Antena 3 CNN Economic Biz News Atena: FMI, UE şi Grecia negociază termenii ajutorului financiar pentru statul elen

Atena: FMI, UE şi Grecia negociază termenii ajutorului financiar pentru statul elen

Atena: FMI, UE şi Grecia negociază termenii ajutorului financiar pentru statul elen
Sursa foto: zona euro
22 Apr 2010   •   01:45

Reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au ajuns la Atena pentru discuţii de circa 10 zile cu Grecia pe marginea crizei financiare a ţării.
Oficialii internaţionali doresc claritate despre cum vrea Grecia să reaşeze economia pe cursul normal şi să finalizeze aranjamentele pentur un împrumut standby de până la 45 miliarde de euro.
De asemenea, cele două instituţii doresc să împrumute din prestigiul lor guvernului premierului George Papandreou, pentru a ajuta la întărirea perspectivelor Greciei pe pieţele financiare mondiale.
Împreună cu Banca Centală Europeană, delegaţiile au deschis discuţii cu premierul George Papaconstantinou pentru probabilă "asistenţă financiară".
Pe fondul semnalelor din ce în ce mai puternice că Grecia este gata să apeleze la ajutor, ministerul de finanţe arăta că discuţiile "privesc un program pe 3 ani de politici economice."
"Acesta poate fi sprijinit de un ajutor financiar din partea membrilor zonei euro şi FMI dacă autorităţile greceşti decid să ceară activarea mecanismului," se arată în comunicat.
Aceasta făcea referire la pachetul de salvare creat de UE şi zona euro, cu FMI, dar care lasă multe aspecte nesigure. Printre acestea se află termenii exacţi, condiţiile, dobânzile.
Grecia are nevoie de 10 miliarde de euro în următoarele săptămâni şi circa 30 miliarde de euro în total pentru restul anului pentru a plăti facturile curente, inclusiv unele pensii.
Ziarul local Ta Nea scria că "numărătoarea inversă" pentru ca Grecia să apeleze la UE-FMI a început, dar că este puţin probabil ca asistenţa să fie cerută înainte de alegerile regionale din Germania, de pe 9 mai.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close