere cu 730 lei - estimare.

Sursa: finzoom.ro

Rate mai mari chiar şi cu 100 de lei, de la 1 aprilie. Cine va plăti mai mult, după creşterea IRCC şi ROBOR

Indicele interbancar IRCC a ajuns, joi, la 1,86% de la 1,17%, iar acest lucru înseamnă că ratele vor creşte, de mâine, 1 aprilie, cu 100 de lei, pentru cei care au credite luate începând din mai 2019. Excepţie fac cei care au credite cu dobânda fixă.

Majorarea indicelui, valabilă în perioada aprilie-iulie, vine după ce Banca Centrală a stabilit că Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 1,86% şi se anticipează că va ajunge la 2,5%.

Indicele interbancar IRCC este evaluat o dată la trei luni de Banca Centrală, după ce guvernul Dăncilă a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează piața bancară și a venit cu această schimbare.

Cum poţi reduce ratele cu câteva sute de lei, când ROBOR creşte şi creditul se scumpeşte

În timp ce Guvernul anunţă prin vocea Ministrului de Finanţe că nu ia în calcul amânarea ratelor, tot mai mulţi români au restanţe la plata creditelor.

Sunt deja aproape jumătate de milion de oameni în această situaţie. Specialiştii vorbesc despre o singură soluţie acum - refinanţarea creditelor.

Este o lovitură devastatoare pentru românii cu credite în lei calculate în funcţie de indicele ROBOR. Ratele se scumpesc de la o lună la alta.

×
Subiecte în articol: rate credit robor
Parteneri
Designerul Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer
x close