Antena 3 CNN Economic Banci Folosești acest tip de card? Poți rămâne fără bani într-o secundă

Folosești acest tip de card? Poți rămâne fără bani într-o secundă

Folosești acest tip de card? Poți rămâne fără bani într-o secundă
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    10 Feb 2017   •   19:53

Mai puţin de trei secunde - atât durează să ne achităm cumpărăturile, dacă avem un card contactless. Însă tot la fel de repede s-au gândit şi hoţii la metode de furt prin intermediul acestor carduri, cum ar fi clonarea. Pentru că metoda este destul de răspândită, mai ales în alte state, băncile de la noi au găsit metode prin care să îşi protejeze clienţii.

Zeci de mii de români îşi plătesc în fiecare zi cumpărăturile cu cardul. Iar de câţiva ani, cardurile contactless au început să le înlocuiască pe cele clasice. Util, practic, dar cred că şi un pic riscant, pentru că trebuie să fii atent să nu plăteşti cu el fără să îţi doreşti lucrul ăsta. 

Securizarea comunicării de date între card şi cititor este, practic, foarte foarte vulnerabilă. Asta face ca, întotodeauna, conturile noastre să fie susceptibile de a fi golite de către reţelele de criminalitate financiar-bancară. Asta pentru că hoţii nu mai au nevoie nici măcar de contact. Pur şi simplu ne citesc cardurile de la mică distanţă, fără să ne dăm seama.

Pentru a preveni infracţiunile, băncile şi-au luat câteva măsuri de siguranţă. Pentru cumpărăturile peste 100 de lei, clienţii au nevoie de un cod PIN. La fel şi hoţii. 

Iar dacă cineva vă foloseşte cardul, puteţi afla imediat. Clienţii primesc imediat alertă pe telefonul mobil, putând să monitorizeze dacă tranzacţia a fost făcută sau nu de el. Astfel, clientul poate contacta ulterior banca pentru a cere blocarea cardului. 

Sursa: Observator.tv

×
Subiecte în articol: carduri card
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close