Antena 3 CNN Economic Banci Fost angajat HSBC Geneva dă autorităţilor germane numele celor bănuiţi de evaziune

Fost angajat HSBC Geneva dă autorităţilor germane numele celor bănuiţi de evaziune

Fost angajat HSBC Geneva dă autorităţilor germane numele celor bănuiţi de evaziune
Sursa foto: angajat
01 Feb 2010   •   15:32

Un fost angajat al băncii HSBC din Geneva, care a sustras mii de informaţii privitoare la conturile bancare, vrea să furnizeze autorităţilor germane liste cu persoanele bănuite de evaziune fiscală. Este informatician care a dat deja o parte din aceste date autorităţilor din Franţa, informează AFP.

Herve Falciani, fost angajat al serviciului informatic al băncii, s-a aflat în centrul unei dezbateri similare în Franţa, în 2009.

În august, ministrul francez al Bugetului, Eric Woerth, spunea că a intrat în posesia unei liste de 3.000 de proprietari de conturi din Elveţia, suspectaţi de evaziune fiscală. Eric Woerth a fost întrebat cine i-a furnizat respectivele nume, iar ministrul a spus că le-a obţinut "anonim şi fără compensaţie financiară, prin declaraţiile instituţiilor bancare".

O ancheta realizată de cotidianul Le Parisien semnalează că o parte din această listă vine de la un furt realizat la sfârşitul anului 2008, în prejudiciul HSBC Private Bank din Geneva. Publicaţia din Hexagon scria la finele anului 2009 că cel care a întocmit infracţiunea este un fost angajat al serviciului informatic al băncii, acum refugiat în Franţa.

Presa din Germania scrie că, în prezent, informaticianul ar putea furniza o listă cu numele a 1.300 de evazionişti, în schimbul careia solicită o recompensă de 2,5 milioane de euro. Suma pe care fiscul german ar putea să o recupereze după ce va primi lista care se ridică la 100 de milioane de euro, scriu jurnaliştii germani.

Respectivul caz a iscat o dezbatere publică de amploare în Germania, legată de moralitatea unei eventuale achiziţii de date furate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: banci evaziune fiscala geneva
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close