Antena 3 CNN Economic Biz News 5 miliarde de dolari: Şpaga dată de Wall Street politicienilor pentru a închide ochii la criză

5 miliarde de dolari: Şpaga dată de Wall Street politicienilor pentru a închide ochii la criză

5 miliarde de dolari: Şpaga dată de Wall Street politicienilor pentru a închide ochii la criză
Sursa foto: spaga wall street
09 Mar 2009   •   18:02

Şpaga la nivel înalt are alte dimensiuni la Wall Street şi Washington. Un raport al grupului Wall Street Watch arată că afaceriştii de pe Wall Street au plătit sume grase politcienilor pentru a închide ochii în faţa crizei ce se apropia şi pentru a nu interveni. Sponsorizarea campaniei electorale şi lobbyul au costat cinci miliarde de dolari.

Firmele de investiţii de pe Wall Street, băncile comerciale, fondurile de investiţii, companiile de imobiliare şi de asigurări au depus contribuţii politice în valoare de 1,7 miliarde de dolari şi au cheltuit alte 3,4 miliarde pe grupuri de lobby între 1998 şi 2008, scrie Cotidianul, citând CBS.

Aceste donaţii aveau scopul de a ajuta firmele ?să treacă peste regulile federale? şi au dus, în cele din urmă, ?în mod direct la actualul colaps financiar?.

Documentul arată că, în urma lobbyului şi a contribuţiilor financiare, Wall Street-ul a reuşit să împiedice regularizarea derivativelor financiare şi a barierelor dintre băncile comerciale şi cele de investiţii. De asemenea, din aceeaşi cauză statul nu a intervenit în piaţa ?subprime?.

55% dintre donaţii au mers către republicani, iar 45% către democraţi. În timpul campaniei electorale din 2008, democraţii au primit însă ceva mai mult decât republicanii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close