Antena 3 CNN Economic Biz News Afganistan: Vom avea nevoie de ajutor financiar cel puţin 15 ani

Afganistan: Vom avea nevoie de ajutor financiar cel puţin 15 ani

Afganistan: Vom avea nevoie de ajutor financiar cel puţin 15 ani
Sursa foto: hamid karzai
09 Dec 2009   •   18:29

Preşedintele afgan Hamid Karzai declara că vor trece cel puţin 15 ani înainte ca guvernul său să înroleze o forţă de securitate destul de puternică pentru a proteja ţara de ameninţarea insurgenţilor.
În cadrul unei conferinţe de presă cu secretarul american al Apărării, Robert Gates, Karzai a repetat că forţele afgane de securitate vor prelua inţiativa în asigurarea securităţii ţării în cinci ani, dar Gates a sugerat că SUA nu poate aşteptat atât de mult.
"Sper că nu numai să îndeplinim calendarul preşedintelui Karzai, dar pe măsură ce mai multe trupe afgane sunt antrenate să batem aceste termene," arăta Gates .
Comentariile lui Karzai vin la o săptămână după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat suplimentarea trupelor americane cu 30.000 şi începerea retragerii în 18 luni.
Comandantul militar SUA şi NATO din Afganistan, Generalul Stanley McChrystal, are ca scop construirea unei forţe afgane de securitate de 400.000 de oameni până în 2013 - de la circa 94.000 de poliţişti şi 97.000 soldaţi.
Întrebat de susţinerea financiară a unei forţe afgane mai mari, Karzai a subliniat că este necesar sprijin financiar internaţional pe mai mulţi ani.

"Pentru câţiva ani, poate alţi 15-20 de ani, Afganistan nu va putea susţine o forţa de asmenea natură şi capacitate cu resurse proprii," sublinia Karzai .
Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close